English

Egy nap a városban

Ajándékok, amik után imába foglalják a neved

szucsadam 2018 december 12.

Közeledik a karácsony, a 10%-ban kreatív, 90%-ban tipikus ajándékok ideje. Azért ez az arány, mert az emberek azt gondolják, hogy a kreatív ajándékhoz vagy sokat kell válogatni, vagy egy vagyonba kerülnek. Idén azonban végképp bebizonyosodott számomra, hogy rendesen eltervezett és utolsó pillanatban berántott ajándéknak is a legjobb a

játék.

Mert játszani mindenki szeret, az is, akinek erről egyébként fogalma sem volt. Van neki való játék, olyan, ami egy másodperc alatt visszarántja gyerekkorába. Csak kell valaki, aki kellően ért a játékokhoz ahhoz, hogy kitalálja, kihez mi passzol. És én ismerek egy olyan üzletet, ahol értenek hozzá.

dsc00325.JPG

Összehasonlíthatatlanul jobb cuccok ezek, mint a bonbon, a bor, a rossz, személyiséghez nem passzoló (!!) könyv vagy mondjuk egy oszcilloszkóp mérőfej és mérőzsinór készlet.

Bementünk tehát a Reflexshophoz, és szétnéztük karácsonyi fejjel, mit tudnánk venni egy egész családnak, úgy, hogy megússzuk a bevásárlást negyed óra alatt, és olyan villantsunk, hogy jövőre is meghívjanak. Sőt, hogy imába foglalják a nevünk.

Társasjáték - Flamme Rouge

Az utóbbi évek egyik legnagyobbat szóló játéka a francia bicajos társas. Könnyed, nem bonyolult, az egész család számára jól játszható, mégis látványos, kalandos. Mindenki két bicajossal van, egy Sprinteur és egy Rouleur bábúval, előbbi kiugró teljesítményekre képes, utóbbi stabilabb, állandó tekerésre alkalmas igavonó. Azt, hogy melyik bicajos mennyit léphet egy körben, kártyahúzásokkal döntjük el, a paklikat pedig a bolytól túlságosan előreszaladó vagy lemaradó játékosonál büntetőkártyákkal hígítják.

dsc04637.JPG

Gondolhatnánk, hogy ha valaki jól húz, és mindig kijátssza a legmagasabb kártyákat, az nyerni fog. Ez így is lenne, ha nem lenne emelkedő és lejtő a pályán, valamint kiegészítőkben megvásárolható időjárási körülmények, útszűkítések. A Peloton kiegészítő 5-6 játékosra bővíti a társast, és az utakat lehet vele izgalmassá tenni, a legújabb kiegészítő, a Meteo pedig mindenféle szeleket küld ránk, amik gyorsíthatnak, lassíthatnak.

Ideális családi társas tehát, érdeklődéstől, nemtől, kortól független. Kellemes vele játszani, nem izgulod magad halálra, ugyanakkor beleéled magad a bringás szituációkba, amit könnyít, hogy a bringások a táblán is ennek megfelelően mozognak: ha valaki kiugrik a bolyból, általában hamar behozzák, és a lemaradók is felzárkóznak egy idő után. Ráadásul annyira sztárolt játék, hogy ha nincs meg egy családban, akkor tuti lesz helye. De azért kérdezzetek rá előtte, mert lehet, hogy már megvették.

A Flamme Rouge itt kapható, ára 9990 forint. A Peloton kiegészítő 7490-ért itt, a Meteo 3190-ért itt kapható.

Ugears kincsesláda

ugearsss.jpg

A Ugears lézerrel kivágott fajátékai, amik egy darab csavart vagy szöget sem tartalmaznak, mindig elámítanak, tényleg csodásan néz ki a végeredmény, és a sikerélmény szinte garantált. A boltban mindig megnézem a polcra kitett új modelleket, mint amilyen most ez a kincsesláda - gyönyörű -, vagy például a repülő.

A repülő azért is érdekes, mert sokat gondolkoztak a cégnél, hogyan tudnának egy mozgó repülőt készíteni - a Ugears-ek mindig működőképesek, itt olvashatjátok azt az esetet, amikor egy tekerőlantot raktam össze, ami ma is a nappali egyik dísze, ráadásul rendesen szól is -, szóval a repülőt így oldották meg:

 

Belépő szintnek meg itt van négy apró Ugears játék egyben, négy testvérnek ennél izgalmasabb olcsó ajándékot (2890 forint) nem lehet elképzelni.

dsc04579.JPG

A nagyobb Ugears-ek már felnőtteknek is jó ajándékok.

A Ugears kincsesláda itt kapható, ára 13.990 forint.

Társasjáték - Rókanyomon

Baromi aranyos társas, főleg gyerekeknek, de a felnőttek sem unják el magukat mellette. Pályán is kell lépkedni, közben pedig rájönni, melyik róka lopta el nagyi rétesét. Kooperatív játék, senki nem fog sírni, ha nem nyer. Itt írtam róla bővebben.

dsc04546.JPG

A Rókanyomon itt kapható, ára 4990 forint.

