English

Egy nap a városban

Chowder: a gyilkos amerikai kagylófőzelék sötét titka

Magyarósi Csaba 2012 október 06.
Címkék: gasztro recept

Az úgy történt, hogy rám jött a chowderezhetnék.

Két magyarázatot fűznék az első mondathoz: a chowder egy rendkívül sűrű, nehéz, tejszínes-kagylós leves, ami Amerika-szerte népszerű, de ebben a formában leginkább a nyugati parton.

A másik: néha rám jön, hogy nagyon ennék valamilyen ételt, és olyankor nem lehet megállítani.

Chowdert eddig két helyen ettem, San Franciscóban Mikes javaslatára a Sam's chowderben, ahol egyből megszerettem:

P1060915.JPG

P1060914.JPG

Aztán tavaly ősszel Seattle-ben Varga G. Gábor kollégámmal, akivel mindketten elég sokat tudunk enni, de a teljes tál elfogyasztása után késő estig nem tudtunk újra ételre gondolni. Ez a cucc ugyanis sűrűbb mindennél. Ráadásul kenyérrel eszik. Vajas kenyérrel.

P1170839.JPG

Ha választanom kell, a második ízlett jobban, talán mert az étterem mellett volt a Pike Place, Seattle híres piaca, ahol nemcsak az első Starbucks található meg (ebből a városból indult a lánc), de a chowder összes alapanyaga is egy rakáson, ami étvágygerjesztéshez kiváló.

P1170813.JPG

P1170830.JPG

P1170822.JPG

P1170841.JPG

Szóval eldöntöttem, hogy chowdert akarok enni. Még a nyáron. Volt egy szakmai út, elrepülni Washingtonba meg vissza, talán ha négy órát lettem volna az Egyesült Államokban, rém fárasztónak és kimerítőnek ígérkezett a túra, de majdnem igent mondtam rá, csak hogy ehessek némi chowdert. Itt visszautalnék arra, amit a harmadik bekezdésben írtam.

Aztán döntött a józan ész, és inkább az őszt megvárva letöltöttem egy receptet a netről, hogy megcsináljam itthon magamnak. És képzelhetitek, mennyire megdöbbentem, amikor a neten ráakadtam pontosan annak a díjnyertes chowdernek a receptjére, amit Seattle-ben ettem.

Na ezt fogom most leírni nektek.

Pontosabban ennek egy némiképp módosított változatát, Magyarországon ugyanis lényegében lehetetlen egy kiló Szent Jakab kagylóból készíteni a leves-főzeléket. Egyrészt, mert az 11 ezer forintba kerülne, másrészt mert egy kilót nem is nagyon láttam még itthon egyben.

Szóval cselhez folyamodtam: szereztem sima fekete kagylót, annak használtam fel a felét (fél kiló), és vettem még mellé tíz deka Szent Jakabot, hogy legalább meglegyen az illúzió.

Íme a recept:

0,5 kiló fagyasztott fekete kagyló (eredetiben egy kilót írnak, de ennyi is elég)
10 deka Szent Jakab kagyló
20 deka vöröshagyma apróra szelve
5 deka liszt
1,2 liter tejszín
0,5 kiló krumpli főzve, felszelve
1 paradicsom
2-3 lime
Kapor

Ha mindez megvan, az elkészítés már egyszerű. Kis napraforgóolajon megfuttatod a kagylókat, amíg be nem barnulnak kissé, majd hozzáadod a hagymát és addig tartod a lángon, amíg az üveges nem lesz. Ezután jöhet a liszt és fél liter víz, ezt csomómentesen elkeverjük. Hozzáadjuk az egészhez a tejszínt és a felszeletelt, hámozott, főtt krumplikat, majd 90 Celsius-fokon körülbelül 45 percen keresztül rotyogtatjuk a szörnyet. Ha készen van, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot és 2-3 lime levét, majd opcionálisan mehet hozzá némi kapor (szerintem nem kell hozzá) és kész. Az eredeti recept sót is ajánl, én azt tapasztaltam, hogy ezekkel az alapanyagokkal nem kell bele.

