English

Egy nap a városban

Olcsó ebéd menő helyen: Vörös homár

Magyarósi Csaba 2015 április 03.
Címkék: gasztro ebédmenü

Ott fejeztük be a Hold utcai piacot, hogy jelenlegi formájában piacként nem funkcionál, de gourmet kajaplázaként óriási potenciál van benne: ha valakit érdekel a vízió és a Séf utcájáról írt anyag, azt ide kattintva lehet elérni, Gianni nemrég nyílt étterméről meg itt olvashattok.

Szóval: a Séf utcája és az Italian Streat Food mellett van ám itt egy másik jó étterem is, amiért érdemes beugrani, sőt, ezek együtt adják a Hold utca gasztropiac jellegét: a három együtt rajzolja ki a vektort, ami egy irányba mutat, a még több menő kaját adó étterem érkezésének irányába.

dsc03413.JPG

A Vörös Homár rögtön két helyszínnel is jelen van, az étterem mellett ugyanis egy halbolt is üzemel az alsó szinten, aminél jobb nem is nagyon történhetett volna a pesti belváros északi részével: ha valaki friss tengeri izére vágyik ezen a környéken, kénytelen elutazni a Nagycsarnokig, ami kocsival megközelíthetetlen a parkolási problémák miatt, amúgy meg kábé másfél órás út például Újlipótvárosból oda-vissza tömegközlekedéssel, vagy mehet a Hegyvidék plázában található Vörös Homárba, ami autós célpont, de úgy is nagyon messze van. És persze a Lehel téri csarnokban néha ki lehet fogni ezt-azt (kifogni, hahaha), de inkább csak fagyasztott, elhasznált halakat, és azokból is nagyon kevés félét.

dsc03410.JPG

A Hold utcai csarnokban viszont minden van, lazacfilé 4900-ért, tintahalkarika 5300-ért, keszeg 850-ért, szürke harcsa 5600-ért, kardhal 9900-ért, vörös tonhal 13 ezerért, sprotni 3500-ért, tengeri sügér 5700-ért, fekete kagyló 2200-ért. Ezek nem alacsony árak, de nem is magasak, körülbelül ennyiért kapod meg a friss tengeri izéket a legtöbb helyen Magyarországon, ami persze a tengerpartközeli ár két-háromszorosa, de ezen a problémán még az se segítene, ha három tenger mosná a partjainkat: Budapest helye a politikai változások ellenére stabil maradt (bár az univerzummal együtt tágul).

Szóval van friss hal, amiből már csak normális ételt kell készíteni, a tapasztalataim szerint ehhez elég, ha nem cseszik el az alapanyagot, és a Vörös homárban képesek is erre. A déli fogások ára 1700-2200 közt mozog, ami figyelembe véve az alapanyag költségét, nem is sok, és ezért kaphatsz harcsapaprikást, meg aranydurbincsot, meg persze fish and chipst, aminek a létjogosultságát továbbra is kétségbe vonom (főleg, ha friss a felhasznált hal).

dsc03428.JPG

Harcsapaprikást kértem kapros túrós csuszatésztával, azért, mert sok-sok éve ettem valahol, már fogalmam sincs, hol, egy szenzációsan elkészített harcsapaprikást, és azóta keresem azt az ízvilágot, azt az izgalmat. És itt végre megtaláltam, mert ez a fogás minden elemében kiváló volt: remek alapanyagok jól elkészítve, a hal friss, mindenféle kellemetlen mellékíz nélküli, a túró krémes, nem valami morzsalékos vacak, a tejföl visszafogott, miközben az egész cucc fűszerezése izgalmas. A fogás 1790 forintba került, ami nem különösebben sok, hasonló minőséget a déli menü hatáskörén kívül 2500-2800 alatt nem nagyon kapsz meg Magyarországon sehol, bár azt érdemes figyelembe venni, hogy egy desszert még elfér mellé, mert délután hatig mondjuk nehéz kihúzni kizárólag ezzel az egy tállal.

dsc03431.JPG

Vörös Homár
Hold utcai piac

süti beállítások módosítása