English

Egy nap a városban

A legjobb hamburger nyomában: Mega hamburger

Magyarósi Csaba 2010 október 04.
Címkék: hamburger

Ezt a sorozatot nem lehet épp bőrrel megúszni, eddig ügyesen egyensúlyoztam a jobb minőségű helyek közt, de most baráti tanácsra Ádám után én is becsúsztam az alkonyzónába.


View Mega hamburger in a larger map

A Magic Burger - Fanni - Mega hamburger aranyháromszög talán ha két hektárt fed le, de óriási különbségek vannak a helyek közt. Előbbi egy minőségi burgert készítő, ajánlható hely, a Fanni most már bizonyítottan csak részegen hazafele tántorogva ajánlható, míg a Mega hamburgernél a legjobb szándékkal próbálnak valami színvonalasat létrehozni, csak nincs meg a képesség, vagy a kellő akarat hozzá.

"Okvetlenül ki kell próbálnod" - mondta több kollégám is, és mindannyian a szerb burgert ajánlották, én meg gyenge módon engedtem a nyomásnak. A kipróbált étel ugyan nem volt ehetetlen, sőt, nem is egy mezőnyben játszik a vele szemben található Fannival, de azért nincs sok keresnivalója ebben a sorozatban. Például, mert fagyasztott hússal dolgozik, vagy mert nem a legjobbak az alapanyagok, pedig lehetne akár jó hely is a Mega hamburgerből. Az értékelésben elmondom azt is, hogy min kell javítani.

Az ötből egy pontos húson például: ezt a minőséget árulják kilónként ezer forintért a bevásárlóközpontokban, a vékony, papírízű húson az sem javít sokat, hogy rögtön hármat kaptam belőle. A zöldségekkel szintén baj van: nagy a választék, ami tök jó, csak a reggel óta szabadon lélegző hozzávalók délután kettőre már korántsem frissek, így csak két pontot tudok adni.

A zsemle viszont jó, nem is zsemle ez, mégis érdemes megtartani, mert egyáltalán nem reménytelen eset, jár is neki a négy pont. A szósz sem pokoli, ugyan izomból megy a ketchup-mustár-majonéz-kombó, de ha kérsz, csípős fűszervajat és ajvárt is adnak mellé, ami azért mindenképp kitörési pont a megszokott maszatból. Két pont.

A méret megfelel, lehet ennél többet is enni, de négy pontot azért tudok neki adni, ahogy a 790 forintos ár sem túlzás a három húsos burgerért. Jár a négy pont.

Összesen 17 pontot kap a Mega hamburger, ami korántsem reménytelen hely, de amíg nem tudnak frissebb hozzávalókat és rendes húst adni, addig mindenkinek inkább az alig kétszáz méterre található Magic Burgert ajánlom.

Ha tudni akarod, hol vannak a legjobb budapesti hamburgeresek, vagy hogy mit érdemes felkeresni, milyen programra érdemes elmenni a városban ahhoz, hogy jobban szeresd Budapestet, csatlakozz a facebookos csoporthoz, ahonnan minden új írásról értesülsz!

A legjobb hamburger nyomában: Ring Café & Gourmet Burger Bar

szucsadam 2010 október 03.
Címkék: hamburger

A tegnapi poszt ideális folytatása a mai. Ott leírtam, mitől jó egy burger, és mitől átlagos, míg utóbbira, a rossz minőségű utcai burgerre a Fanni volt remek példa, addig a gourmet burger kategóriában lássuk az Andrássy úton található Ring Café & Gourmet Burger Bar kínálatát.

Az udvarias kiszolgálás mellett olyasmit éreztem a levegőben a hamburgeremre várva, hogy itt egy fiatal, baráti csapat viszi a helyet, összeszokottan, és őszintén várva és örülve egyetlen vevő elégedettségének. Mert azért dolgoznak.

A hamburgerre egyébként kábé 15 percet vártam, senki nem rendelt előttem, úgyhogy ez egy teljesen jó idő. A helyemről a jól megvilágított, tiszta konyhába is beláttam.

Egy cheddar sajttal megbolondított Gourmet Burgert kértem. Ezt kaptam:

A hús az étlap szerint "különlegesen márványos, 100 százalékban magyar marhából készülő pogácsa, háromszor darálva", a közepesnél kicsit jobban átsütve. Ragyogó anyag, ötből öt pont.

A zsemle "fatüzelésű kemencében sütött ciabatta tészta", és egészen új értelmezést ad a hamburgernek. Valójában remekül passzol az összképhez, hagyományos hamburgerzsemlével kár is lenne próbálkozni. Nekem kicsit keménynek tűnt, ezért ötből négy pont.

