English

Egy nap a városban

A legjobb hamburger nyomában: Fanni büfé

szucsadam 2010 október 02.
Címkék: hamburger

Amikor az első hamburgeres posztunk megjelent, csaknem kétszáz komment érkezett, ezek nagy része új, kipróbálásra váró helyeket ajánlott. Sokat dolgoztunk, míg ezeket kiválogattuk, az interneten fellelhető információk szerint rendszereztük, ismerősök véleménye alapján előre vettük, vagy emiatt épp elvetettük őket. Mivel több mint 30 helyre érkezett ajánlás, azokat a hamburgereseket vettük előre, amire sokan szavaztak, vagy amelyek érezhetően minőségi ételt állítanak elő.

Mivel volt nekünk már egy egészen jól teljesítő Magic Burgerünk, nem zárhatjuk ki zsigerből a talponállókat, Japánban is kapott már utcai szusibár Michelin-csillagot. A Fanni büfé nem is esik messze a Magic Burgertől, a Szentendrei út elején, majdnem az Árpád-hídnál található.

Rövidre zárom: a hamburgerük egyáltalán nem jó. Csak azért kerültek be mégis a listába, hogy ezzel is tisztába tegyek egy fontos dolgot, és megvilágítsam a különbséget jó hamburger és átlagos hamburger között.

Nem az tesz valamit jó hamburgerré, ha a tömegével kínált hús-zsemle minőséget frissen felvágott paradicsommal, hagymával adják, és nem sajnálják a ketchupot. Ez csak hajszálnyival emeli őket a legrosszabbak fölé. A jó hamburgert sok próbálkozással kikísérletezett, harmonikus fűszerezésű és frissen sült húspogácsával, egy ugyanilyen igénnyel elkészített, hozzá passzoló és ezt kiegészítő szósszal, egy nagyon gondosan kiválasztott, a felszolgálás előtt esetleg enyhén megpirított, friss zsemlével és friss salátákkal rakják elénk.

A Fanniban kapható hamburger átlag magyar cucc, a kéréstől számított egy percen belül a kezedbe nyomják. Manapság nagyjából ezt kapod minden utcai árusnál, de korántsem annyival rosszabbat, mint amennyivel jobb burgereket lehet venni Budapesten. De lássuk, mi is volt a baj.

A hús (nagyon kisméretű, alig találtam meg) íze csak épphogy nem volt iszonyú, a mellé csavart baconé viszont tényleg kritikán aluli volt. Míg előbbi egy olcsó, gyorsfagyasztott, készen tonnára vásárolt zacskós borzalom, addig az utóbbi szerintem romlott is volt, ötből egy pont. A zsemle édes, olcsó tucattermék, egy pont.

A szokásos, vastagra vágott hagyma és paradicsom mellett azonban káposztasalátát is raktak a zsömlék közé, amik helyenként gócba álltak össze, és mivel még csak finomnak sem lehetett nevezni, a bacon után landolt a kukában, egy pont.

Öntet nem volt, olcsó kethup és mustárt nyomtak a zsemlére, ötből egy pont. A mérettel nem volt baj, ötből három pont, az ár indokoltan alacsony, 620 a baconös, 500 forint körül van a sima burger. Pont ennyit ér, viszont erre öt pont jár.

Ez összesen 12 pont, és igazából csak az ára mentette meg ezt a hamburgert, aminek tényleg csak a kontraszt miatt van helye a sorozatban. Akinek ez ízlik, tényleg nem evett még jó hamburgert, ami nem az ő hibája, csak nem volt elég kitartó.

update: mint kiderült az összefoglaló posztból, ez a Fanni nem feltétlenül az a Fanni, amit többen ajánlottak. A két hely néhány száz méteren belül lehet egymástól. Az információk birtokában ellenőrizzük a másik helyet is.

süti beállítások módosítása