English

Egy nap a városban

Remek gyros, még közelebb a belvároshoz

Magyarósi Csaba 2012 október 04.
Címkék: gasztro

Amikor megírtam, hogy a Kyros Gyros közel hozta a belvároshoz az ehető gyrost, mert korábban kizárólag a Hungária körúton, vagy még kijjebb találtunk ehető ételt ebben a kategóriában, két dolog történt: egyrészt sokan megrohamozták a Hegedűs Gyula utcai éttermet, aminek nem örültünk, mert napokig nem lehetett délután ételt kapni náluk, és számos levelet kaptunk, amiben a még belvárosibb Kerkyra Görög Ételbárt ajánlottátok.

Múlt héten végre elmentünk a helyre és kipróbáltuk az ételt.

IMG_4973.JPG

Az étterem elég lepukkant helyen van, de ez egy ilyen környék és amúgy sem a Michelin-csillagos minőségért mentünk oda. Ami viszont még a finnyásokat is kárpótolja mindenért, az a kiszolgálás minősége: a tulajdonosok felmenői görögök és őszinte kedvességgel, érdeklődve fogadják a vendéget. Megkérdezik, mi szél hozott, hogy szereted a gyrost, miközben készítik a kajádat, elmesélik, hogy milyen görög bulik szoktak lenni az étteremben, beavatnak a receptekbe és megtömnek kóstolóval.

IMG_4974.JPG

IMG_4964.jpg

Persze engem nem lehet ilyen trükkökkel eltéríteni a szándékomtól, szóval a gyrost elég szigorúan vizsgáltam, de így sem tudtam belekötni: a saját fűszerezésű hús már eleve ritka kincs a pesti mezőnyben, a rendes tzatziki meg szinte nem is létezik, a Görögországban kötelező sült krumplit szintén fűszerezik, a zöldséget meg előtted vágják fel, annyira friss. És mindezt 680 forintért.

IMG_4958.JPG

IMG_4962.jpg

Kóstolás után már leleplezem magam, amúgy is fotóznom kell, amit ilyen kis helyen nehéz észrevétlenül elvégezni, mire ők még jobb sztorikba kezdenek a náluk összegyűlő görög közösségről (a legjobb ajánlólevél), arról, hogy néhány recept makedóniai vonásokat mutat fel (a görög tartományról és nem a Macedónia-nevű országról beszélünk), és hogy az ő gyrosuk hagyományosabb, mint a legtöbb athéni, mert ők még a szüleiktől, nagyszüleiktől ismerik a receptet, akik vagy hatvan éve hagyták el az anyaföldet. "Bejött egyszer egy athéni fiú, aki hazai módon kérte a gyrost, ami kiderült, hogy tzatziki helyett majonéz-ketchup-keveréket jelentett. Szörnyű volt belegondolni is" - mondja az egyik tulajdonos, és könnyű elhinni neki, hogy tényleg szívből csinálják.

IMG_4968.JPG

Szóval ha az Oktogon-Király utca környékén jártok, vagy a belvárosban valamerre és ehető gyrost akartok enni, akkor most már a Kyros mellett a Kerkyrát is jó szívvel ajánljuk: inkább náluk egyetek, mint a moslékot adó tucatéttermekben.

Cím: Budapest, Eötvös utca 5.

süti beállítások módosítása