A saláta egy nagy adag ruccolából, paradicsomból és lilahagymából állt, megintcsak az összhang alá rendelve, a ruccolát vastagon aláhúzva, öt pont. A szósz házi készítésű fokhagymás majonéz olivaolajjal és sáfránnyal, ráadásul a héjában kétszer sült burgonya mellé is kaptunk valami félelmetesen jó ízű szószt, ötből öt pont.

A méret nekem pont elég, a hús egyébként óriási adag, de el tudom képzelni, hogy valakinek így is kevés, ötből három pont. A Gourmet Burger ára 1390 forint hasábbal, a Cheddar 1690 volt, vagyis nemcsak az Andrássyhoz képest kaptunk meglepően olcsó menüt, ráadásul eddig a legjobb ízzel, ízkavalkáddal. Ötből négy pont.

Összesen 26 pont jár a Ring Burger Barnak, ami egy olyan minőséget üt meg, amibe már nehéz, csaknem lehetetlen belekötni. Ezen a színvonalon már tényleg csak az egyéni ízlés számít.

Ha tudni akarod, hol vannak a legjobb budapesti hamburgeresek, vagy hogy mit érdemes felkeresni, milyen programra érdemes elmenni a városban ahhoz, hogy jobban szeresd Budapestet, csatlakozz a facebookos csoporthoz, ahonnan minden új írásról értesülsz!

A legjobb hamburger nyomában: Fanni büfé

szucsadam 2010 október 02.
Címkék: hamburger

Amikor az első hamburgeres posztunk megjelent, csaknem kétszáz komment érkezett, ezek nagy része új, kipróbálásra váró helyeket ajánlott. Sokat dolgoztunk, míg ezeket kiválogattuk, az interneten fellelhető információk szerint rendszereztük, ismerősök véleménye alapján előre vettük, vagy emiatt épp elvetettük őket. Mivel több mint 30 helyre érkezett ajánlás, azokat a hamburgereseket vettük előre, amire sokan szavaztak, vagy amelyek érezhetően minőségi ételt állítanak elő.

Mivel volt nekünk már egy egészen jól teljesítő Magic Burgerünk, nem zárhatjuk ki zsigerből a talponállókat, Japánban is kapott már utcai szusibár Michelin-csillagot. A Fanni büfé nem is esik messze a Magic Burgertől, a Szentendrei út elején, majdnem az Árpád-hídnál található.

Rövidre zárom: a hamburgerük egyáltalán nem jó. Csak azért kerültek be mégis a listába, hogy ezzel is tisztába tegyek egy fontos dolgot, és megvilágítsam a különbséget jó hamburger és átlagos hamburger között.

Nem az tesz valamit jó hamburgerré, ha a tömegével kínált hús-zsemle minőséget frissen felvágott paradicsommal, hagymával adják, és nem sajnálják a ketchupot. Ez csak hajszálnyival emeli őket a legrosszabbak fölé. A jó hamburgert sok próbálkozással kikísérletezett, harmonikus fűszerezésű és frissen sült húspogácsával, egy ugyanilyen igénnyel elkészített, hozzá passzoló és ezt kiegészítő szósszal, egy nagyon gondosan kiválasztott, a felszolgálás előtt esetleg enyhén megpirított, friss zsemlével és friss salátákkal rakják elénk.

A Fanniban kapható hamburger átlag magyar cucc, a kéréstől számított egy percen belül a kezedbe nyomják. Manapság nagyjából ezt kapod minden utcai árusnál, de korántsem annyival rosszabbat, mint amennyivel jobb burgereket lehet venni Budapesten. De lássuk, mi is volt a baj.

A hús (nagyon kisméretű, alig találtam meg) íze csak épphogy nem volt iszonyú, a mellé csavart baconé viszont tényleg kritikán aluli volt. Míg előbbi egy olcsó, gyorsfagyasztott, készen tonnára vásárolt zacskós borzalom, addig az utóbbi szerintem romlott is volt, ötből egy pont. A zsemle édes, olcsó tucattermék, egy pont.

A szokásos, vastagra vágott hagyma és paradicsom mellett azonban káposztasalátát is raktak a zsömlék közé, amik helyenként gócba álltak össze, és mivel még csak finomnak sem lehetett nevezni, a bacon után landolt a kukában, egy pont.

Öntet nem volt, olcsó kethup és mustárt nyomtak a zsemlére, ötből egy pont. A mérettel nem volt baj, ötből három pont, az ár indokoltan alacsony, 620 a baconös, 500 forint körül van a sima burger. Pont ennyit ér, viszont erre öt pont jár.