P1190911.JPG

P1190912.JPG

P1190918.JPG

P1190920.JPG

P1190923.JPG

Az igazán kemény amcsik vajas kenyérrel eszik, én is azzal szoktam, fél tányér estig elég, egy nagy tányér meg már gyilkos.

P1190924.JPG

Jó étvágyat!

Apró Svájc Budapest belvárosában

Magyarósi Csaba 2012 október 05.
Címkék: városkép

Jelentkezzen, aki tudja, hogyan írják le azt, hogy Markusovszky!

Nem ér, lestél!

Szóval évekig a Markusovszky tér mellett laktam, ennek ellenére viszonylag keveset tudtam a névadóról, aki egyébként orvos volt a 19. században és őt tartják a modern magyar egészségügyi oktatás megszervezőjének.

Markusovszkyról nem sokat tudtam, de a térről annál többet: egy tipikus pesti lepukkant gaztenger volt, ahol az egyetlen örömöt az jelentette, ha néha a mértani közepébe tudtad szaratni a kutyádat. Háziállat nélkül nem is nagyon merészkedett oda senki.

Aztán pár éve nekiálltak felújítani, és a tér felét elég hamar be is fejezték, amiről annak idején posztot írtam: egyrészt, hogy milyen jól sikerült, másrészt, hogy biztonsági őrt könyörögjek a parkba, aki majd megvédi a a padokból végbélkúpot gyúró részegektől az értékeket.

Érdemes volt visszanéznem, mert az első írásom óta eltelt lassan két év, ráadásul a felújítást sikerült egészen az Üllői útig elvinni, szóval lényegében befejezni (a murvával leszórt parkolóhoz nem nyúltak, mert az magánterület, hotelt terveznek a helyére, emiatt, és a zöldterületek arányának állandósága miatt kellett lebontani a Kultiplexet a tér másik oldalán, aztán jött a válság, és most se hotel, se szórakozóhely).

P1200008.JPG

Szóval visszamentem megnézni, hogy mi maradt a két évvel ezelőtti felújításból és azt láttam, hogy a tér remek formában van. Egy átlagos hétköznap délután tele volt emberekkel, barátokkal, családokkal, a kisebbek a játszótéren őrjöngtek, a nagyobbak fociztak vagy pingpongoztak, mások beszélgettek, igazi közösségi tér nőtt a kutyaszaros senki földje helyére. Ennél jobb nem is történhetne egy parkkal.

P1190983.JPG

Tovább olvasom

Óriásvásznon kér bocsánatot a szerelmes férfi MOST

Magyarósi Csaba 2012 október 04.
Címkék: városkép

Most kaptuk egy ismerősünktől (kösz Rita) azokat a képeket, amiken a Madách-házakra kifeszített molinók láthatók. Ezeken egy Gika nevű lánytól kér NAGYON bocsánatot valaki, mindenesetre ezek után nehéz lesz megúszni, hogy az üzenet eljusson Gikához. Nem tudom, hogy a lány miért ilyen szomorú, de mostantól érdekel a háttérsztori, és egyben remélem, hogy a Gika nem egy korpásodás elleni sampon, vagy valami vírusmarketing célpontja. 

2012-10-04 15.00.23.jpg

2012-10-04 14.58.55.jpg

2012-10-04 14.58.15.jpg

Remek gyros, még közelebb a belvároshoz

Magyarósi Csaba 2012 október 04.
Címkék: gasztro

Amikor megírtam, hogy a Kyros Gyros közel hozta a belvároshoz az ehető gyrost, mert korábban kizárólag a Hungária körúton, vagy még kijjebb találtunk ehető ételt ebben a kategóriában, két dolog történt: egyrészt sokan megrohamozták a Hegedűs Gyula utcai éttermet, aminek nem örültünk, mert napokig nem lehetett délután ételt kapni náluk, és számos levelet kaptunk, amiben a még belvárosibb Kerkyra Görög Ételbárt ajánlottátok.

Múlt héten végre elmentünk a helyre és kipróbáltuk az ételt.

