English

Egy nap a városban

Hold utcai piac: Potenciálisan ez Budapest új gasztrotemploma

Magyarósi Csaba 2015 február 27.
Címkék: ebédmenü

Van Lisszabonban egy fantasztikus hely, a Time Out Mercado da Ribeira. Ez egy régi csarnokból kialakított gasztropláza a belváros szélén, ahonnan az elővárosi vonatok indulnak az óceánpartra, Estorilba, és ahol a város legjobb éttermei üzemeltetnek egy szűkített menüvel operáló kis egységet. Legalább húsz hely verseng egymással különleges, de tökéletesen megfizethető fogásokkal, a csarnok mindig tele van, az asztalok roskadoznak a különleges ételektől, és arra is van megoldás, ha több helyről halászod össze az ebéded: kapsz egy kis eszközt, ami pittyegni kezd, amikor elkészült a fogásod.

dsc08908_jpg_1280.jpg

dsc01763_jpg_1280.jpg

dsc01768_jpg_1280.jpg

Anélkül, hogy túlbonyolítanám: csodálatos hely, kötelező program, ha Lisszabonban jársz.

Ez a projekt jutott eszembe, amikor megnéztem az átalakított Hold utcai piacot, ami elindult a Time Out-osodás útján, csak most még a senki földjén van: nyílt két szuper étterem az emeleten, rövidesen jön egy harmadik is, mellettük azonban ott sorakoznak tucatszámra egyre üresebben a rántott sajtokat infralámpával melegen tartó kifőzdék, az alsó szinten meg a népies ajándékokat áruló kofák. Nagyrészt azonban tök üres az árutér. Sőt, az emelet is, sor csak a két menő étterem előtt van, ezekbe viszont alig lehet beférni.

Ráadásul a kettőből az egyik pontosan azt a receptet követi, mint az említett lisszaboni projekt: a Séf utcája Bíró Lajos projektje, aki a Bock bisztróban évek óta ostromolja a csúcsgasztronómiát, a Hold utcába viszont a meglévő szemléletre építve kínál bukolikus, megfizethető fogásokat kínál. Magas minőség, jó technika, lecsókolbász.

dsc03414_jpg_1280.jpg

dsc03423_jpg_1280.jpg

dsc03425_jpg_1280.jpg

dsc03424_jpg_1280.jpg

Van menü is, ez naponta változik. Ma, pénteken például sólet van. Egészen pontosan ez:

dsc03432_jpg_1280.jpg

dsc03434_jpg_1280.jpg

1700 forintba kerül, és van benne libamáj és, meg füstölt csülök. Drágább persze, mint a legolcsóbb kifőzde sóletje, de ahhoz képest, hogy milyen magas minőséget kapsz, megfizethető. Karakteres a csülök, a libamáj illik a puhára, de nem pépesre sült babhoz, a kenyér kívül roppanós, belül puha, és… És ennyi. Ez a lényeg. A Séf utcája nem a varázslatról szól, hanem a megfizethető áron kínált tisztességes minőségről. És arról, hogy az út menti büfékben árult fogásokat is el lehet jól készíteni, csak oda kell figyelni a minőségre. Ennek megfelelően hétfőn például lúdkása van, szerdán pacalpörkölt, csütörtökön véres hurka és még szombaton is van menü: konfitált kacsacomb 1400-ért, ami remek ár.

Baj talán csak a hőmérséklettel van: a nagy csarnok elég hideg télen és az étel is hamar kihűl, ami egyik magyaros fogásnak sem tesz túl jót. De hát gyorsan kell enni.

És akkor a végső konklúzió: szép lett a Hold utcai piac, de látszik, hogy jelenlegi formájában életképtelen. A piactér kong az ürességtől, alig vannak kofák, és akik megpróbálják, azok is csak unatkoznak egész nap.

dsc03419_jpg_1280.jpg

dsc03421_jpg_1280.jpg

Hasonló a helyzet az emeleten: az olcsó ételeket áruló büfékben akad azért vevő, de nem sok. A minőségi konyhát üzemeltető Séf utcája és Vörös Homár (erről is írunk majd) viszont tömve van, el sem férnek az emberek. És nemsokára beveszi a Hold utcán Gianni is, aki minőségi tésztaételeket árul majd, és ott van az épület oldalában a csodálatos magyarosokra építő Kispiac.

És ez a jó irány: ha a piacon nyílna még legalább tíz hasonlóan színvonalas étterem, akár el is takaríthatnák a földszintről az üres pultokat és telerakhatnák padokkal, pont, mint Lisszabonban a Time Outot. Figyelembe véve, hogy ebédidőben már most is vadászni kell az emeleten a helyre a Vörös Homárnál és a Séf utcájánál, ha sokkal több minőségi hely lenne, gyorsan megtelne a földszint. Gyorsabban, mint most, amikor tök üres.

Szerintem óriási lehetőség van ebben a piacban, amint elfogadjuk, hogy ez nem piac, hanem potenciálisan Budapest legizgalmasabb gasztrocentruma. A folyamat megindult, minél több jó étterem lesz itt, paradox módon annál nagyobb sor fog várakozni előttük, én mondom.

A Séf utcája
Hold utca 13.
06703907757

süti beállítások módosítása