English

Egy nap a városban

A hónap játéka - Twin-It

szucsadam 2018 június 22.
Címkék: játék hirdető

Ebben a hónapban egy könnyed partijátékot ajánlunk a korábbi fajsúlyosabb példányok helyett. A Twin-It bárhol játszható, ahol van egy talpalattnyi hely, pokrócon, hátsó ülésen, a saját combunkon. Úgy még talán izgalmasabb is, hiszen a játék lényege, hogy

gyorsan észrevedd a középre kidobott kártyák között az egyformákat, és tapizd le azokat.

Ennyi az egész. De, ahogy a Reflexshop társas-szakértője, Ádám fogalmazott: annak ellenére, hogy ő nem kedveli az ilyen típusú játékokat, ezt megszerette. Mindjárt meglátjátok, miért.

Egyrészt a kártyák nagyon dizájnosak. Ugyanazokból a színekből válogattak össze mindegyik kártyára, és az alakzatok között vannak nagyon egyformának tűnők. A készítők pedig nagyon őszintén elárulták, melyik forma honnan kapott ihletet, valamelyik egy zenei albumról, van, amelyik egy édességmárka logójáról vagy éppen egy használati tárgyról. Íme néhány példa:

ke_pernyo_foto_2018-06-21_11_01_50.png

ke_pernyo_foto_2018-06-21_11_02_05.png

Alapesetben a kártyákat kiosztjuk egyenlő arányban a játékosok között, aki lehet egy ember, vagy akár hat. A paklit mindenki leteszi maga elé, és sorban elkezdjük felcsapni azokat az asztalra. Innen pedig háromféle szabályt alkalmazhatunk:

1. Mindenki mindenki ellen

dsc00566_1.JPG

Ilyenkor a két kezünk mutatóujjával rá kell böknünk a párokra, drillekre. Nem csak a felcsapott kártyák játszanak, hanem az előttünk lévők hátoldala is, valamin a már elspejzolt párok (ilyenkor jöhet össze a drill, vagyis a három egyforma). Ilyenkor az nyer, aki gyorsabban kapcsol: egyrészt fejben tudja tartani, melyik alakzatot látta már az asztalon és hol, másrészt gyorsan tud reagálni, a felismeréstől az akcióig. És persze, ha egyszerre indul négy kéz, nem árt, ha határozottak is vagyunk, és ellökjük a másikat a lehetőségtől.

Megtapasztalható a játék során az emberi agy legkevésbé bámulatos tulajdonsága, a megfigyelés alapú gyorscselekvés, bármelyik számítógép hülyére verne minket. De jó ilyen bénának lenni.

2. Csapatjáték

dsc00567_1.JPG

Ilyenkor két csapatba osztódnak a játékosok, és össze kell dolgozni. A csapat egyik tagja a pár egyik, a másik a másik kártyára kell, hogy tegye az ujját. Vagyis nem elég, hogy észre kell venni a lehetőséget, de jól kell elosztani, a másodperc töredéke alatt, hogy ki mit fog. Nem mindig az a csapat viszi a pontot, ahol az egyik játékos a leggyorsabb volt, kettő kell az üdvösséghez.

Szerintem ez a legjobb játékmód, természetesen azért, mert ebben én is jobb voltam. Miközben a “mindenki mindenki ellen” formációban nem szereztem pontot, itt azért sikerült, főleg úgy, hogy a társam megkezdett mozdulatát látva máris lendült a karom, és általában onnantól már megtaláltam a célt.

3. Kooperatív mód

dsc00568.JPG

Vagyis mindenki a teljes társaságnak gyűjti a pontokat, egy perc áll rendelkezésre. Van egy táblázat is, ami megmutatja, mennyi pontot gyűjthetünk profiként, mondanom sem kell, a kezdő kategória közepén végeztünk rendre. Iszonyú nehéz, itt tényleg sokat kell gyakorolni egy csapatnak, hogy akár csak egy jobb minősítést kapjon.

Megállás és odafigyelés nélkül, folyamatosan kell felcsapni a kártyákat, és csak akkor ütni, amikor épp nem mi vagyunk soron, aztán gyorsan vissza a felcsapáshoz.

A játék megvásárolható a Reflexshopnál 4990 forintért, online kiszállítással vagy személyesen a pesti vagy budai üzletükben.

Hasonlóan kis helyet foglaló, de nagyon vidám és kreatív kártyajáték a Sushi Go, ami tényleg megvalósítja, hogy egy játékot a kicsik és a felnőttek is szeressenek. A Bandidóban egy szökésben lévő rab föld alatti járatait kell betömködni a kezünkben lévő lehetőségekkel, full kooperatív, nincs győztes és vesztes, úgyhogy nem vesznek rajta össze a játékosok. Az Időzített Bombát még nem próbáltam, itt egy bombát kell hatástalanítani, 4-8 játékosnak. Mindegyik játék egy csokor virág ára, úgyhogy vendégségbe indulva egyértelműen ajánlott inkább egy ilyet vinni. A Reflexshop budai üzletében elég kellemes társast válogatni, mert hatalmas a választék és van lehetőség kipróbálni is.

Disclaimer: a Reflexshop az Egy nap a városban hirdetője

Korábbi posztok a Hónap Játékában:

A hónap játéka - Metal Earth R2-D2 és C-3PO
A hónap játéka: KLANK
A hónap játéka: Összeszerelni egy igazi tekerőlantot!
A hónap játéka - A Tiltott Sziget és Tiltott Sivatag
A hónap játéka: A Mars terraformálása

süti beállítások módosítása