Powerball

Na ez már inkább felnőtteknek jó, bár a gyerekek is elhülyéskednek vele tíz percig. A Powerballt be kell rántani, és egyszerűen csak kézben tartani. A random centrifugális erőhatásoknak köszönhetően nem lesz könnyű dolgunk: egy alapos csuklóizom-gyakorlatra van szükség ehhez. A sok egerezés miatti ínhüvelygyulladás is megelőzhető ezzel, többek között és állítólag, valamint gyakorlatnak is kiváló: egyes modellek már olyan erőt fejtenek ki, mint egy 18 kilós súlyzó, ez egy saját erőnléthez igazítható tenyérbika.

dsc04602.JPG

A Powerballok itt kaphatóak, áruk 5990 forintról indul.

VCube - az egyenes

A VCube kockái azért különlegesek, mert baromi könnyen lehet őket tekerni, szemben a hagyományos Rubik-kockákkal, amiket a versenyek előtt szilikonozni kell. Eddig a VCube oldalélei legömbölyítettek voltak, de most már egyenes oldalú kockákat is is gyártanak. Úgynevezett kockákat.

dsc04597.JPG

Ezt már nagyobb iskolásoknak érdemes venni, főleg olyanoknak, akik érdeklődnek a logikai játékok iránt. Ez minden logikai játékok legmagyarabbika, sokunknak van olyan ismerőse, aki egyszer tuti a rubikozás királya volt; visszacsempészhetjük az életébe a sikereket egy ilyen jó teljesítményű versenykockával. A logikai játékok szerelmeseinek vannak egyéb különböző mintájúak, mint a Sudoku kocka, de akár 9x9-es kocka is.

img_8357.JPG

A VCube-ok itt kaphatóak, áruk 2790 forintról indul.

Metal Earth bicikli

Van már mindenféle, apró fémalkatrészekből összerakható kis makett, lehet Star Wars figurákat életre kelteni, autókat, építményeket, képregényhősöket megformázni), de szerintem az újabb fémmakettek közül a kerékpár a legmenőbb. Vastag ujjú, péklapátforma kezűeknek ráadásul vicces ajándék, különösen ha a küllőket is egyenként kell beilleszteni a helyére.

dsc04586.JPG

A Metal Earth makettek itt kaphatóak, áruk 2790 forintról indul.

Moluk

Kisgyerekeknek, babáknak szánt olyan játékok ezek, amikbe nem kell elem, nem sípolnak, nem fáj, ha rálépsz és nincs hozzá használati utasítás. Tapadókorongokkal, hajlítható testtel, vagy épp tölcsérekkel néznek rád ezek a játékok, széthajtható labdákkal, őszintén,

fogalmad sincs, mire fogják ezt használni a kölkök, de pont ezért jó.

Van az a teszt, amikor egy gyerekjátékot és egy random használati tárgyat tesznek a baba elé, aki mindig az utóbbi után nyúl. Na, a Molukok esetében lehet, hogy megfordulna az arány.

A boltban egy egész falnyi játék van, amiről senki nem tudja, hogyan lehet használni, de pont mivel ilyen random, egyberakható, tapasztható, összefüggő dolgok, a gyerekek rákattannak, bizdergálják. És fejlődik tőle a kis agyuk.

A Molukok itt kaphatóak.

Aqua Dragons

Kisebb iskolásoknak a modern kori, élő tamagocsit ajánljuk: sórákokat lehet kikeleszteni egy tartályban, valódi élőlényeket. A sórák alvó petéket rak, ezek túlélik a kiszáradást, és két évig életképesek maradnak - tulajdonképpen ezeket a petéket vásárolhatod meg. Vízben életre kelnek.

dsc04569.JPG

A képen látható példányok konkrétan még az űrben is jártak. Őrület, de fellőtték őket, aztán visszahozták, csak azért, hogy te jól hazavihess egy olyan primitív állatot, ami nagyobb világutazó, mint amilyen te valaha leszel.

Biológiaórák iránt érdeklődő kisiskolásoknak főleg, de kisebbeknek is jó móka. Ha a gyerek saját állatot szeretne, akkor ez egy jó első lépcső.

Az Aqua Dragonsok itt kaphatóak.

Ha tehát ajándékot vennétek, olyat, amivel kicsalogatjátok a játék szeretetét bármelyik korosztályból, menjetek el ide. Hiteles, játékokat szerető és értő eladók fognak segíteni, csak mesélnetek kell arról, akinek vásárolnátok, és már mutatják is a legjobb választást. Ha ügyességi játékot választanál, egy jojó-bajnok szolgál ki, ha társas, akkor egy megszállott táblaguru. A mottó pedig mindig érvényes:

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." - George Bernard Shaw.

Disclaimer: A Reflexshop az Egy nap a városban blog játéktesztjeinek támogatója

Az idén a blogon megjelent játéktesztjeink, ebből is válogathattok:

A hónap játéka - Metal Earth R2-D2 és C-3PO
A hónap játéka - KLANK
A hónap játéka - Összeszerelni egy igazi tekerőlantot!
A hónap játéka - A Tiltott Sziget és Tiltott Sivatag
A hónap játéka - A Mars terraformálása
A hónap játéka - Twin-It
Nyári játékok
Csajos társasjátékok
Játékok gyerekeknek ÉS szüleiknek

süti beállítások módosítása