IMG_4973.JPG

Az étterem elég lepukkant helyen van, de ez egy ilyen környék és amúgy sem a Michelin-csillagos minőségért mentünk oda. Ami viszont még a finnyásokat is kárpótolja mindenért, az a kiszolgálás minősége: a tulajdonosok felmenői görögök és őszinte kedvességgel, érdeklődve fogadják a vendéget. Megkérdezik, mi szél hozott, hogy szereted a gyrost, miközben készítik a kajádat, elmesélik, hogy milyen görög bulik szoktak lenni az étteremben, beavatnak a receptekbe és megtömnek kóstolóval.

IMG_4974.JPG

IMG_4964.jpg

Persze engem nem lehet ilyen trükkökkel eltéríteni a szándékomtól, szóval a gyrost elég szigorúan vizsgáltam, de így sem tudtam belekötni: a saját fűszerezésű hús már eleve ritka kincs a pesti mezőnyben, a rendes tzatziki meg szinte nem is létezik, a Görögországban kötelező sült krumplit szintén fűszerezik, a zöldséget meg előtted vágják fel, annyira friss. És mindezt 680 forintért.

IMG_4958.JPG

IMG_4962.jpg

Kóstolás után már leleplezem magam, amúgy is fotóznom kell, amit ilyen kis helyen nehéz észrevétlenül elvégezni, mire ők még jobb sztorikba kezdenek a náluk összegyűlő görög közösségről (a legjobb ajánlólevél), arról, hogy néhány recept makedóniai vonásokat mutat fel (a görög tartományról és nem a Macedónia-nevű országról beszélünk), és hogy az ő gyrosuk hagyományosabb, mint a legtöbb athéni, mert ők még a szüleiktől, nagyszüleiktől ismerik a receptet, akik vagy hatvan éve hagyták el az anyaföldet. "Bejött egyszer egy athéni fiú, aki hazai módon kérte a gyrost, ami kiderült, hogy tzatziki helyett majonéz-ketchup-keveréket jelentett. Szörnyű volt belegondolni is" - mondja az egyik tulajdonos, és könnyű elhinni neki, hogy tényleg szívből csinálják.

IMG_4968.JPG

Szóval ha az Oktogon-Király utca környékén jártok, vagy a belvárosban valamerre és ehető gyrost akartok enni, akkor most már a Kyros mellett a Kerkyrát is jó szívvel ajánljuk: inkább náluk egyetek, mint a moslékot adó tucatéttermekben.

Cím: Budapest, Eötvös utca 5.

A belső szerveimen játszott a csellista

szucsadam 2012 október 03.

Imádom a cselló hangját. Ez az a hangszer, ami tökéletesen kitölti a fülemet, képes lennék órákig hallgatni egy szál magában. Ezért aztán nem vagyok egyszerű helyzetben.

Akusztikus hangszer révén ugyanis két választásod van, ha tökéletes csellóélményre vágysz: vagy vásárolsz egy audiofil hangrendszert, és kitűnő felvételeket szerzel be valamilyen jobb minőséget közvetítő adathordozókon, vagy csellókoncertre jársz, ha alkalmad adódik.

Utóbbi tökéletesebb hangzást nyújt, olcsóbb, élménytelibb kikapcsolódás. Különösen, ha olyan helyre szól a jegyünk, mint a Duna Palota koncertterme.

P1110951.JPG

P1110952.JPG

Ide vettem egy jegyet magamnak múlt héten, az első sorba (minél közelebb a hangforráshoz), Gavriel Lipkind koncertjére. A Ma este Színház oldalán bukkantam rá az 50 százalékos leárazásra, így gyorsan döntöttem a 3000 forintos kikapcsolódásról. Különösen akkor vicces ez az ár, ha utánaolvasunk cikkeknek Lipkind koncertjeiről: egy weboldalon kiemelik, hogy ő az a zenész, akinek előadásaira 100 dollárért és 25 dollárért is árulnak jegyet, attól függ, hol ad elő. Nem tudom, 13 dollár rekordnak számít-e az ő esetében, szerintem igen.

Ezt akkor még nem tudtam. Ennyit tudtam csak:

Tovább olvasom
süti beállítások módosítása
Mobil