Az ideális természeti társadalomban, vagy akár nem is olyan régen falun az ember a körülötte élő földből táplálkozott. Az oda érkező napfényt zárták magukba a növények, amik az ott található földből építették fel magukat, és az állatok ezeket a növényeket alakították át zsírrá és izommá, így egy önellátó gazdaság lakói gyakorlatilag azokból az anyagokból álltak, amik maguk körül is megtalálhatóak voltak.
Ez persze alapvetően kizárt a városi életet élők előtt. Budapestre a legkülönfélébb helyekről érkezik a táplálék, egy összetett, minden szempontot figyelembe vévő ábrán ezt így jelölhetjük:
Ez igaz szinte minden termékre és szolgáltatásra, a tömeg felszív szinte mindent, ami megvásárolható, sajnos sokszor tekintet nélkül arra, hogy az adott cucc milyen körülmények között jött létre. Ha mégis érdekel valakit, az általa elfogyasztott dolog honnan való, el kell menni a keletkezés helyére. Hívjuk életre a fent megismert módszertant, és ábrázoljuk az így lértrejött reklációt is, csak helyettesítsük be a képletekbe az érdeklődést, ezt fogjuk látni:
A bor esetében ez az érdeklődés pedig még szórakoztató is. A bor fogyasztása előtt ugyanis elolvashatunk akármennyi kritikát, nemzetközi kritériumrendszer alapján felállított százalékos értékelést, akár interjút a borásszal, semmi sem hasonlítható ahhoz, amikor a kedvenc boraink készítőit személyesen keressük meg. Természetesen bortúráról beszélek, amivel kapcsolatban maga a természetjárás és a pincehűvös, "frissen csapolt" borok szeretete is nagy szerepet játszik, és van is elég komoly kultúrája. Főleg a híresebb borvidékeken, Villányban, Tokajban, Egerben.
Én tegnapelőtt egy egynapos túrát abszolváltam a Badacsonyban, ahol ez a fajta turizmus most kezd csak jobban kibontakozni, és noha a Laposa, Szeremley név ismerősen csenghet mindenkinek, számtalan kisebb, kézműves borász bizonyította be az utóbbi években, évtizedben, hogy a borvidék rossz megítélése már a múlté. Persze ehhez kell a tudatos fogyasztó is, aki ismeri a különbséget a nagy tételben gyártott, olcsó szutyok és a minőségi, kézműves bor között. Hatalmas a szakadék, mégis sokan beleesnek. Ennek megítélésére, és az ízek közül a számunkra leginkább tetsző kiválasztására jó alkalom egy ilyen túra.