Ez összesen 12 pont, és igazából csak az ára mentette meg ezt a hamburgert, aminek tényleg csak a kontraszt miatt van helye a sorozatban. Akinek ez ízlik, tényleg nem evett még jó hamburgert, ami nem az ő hibája, csak nem volt elég kitartó.

update: mint kiderült az összefoglaló posztból, ez a Fanni nem feltétlenül az a Fanni, amit többen ajánlottak. A két hely néhány száz méteren belül lehet egymástól. Az információk birtokában ellenőrizzük a másik helyet is.

A legjobb szombat délelőtti program ősszel

szucsadam 2010 október 02.

Most elmondom, nekem milyen egy ideális őszi szombat délelőtt.

Későn kelek, természetesen.

Zsebre vágok néhány ezer forintot, és célba veszem a Múzeum körutat. A Kálvinról indulok, és sorban bemegyek minden antikváriumba. Beleolvasok a szépirodalmi könyvekbe, végigpillantok a polcokon, és mindig találok egy-egy olyan példányt, amit annak idején könyvárból kölcsönöztem, és azóta nem láttam a boltok polcain új kiadásban. Vagy olyat, amit mindig el akartam olvasni, de addig nem jutottam, hogy hazavigyem.

Tovább olvasom

A legjobb hamburger nyomában: Marika néni Kávézója

szucsadam 2010 október 01.
Címkék: hamburger

Sokan ajánlották Marika néni kávézóját, ahol állítólag a legemberesebb és legjobb hamburgereket kínálják az éhes egyetemistáknak. Kíváncsiak lettünk egyrészt a minőségre, másrészt a hely névadójára és arra, hogy a hamburgeres kiemelkedik-e a tucatburgeresek közül.

A kávézó 26 éve kínálja a hatalmas adag ételeket az Angyal utcában, Marika néni pedig ez idő alatt láthatóan semmit nem veszített kedvességéből és humorából, ezek ugyanis az elképzelhető maximális szinten mozogtak. Ahogy beléptem, széles mosollyal fogadtak, és mivel a kávéház jellegű belső tér tele volt (szemmel láthatóan egyetemistákkal és tanárokkal), a pulthoz ültem, ahol láthattam a Békeburger készítésének folyamatait.

A hamburgerező három éve kínál kedvezményes étkezést az egyetemistáknak, akik jelszóra kapják a fullos burgert ingyen teával.

Én egy hagyományos burgert kértem Marika nénitől, aki a készítés közben folyamatosan szóval tartott, elmesélte, mennyire szereti a munkáját, és mennyire örül a pozitív visszajelzéseknek. Közben felszabadult egy asztal, a távozók "isteni volt Marika néni, mint mindig" kiáltással távoztak, én mégis maradtam a pultnál, annyira lenyűgözött, hogy valaki 26 évig így fenn tudja tartani az örömet és a lelkesedést.

A burger egyébként tényleg a jobb fajtákból való volt, így simán befért a legjobb hamburgerek sorozatba. A húsnak ötből egy pontot tudok csak adni, mivel ezt nem Marika néni készíti, fagyasztva vásárolja, igaz, jobbfajtát. De így sem versenyezhet a házi készítésű húspogácsákkal.

A zsemle szintén két pontot kap, mert noha kifejezetten Marika néninek készítik, aki szigorú minőségellenőrzésnek veti alá az anyagot, nekem túl édes volt, és csak mikrózás általi puhulásra ítéltetett.

A zöldségkörítés négy pontot érdemel. Külön öröm, hogy saját szósszal is készül Marika néni, egy paradicsomos-chilis-uborkás szószt kaptam a húsra, ami ötből három pontot érdemel. A méret öt pontot kap, az óriási burgerért ezer forintot fizettünk, igaz, ebben az árban nem volt benne hasábburgonya (mint a korábban tesztelt helyeken), viszont ingyen teával is megkínáltak, noha az inkognitóm végig titokban maradt. Az ár ötből négy tehát.

Kár, hogy a felszolgálást nem pontozzuk, mert abban a Marika néni lenne az első helyen. Szigorúan a gasztonómiai élményeket figyelembe véve 19 pontot kap a kávézós hamburger a 30-ból.

Ha tudni akarod, hol vannak a legjobb budapesti hamburgeresek, vagy hogy mit érdemes felkeresni, milyen programra érdemes elmenni a városban ahhoz, hogy jobban szeresd Budapestet, csatlakozz a facebookos csoporthoz, ahonnan minden új írásról értesülsz!

süti beállítások módosítása
Mobil