English

Egy nap a városban

Az autószerelő és a bizalom köre

Magyarósi Csaba 2010 október 09.

Péntek reggel hazajöttem három napra a szülővárosomba. Hétvégén lesz a tízéves osztálytalálkozóm, ráadásul az autómnak is most jött el az éves szervize, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a győri márkaboltban általában olcsóbban, korrektebben és jobban dolgoznak, mint sok pestiben. Nem volt ez másképp most sem: amikor egy apró hiba miatt megnézettem az egyik fővárosi kerületben a Fiatomat, szóltak, hogy a fékbetéteket azonnal cseréljem le, mert még vagy ötszáz kilométer van bennük, aztán elkezdik ledarálni a tárcsát.

Szóltam is a győrieknek, hogy olajcsere után nézzenek rá, aztán fél órával később hívtak, hogy kész az autó, számoljunk el. A részletes számlán azonban sehol sem volt fékbetét, mert kiderült, hogy az még körülbelül húszezer kilométeren keresztül bírja, "elég lesz jövő ilyenkor, vagy hetvenezer kilométer környékén ránézni" - mondta a szervizesek vezetője.

Tovább olvasom

A legjobb hamburger nyomában: Montenegrói Gurman Gyorsétterem

Magyarósi Csaba 2010 október 08.
Címkék: hamburger

A Szárnyát vagy combját című film egyik legszórakoztatóbb jelenete, amikor az ízlelését teljesen elvesztő étteremkritikus Duchemin (Louis De Funes) egy bor színéből, sűrűségéből, fényáteresztő-képességéből mondja meg, hogy melyik pincészet melyik évjáratát töltöttek a poharába.

Két hétnyi hamburgerkóstolás után hasonlóan érzem magam én is. A nagy tesztek alatt még egy kis ételmérgezést is sikerült beszereznem, bizonyítékok nélkül nem akarok senkit gyanúsítani, de az biztos, hogy többé nem kérem félig átsütve a húst.

Néhány napos rosszullét után tegnap egy segéddel kiegészítve látogattam el a Montenegrói Gurman Gyorsétterembe, akit mindenre felkészítettem: mit kell néznie a hús állagán, mire kell figyelni az ízénél, hogyan kell elvonatkoztatni attól, hogy az adott szószt szereti-e, és hogyan tud annak csak a minőségére koncentrálni. Ő kóstolta, én irányítottam, és amikor vitás kérdéshez érkeztünk, apró morzsányit a számba vettem én is valamelyik összetevőből. Ilyen alapos teszt még nem volt a sorozatban, az biztos.

A Montenegrói Gurman Gyorsétterem a Blahán, a Rákóczi út 54-ben, a Match mellett található, azon a soron, ahol ritkán talál az ember kiváló fogásokat. Ez a hely azonban kitesz magáért, az egyszerűen, de szimpatikusan berendezett étteremben frissen sütik a húsokat, nem hagyják sokáig száradni a zöldségeket, óriási a választék a kiegészítőkből kezdve az ajvártól a grillezett paprikán át a majonézes hagymáig.

A végeredmény ennek megfelelően egészen kellemes, de van még mit javulni. A hús például finom, de frissen sül, ami még kimondottan pluszpont lenne, csakhogy a várakozó tömeg miatt talán kissé siető szakács nem süti át annyira a pogácsát, mint kellene, így az kívül-belül túlságosan is nedves. A fűszerezés egyébként kiváló, az íznek jót tesz az is, hogy tüzön grillezik, három pont.

Zsemle helyett lepényt kapunk, ennek, meg a szószoknak köszönhetően sokszor már úgy érzi az ember, mintha gyrost, és nem hamburgert kóstolna. A lepény egyébként finom, laktató, négy pontot kap.

A szószokra nem lehet panasz: kérhetünk hagyományos burgert, és létrehozhatunk egészen elvetemült marhaságokat is, ötven forint feltétenként nem is sok, és a legtöbb alapanyag minősége egészen jó, bár nem találunk olyan szószt, amit kimondottan hamburgerekhez találtak volna ki. Három pont.

A zöldségek jók, frissek, állnak már egy ideje a nyitott dobozban, de ezek nem nagy tárolók, ráadásul a forgalom is nagy, amíg ott voltam, addig is frissítették a hagyma és uborkakínálatot egy zárt, a zöldséget frissen tartó dobozból. Négy pont.

Az ár átlagos: két szósszal 930 forintot fizettem a burgerért, de sem krumplit, sem üdítőt nem kaptam mellé, szóval három pontot kap erre a fordulóra az étterem.

