English

Egy nap a városban

Szevasz Laci!

Magyarósi Csaba 2012 augusztus 03.
Címkék: gasztro étterem

Nem fogom elsírni magam.

Tényleg nem.

Ettől függetlenül tényleg elrontja a kedvem, hogy a környék legjobb étterme bezárja kapuit, szedi a sátorfáját, és beköltözik az ötödik kerületbe.

A Laci! Konyháról (!) azt kell tudni, hogy azt eredetileg a CET-be szánt Laci! Pecsenye?-háttérintézményének szánták. Itt készítették volna elő a fogásokat, amiket ott fejeztek volna be. Aztán elkezdődött az évekig húzódó szarakodás a város egyik legizgalmasabb épületével, a tulajdonosok meg úgy döntöttek, hogy ha van már egy kész konyhájuk, stábjuk, felfuttatják mellé az éttermet is.

P1190225.JPG

P1190090.jpg

Így indult Újlipótváros, de Budapest egyik legjobb éttermének is a története.

A Laci! Konyha! egyszerre volt megfizethető, megkérdőjelezhetetlenül minőségi és játékos. Utóbbi kettő garantálja, hogy igazán jókat lehetett benne enni. A minőségi önmagában elég lehet a Michelin-csillaghoz, de ahhoz nem, hogy az emberek boldogan tömjék magukba az ételt. Itt viszont rendszerint egyik ámulatból a másikba estem, néhány náluk kóstolt étel, például a héten magamba tömött kacsa, életem kiemelkedő kajálásai közé tartozik, miközben a déli menü 2950 forintba került, az ötfogásos vacsoramenü meg 5300-ba, inlc. 1-2 ajándékfogás. Még egy ilyen hely nem volt.

P1190234.JPG

l3.JPG

l4.JPG

És ennek most vége. Vasárnap lehúzzák a rolót és költöznek a belvárosba. Nem is nagyon értem. Most már délben és vacsoraidőben is tele voltak, ráadásul az ötödik kerületben van már egy Laci! Konyha!, csak úgy hívják MÁK Bistro. Oké, sok a különbség a két hely között, de ugyanaz a tulajdonosi háttér, erős a fluktuáció a gárdában, hasonlóan minőségi mindkét étterem, még ha az ételek jellege és ára eltérő is.

Kicsit félek attól, hogy ez utóbbi a költözéssel már középtávon megváltozik, és a Laci! Pecsenye? ugyanolyan drága lesz, mint az összes jó belvárosi hely. Szóval itallal együtt nem 7,5-8 ezerbe kerül majd fejenként egy este, hanem mondjuk 12 ezerbe. Ezért a minőségért még az is reális lenne. Csakhogy annyiért én például már nem nagyon fogok tudni alkalmi jelleggel sem beülni hozzájuk. Ráadásul, és ez persze már csak az én nyomorom, meg a 36 ezres városrészé: a költözéssel menthetetlenül elveszik számomra az a lehetőség, hogy öt perc sétával egy csodálatos ebédeljek, vagy vacsorázzak náluk. Az ötödik kerület tele van remek helyekkel, szemétség, hogy tovább bővül a belvárosi kínálat.

Igazából ennyi. Nincs nagy megfejtés, örülök, hogy reggelizős helyekkel tele van a környék, hogy akad jó gyrosos és van azért még itt jó étterem, de a Laci! Konyha! hiánya akkor is fájó lesz Újlipótvárosban.

süti beállítások módosítása