English

Egy nap a városban

Budapest legszebb lépcsőházai: Váci út 4.

szucsadam 2012 december 11.

Nyolc lépcsőházat jártunk, fotóztunk, fagyoskodtunk végig Anitával, a CheckMyBudapest bloggerével három óra alatt. Szerintem ez rekord, majd megkérdezem a Gunessnél, foglalt-e már a kategória. Másnap alig bírtam lábra állni. De megérte.

Rögtön a túránk elejéről mutatok meg egy lépcsőházat. Repüljünk is vissza az időben a ház építésének évébe, 1896-ba. Nagyban épül a Nagykörút, már a második építési főidőszakban járunk, annak is a végén. Ugyanebben az évben készült el a Vígszínház épülete is pár sarokkal arrébb, a Szent István körúton sorra épültek a házak, és jutott az igyekezetből a Váci útnak is. Egy meghatározó kereszteződésben állunk ugyanis, hiszen a Váci út idősebb Budapestnél, már a városegyesítés előtt is ugyanott állt, országútként.

A ház felépültekor még lóvasút járt innen Újpestig, 1897-ben (egy évvel később) viszont már elektromos áramra cserélték a lovakat, vagyis ekkoriban kellően nyüzsgő volt a környezet. Ettől függetlenül nem volt valami szép látvány a környék. August de Serres és Gustave Eiffel cégének Nyugati Pályaudvara már húsz éve próbált szépíteni a helyzeten, de a Váci út elejétől a Ferdinánd térig vasúti kerítésfal húzódott végig, úgy általában a gyárakról és az ipartelepekről volt ismert az út. Perifériának számított, a javulás első cseppje volt tehát a Váci út 4-es szám, szokatlanul igényes, szép épület.

F0432pskicsi.jpg

FIMG_0425pskészkicsi.jpg

F0436pskicsi.jpg

Tovább olvasom

Egy italozós könyvbemutató: 123 bor jövő nyárig

szucsadam 2012 december 10.

"Ezeknek a Borjour kóstolóknak az ára mindig nagyon rendben van" - mondta Viktor, miközben sorban álltunk a pénztárnál. Én épp a tornyokban kipakolt könyvet forgattam a kezemben, és helyeseltem. A könyv ára 2200 forint. A rendezvényre 2500 forintért mehetsz be, ezért cserébe megkóstolhatsz 10 bort (valójában sokkal többet, de erről később), és kapsz egy példányt a könyvből. Fair enough.

Borjour rendezvényekről már többször írtam, de ez különleges alkalom volt. Sebi (Nagy Sebestyén borszakíró, a Borjour borkóstolók egyik szervezője) ugyanis egy könyvvel, egészen pontosan a "123 bor jövő nyárig" cíművel készült a karácsonyi őrületre, és persze ismerőseként engem is elhívott az eseményre. Ez volt a könyv bemutatója, szokás szerint kötetlen formában, bort kóstolva, személyesen beszélgethettünk a szerzővel, ha akartunk.

P1130448.JPG

P1130453.JPG

A helyszín az Ybl Palota, ami kétszer is szerepelt már a Budapest legszebb lépcsőházai sorozatunkban, ezen belül is két terem. A sorban állóknak többféle kóstolólapot osztogatnak, egyrészt hogy ne mindenki ugyanazt a tíz bort kapja (hiszen a könyvben szereplő összes bort kibontották), másrészt hogy ne ugyanannál az asztalnál tömörüljenek az emberek. És tényleg bejött: nyolcvan ember észrevétlenül eloszlott a térben, egymás lapját lesve pedig úgy cserélgethettük a bort, mint az autós kártyákat az általános iskolában.