Az adag megint csak átlagos, ami nem baj, normális méretű és étvágyú ember pont ennyitől lakik jól, négy pontot tehát örömmel és boldogan adok ennek a hamburgernek.

Összességében 21 pont jár a helynek, aki épp arra jár, nyugodtan tegyen vele egy próbát.

Ha tudni akarod, hol vannak a legjobb budapesti hamburgeresek, vagy hogy mit érdemes felkeresni, milyen programra érdemes elmenni a városban ahhoz, hogy jobban szeresd Budapestet, csatlakozz a facebookos csoporthoz, ahonnan minden új írásról értesülsz!

Háborús bűnős a jegyfoglaló rendszer

Magyarósi Csaba 2010 október 08.

Ezen a blogon többnyire pozitív élményekről számolunk be, előfordul azonban, hogy különösen indokolt esetben itt vezetjük le a feszültséget is. Ha túl hosszan kell sorban állni a Ferihegyi repülőtéren, vagy ügyetlenül összehangolt útfelújításokba, esetleg hazudós parkolóórába botlunk, megírjuk, ahogy azt is, amikor a háborús bűnösöknél is ellenségesebb online jegyfoglaló rendszerrel kerülünk szembe.

Mint tegnap: jegyet akartunk venni egy koncertre az Arénába, és egy végzetes pillanatban úgy döntöttünk, hogy igénybe vesszük a Ticket Express online jegyirodáját.

Kikerestük az eseményt, az oldalon belül a nézőtér-menüpontra kattintottunk, majd elkezdtünk szabad hely után kutatni.

Tovább olvasom

A legjobb hamburger nyomában: Meat Point

szucsadam 2010 október 07.
Címkék: hamburger

Sokan ajánlottátok, így ismét a Westend felé vettük az irányt. A plázában sorakozó ételbárok hada végén találtuk meg a Meat Point és/vagy Hummus Point elnevezésű helyet, ami nyitott konyhájával elsőre ígéretesnek tűnt. Nagy adag húsok sültek grillrácson, és többen is türelmesen várakoztak, hogy megkapják az adagjukat.

Mi egy óriás sajtburgert kértünk, ezután a konyha mellett álldogáltunk, és néztük, ahogy barnára sülnek a vacsoránk alapanyagai.

Az adag valóban hatalmas, a húsz centi átmérőjű zsemlébe egy hasonló méretű, friss húspogácsát pakoltak, grillezett paradicsommal, hagymával és nyers salátalevéllel egészítve ki. A sajt három darab lapka formájában került ráolvasztásra. A krumpli viszont pocsék volt.

A hússal nem lett volna baj, viszont túl laposra sikerült, és valószínűleg a grillrácsra ragadt régebbi maradványok miatt a külseje kesernyés ízt vett fel, ami mindenképpen levonást ér, ötből három pont.

A zsemle nem volt túl finom, még édesnek sem mondanám, egyáltalán nem volt íze. Ötből két pont.

Saját szósz helyett a három alaptrutymót küldték a húsra, ötből egy pont. A zöldséget nem vitték túlzásba, viszont tetszett, hogy grillezték azokat is, ötből három pont.

A mérettel nem lehet probléma, ötből öt, az ár sem volt vészes, 1490-et fizettem a menüért, az alapburger 990 forint önmagában, 1350 forint menüben. Az ár tehát ötből négy pont.

Összesen 30-ból 18 pont. Egy erős középmezőnyt képvisel a burger.

Kiderült, hogy egy selyemcérnázóban dolgozom

szucsadam 2010 október 07.
Címkék: épület

Amikor nyáron a szerkesztőségünk elköltözött a Ménesi útról, leginkább a kellemetlenséget láttam magam előtt. Összepakolni a cuccokat, Óbudára, egy szűkebb helyre, tetőtérbe költözni, az ellenkezés minden formája felbukkant a fejemben. Mondjuk eddig sem gyakran jártam be, gondoltam, legfeljebb ezután még kevesebbet fogok.

Aztán amikor először megtaláltam a Miklós tér 1 szám alatti épületet, előkotortam a kapukódot, és bejutottam a magas falakkal és irodákkal körülvett belső udvarra, eléggé meglepődtem. A Szentendrei út mellett sorakozó panelek között egy külön kis világot találtam, tavacskával, pavilonnal, sok zölddel. Hirtelen megtetszett a dolog.

Tovább olvasom
süti beállítások módosítása
Mobil