Tegnap olyan durva gasztronómiai abúzusban volt részem, hogy a pacal adta a másikat. Az estét a Lucullus Baráti Társaság, és azon belül is leginkább az alapító, Turóczi Gábor rendezte, a szervezet célja, hogy szélesebb körben is megismertesse a színvonalas étkezés előnyeit, meg az azzal járó mérhetetlen boldogság. Ha ehhez azon át vezet az út, hogy néhány bloggert és újságírót túltömnek meg felrobbantanak kiváló ételekkel, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy a cél szentesíti az eszközt.
Helyszín: Wang étterem, Gizella utca
időpont: 2010.12.16., este fél nyolc.
Dórával és Ádámmal gyanútlanul érkeztünk az étterembe, ahol azonban elképesztő vacsora vette kezdetét. 21 fogás, ismételgettem magamban, 21 fogást kell túlélnünk bármi áron.
A szakácsot ismerem. Wangnál ettem már, igaz, a másik éttermében, a Telepy utcaiban, és élveztem a vacsora minden pillanatát: a kínai utazásom alatt sem ettem annál jobbakat, mint amilyet Wang készít, aki sok fűszerrel, a szecsuani konyha erős ízvilágával söpör félre mindent, amit Magyarországon a szokásos kínai kaja jelent: a rossz alapanyagokból készült íztelen bóvlit. Wang könyékig turkál a legjobb belsőségben, hozzáértéssel, bátran készíti el azokat az ízeket, amiket Kínában is csak kevesen képesek.
Az est rövid beszéddel kezdődött, aztán jöttek az előételek. Minden fogásról mutatok fotót, de csak arról írok hosszabban, amiről 12 óra elteltével a legerősebb emlékeim vannak.
Kezdjük a levessel.
Szecsuani stílusú erős-savanyú leves (nem hatott meg)
Utána jöttek az első fogások.
Kou shui feipian (ökörszív, nyelv, pacal, marha, zeller)