P1130462.JPG

P1130453.JPG

Én iszonyú szomjasan érkeztem, életemben nem futottam annyit egyhuzamban, mint a kóstoló előtt az edzőteremben. Valami nyakatekert gondolatmenettel viszont arra jutottam, hogy jó lesz nekem a borral oltani a szomjat, így elvándoroltam az első helyszínig, és csak itt vettem észre, mennyire belehúztam a tutiba. Az első kóstoló ugyanis a Champagne Duval Leroy Brut névre hallgatott, egy igazi nagyágyú a pezsgők világában. Már ami a még éppen elérhető kategóriát jelenti nekem, 11 500 forint ugyanis egy palack. Nem mennék bele az elemzésbe, a kenyérhéjba meg a zöldalmába, rohadt jó volt inni. Mármint kortyolni - ezt a részt mindig kihagyják, pedig fontos. A buborékok természetesen krémesen tűnnek el a szájpadláson, ahogy kell, de minden királyi méltósága ellenére jobbágymércével mérve is átment a teszten. Nem mondom, hogy vizespohárba vele, de azért utántöltöttem volna még párszor a poharamat. Ehelyett inkább elkezdtem lapozni a könyvet.

P1130460.JPG

Sebi hat kategóriát definiál, olyanokat mint a Max2, a kétezer forint alatti borokat, vagy a Smart, ami a smart-buyer kategóriának kínál palackokat. Akik szeretnek meglepően olcsón vásárolni meglepően jókat, kikerülve a marketing-felárat. Egy kézikönyv, nagyjából oldalanként egy borral, képpel, és egy rövid szöveggel. Mellette az ár, és hogy melyik kereskedésben lehet megvásárolni: Bortársaság, Zwack, Veritas, IFDT, Wineage. Egy metszet és útmutató a jelenleg Magyarországon kapható kínálatból a nagyobb kereskedéseknél.

Természetesen fellapoztam Sebi könyvét az épp kóstolt champagne-nál is, és egy ilyen mondatrész hívta fel magára a figyelmem: "Küzdős, borostás, "szeress, ha mersz" stílusú egyéniség". A későbbi boroknál is visszaköszönt ez az asszociációkat és metaforákat is előszeretettel használó, de nem avíttas stílus, amivel megpróbálja a szerző a lehető legkevesebb karakterbe a lehető legtöbb információt sűríteni. "Szikár, sauvignonos nagyképűsködés", "pont kellően behúzott karmok", "dübörgő, bajuszát pödrő SBl" és hasonlók. Ha csak úgy olvasgatod, sokszor nem is tudod, mire céloz, de amikor belekortyolsz, megérted. Használható tehát ajándék beszerzésére is, megtudni, kinek mikor miért azt vásároljuk, de igazán akkor jó ez a könyv, ha tényleg végigiszod. Ha tényleg megkóstolod ezt a 123 bort nyárig, vagy legalább kiválasztasz belőle 20-30-at, és kiegészíted a leírást a saját észrevételeiddel. Azoknak ajánlom, akik szeretnek kóstolni, van már annyi gyakorlatuk, hogy megértik Sebi laza stílusú jegyzeteit, viszont nem akarják túltudománykodni ezt a dolgot.

Én már találtam pár új kedvencet a kóstolón, például Ráspi 2008-as Kopárját a zelleres-levesfűszeres illatával, a Palacios Petalos Bierzo 2008-as gombás-ázott avaros világát vagy az Arboleda Syrah vasízű gyantáit. Miután végigkóstoltam a tíz tételt, és eltelt három óra, kilenckor beindult a szabad rablás. Vagyis a nyitott palackokat kifacsartuk, bárki bármiből kérhetett. A kollektív lealjasodás (vagyis minden borkóstoló legmulatságosabb jeleneteinek gyűjteményének) első jelei előtt elhagytam a rendezvényt, csupa jó érzéssel, Viktor cimborám viszont még ottmaradt, mert ő ezekben a rendezvényekben katasztrofaturizmust lát. Esetleg kommentben várjuk tőle a best of jeleneteket.

Budapest szemmagasság felett: WM

szucsadam 2012 december 09.

A környék talán kapásból megvan mindenkinek, de a pontos házszámot is kéretik megtippelni. Ha azonban tudjuk a szobortípus elnevezését, egy kis keresgéléssel gyorsan megvan a helyszín.

feladv_11.jpg

Nehézség: 3/5

5cs_.jpg

A poszt este frissül a válasszal.

A képet Anita készítette, a checkmybudapest.blogspot.hu oldal készítője, köszönjük.

Megfejtés: A képen Stróbl Alajos egyik kariatidáját lehet látni. Ezek az oszlop helyett alkalmazott nőalakok, amik az  ókori görög építészetből lehetnek ismerősek, Budapesten például az Andrássy út egyik bejáratának két oldalát díszítik. Egészen pontosan a 23-as szám előtt állnak, a néhány éve felújított Wahrmann-palota előtt, ami 1882-ben épült Freund Vilmos tervei szerint. A palota névadójáról itt olvashattok, az üvegablakairól itt, a felújításával kapcsolatban pedig itt vannak részletek.

Kipakolták az utcai kajákat: Street Food Show

szucsadam 2012 december 07.

Tegnap kipróbáltam, milyen a Street Food Show-n ebédelni. Elsétáltam a Hold utcai piacig, ahová belépve egyből érzed, hogy jó helyen jársz. A grill füstje az egész csarnokot betöltötte, pedig még csak néhány órája nyitott a rendezvény. A Manga Cowboynál készültek a húsok, a szagelvezetés pedig itt sajnos nem megoldott. Igazi életteli, színes-szagos piaci élmény ez.

P1130423.JPG

P1130427.JPG

A blogról a második rendezvény felhozatala is ismerős lehet, egy rakás helyről írtunk mi is. Itt van a Papírtigris, a Manga Cowboy, a Big Gyros Taverna, a Halkakas, a Fragola és még egy rakás más hely, akiket érdemes felfedezni. És most egy helyen vannak.

Déltől délután négyig ebédmenüt is kínáltak 2000 forintért, ez tegnap a Hummus Bar Jemeni csirkeleveséből, a Varieté Bisztró Pulled Pork szendvicséből és BBQ Spare Ribsből állt coleslaw-val, desszertnek a Funky Pho Banh cuon vietnami édességet adták. És mellé gyümölcslékóstolót, olivabogyót is kaptam, meg egy plusz mini tortát. Így nézett ki az a kajamennyiség, amit az esélytelenek nyugalmával nézegettem:

P1130433.JPG

A Varieté szendvicse Csaba egyik új kedvence, hamarosan külön poszt jelenik meg az ott kapható ételekről (már teszteltük őket, de aztán bezártak, viszont jövő héten megint megnyitnak). Akkor már bátran ajánljuk nektek, nem pattantok le a zárt ajtókról. A menü egyébként azon túl, hogy órákig leterhelte a rendszert, rendben volt, a desszerti igazi különlegesség, de képtelen voltam bármi mást kóstolni ezek után (ha valakit érdekel, a mai menü Rosenstein: Libakocsonya pászka bruschettával, Fülemüle: Sólet füstölt hússal és Raj Ráchel: Raj Ráchel Flódnija).

Pedig lehet okosabban is fesztiválozni. Az előző Street Food Show-ból okulva már több helyen kínálnak kóstolókat, hogy végig tudj látogatni sok konyhát. Nyilván egy hamburgert nem lehet elfelezni, de a Sarki Fűszeres és a Boutiq'Bar készült kisebb falatkákkal is.

A dolog menete: az elosztópontokon Street Food Show kuponokat lehet vásárolni, ezekkel pedig fizetni az egyes helyeken.

P1130424.JPG

Az ételek ugyanannyiba kerülnek itt, mint "otthon", állítólag van, ahol olcsóbban is adják a saját üzletüknél. Ez egy tök jó kezdeményezés, hogy a marketingre költeni nem tudó helyek kapjanak egy kis lökést. A helyért nagyon alacsony, nagyjából a rezsit fedező bérleti díjat fizetnek, a forgalom alapján számolnak el a szervezőkkel. Az meg ugye annyi, amennyit ők be tudnak csalogatni.

Ha bírjátok a férfias illatokat, látogassatok el, nincs nagy tömeg (az majd szombaton).

süti beállítások módosítása
Mobil