English

Egy nap a városban

A fél évszázados családi vállalkozás

Magyarósi Csaba 2012 augusztus 27.

Decemberben még gőzerővel folyt a lakásfelújításunk, amikor költöznünk kellett, mert az albérletünkbe új lakók érkeztek. Az új lakás falán száradt a festék, minden helyiségben ajtólakk-szag volt, bizonyos szobákba nem léphettünk be, mert még nedvesen csillogott a parketta, ám ezek együtt sem voltak annyira zavarók, mint a régi, leharcolt kilincsek (nyilván túlzok).

Gyorsan kerestem egy fémcsiszolót, akkor ismertem meg Hetényi Péter galvanizálót Terézvárosban, akinek még az apja kezdte el a szakmát a kis pincehelyiségben, 1957-ben. Ide léptem be én is tavaly év végén gyanútlanul, elkezdtünk beszélgetni, aztán pillanatok alatt egy izgalmas családregény közepén találtam magam.

P1190770.JPG

A sztori egyébként 1957-nél is régebbre nyílik vissza: eredetileg még Schulz Endre kezdte itt a galvanizálást, aki 56-ban disszidált, tőle vette át a sztahanovista papa az üzletet és virágoztatta azt fel. A kis Péter ebbe a környezetbe született bele, és fel sem merült benne, hogy bármi mással foglalkozzon: felidézi, ahogy gyerekkorában beletúrt a csillogó fémtárgyakkal teli ládákba, és úgy érezte, mintha kincset talált volna. 1979 óta, 33 éve dolgozik Podmaniczky utca 47 alatt, és 1987-ben, édesapja halála után vette át a műhely vezetését, ami végig a hagyományokra épített. A legutolsó időkig ugyanott volt a krómkád, az elszívó, az összes fontos berendezés, ahová annak idején Schulz úr rakta. A legutóbbi időkben azonban a hivatal felszámolásra kötelezte az egész galvanizálót, napi százezer forint büntetés terhe mellett.

Szóval felszámolták.

P1190774.JPG

A galvanizálás annyira nem a 21. századi hétköznapok része, hogy röviden leírom, miről van szó: fognak egy régi, kopott fémtárgyat, azt belehelyezik egy kádba, amiben sárgaréz, nikkel, vörösréz, vagy a javítandó tárgy anyagának megfelelő fémtáblák vannak. 1,5-2 voltos áramot vezetnek a kádba, aminek hatására a lemezekből kiválnak a részecskék és bevonják a behelyezett tárgyat. Ez lehet akármi: kilincs, fogantyú, lámpa, de Hetényi Péter néha szórakozásból fémmel von be gyermekcipőt, vagy egy megszáradt skorpiót. Az ilyesmit komoly előkészületek után napokig kell a kádban hagyni, míg egy hagyományos fémtárggyal 10-20 perc alatt végeznek.

Vagyis végeztek. Január óta ugyanis nem galvanizálhatnak tovább, egy több mint fél évszázados sztorinak szakadt vége a szigorúbb előírások és a házban lakók miatt. Hetényi úr elmeséli, hogy már vagy húsz éve próbálták bezáratni kis üzemét az első emeletiek mérgező gőzökre, halálos vegyi anyagokra hivatkozva, de harcolt a galvanizálóért, ahogy apjai is annak idején, amikor megszólták a maszekolás miatt. Újabb és újabb vizsgálatokkal bizonyította, hogy nem veszélyes a lakókra a munkája, ám végül tavaly olyan szigorú tanúsítványokat kértek tőle, hogy a dokumentációhoz szükséges vizsgálatok árát nem tudta volna már kifizetni. Így inkább lezárta a galvanizáló részleget: belátta, hogy nem harcolhat tovább, ha meg is szerzi a dokumentációt, a belvárosból előbb-utóbb akkor is mennie kell.

P1190798.JPG

P1190779.JPG

Nem jártak jobban a többiek sem, tavaly öt városi galvanizálót zártak be, akadt köztük harmadik generációs családi vállalkozás is a Nagydiófa utcában. Most már csak ketten foglalkoznak ilyesmivel: működik egy műhely egy nagyobb ipartelepen a Soroksári úton, és egy kisebb a belvárosban, de az védettséget élvez, mert ott készülnek a honvédségnek, a lovas rendőrségnek a kardok, sőt, még az a díszkard is a kis műhelyben született, amit Putyinnak adtak ajándékba. Pótolhatatlan, ezért nem zárhat be. A többinek viszont menniük kellett.

Hetényi egyébként szívesen költözne ipari parkba, szerinte is inkább odavaló ez a munka, de a szigorú ipari parki előírások miatt 30-40 millió forintba kerülne a költözés, annyit meg sosem termelne ki a műhely. Így a régi szakmák halálra vannak ítélve: a különféle hatósági előírásoknak csak nagyon drágán lehet megfelelni, miközben pénz alig van bennük.

P1190781.JPG

P1190782.JPG

A csúcson hatan dolgoztak a műhelyben, Hetényi úr édesapja, anyukája, keresztapja, két szakmunkás és egy inas, majd ő maga is. Voltak süketnéma csiszolók is: "Nem hallottak, nem tudtak beszélni, nekik a kezükbe volt az érzék. Megtanultam a jelbeszédet, ha kellett, mutogatva káromkodtam velük, de nem nagyon kellett, mert csodálatosan dolgoztak".

Ma már csak ketten vannak a félig lezárt műhelyben. A csiszoláshoz egy gép is elég, amellett ülnek és dolgoznak.

Megkérdezem, mi a jó ebben a szakmában. "A változatosság" - mondja Hetényi úr. Annyiféle tárggyal találkoztak: dolgoztak fogorvosi műszerekkel, krómoztak nőgyógyászati eszközöket, a cigányzenekar hangszereit, a brácsa lábát, vagy a furulya fejét, és Magyarország legrégebbi csillárkészítő dinasztiájával, az 1901 óta dolgozó Grünbergerékkel közösen alkották meg az Operettszínház csillárját.

De Hetényi úr nem bánkódik. Sajnálja a régi szakmáját, szerette csinálni, de most csiszol, és azt is élvezi. Elővesz egy ezüstpoharat és néhány perc alatt rutinos mozdulatokkal fényesre csiszolja. Ebben a munkában is megtalálja az örömöt: azt, ahogy széppé válnak az elhasznált tárgyak.

P1190785.JPG

P1190787.JPG

P1190790.JPG

P1190793.JPG

P1190777.JPG

Hetényi úr lánya egészségügyi területen helyezkedett el, de nagyon szeretné átadni a tudását. "Ha fiúunokám lesz, biztosan megtanítom arra, amit tudok. Még mindig van értelme ennek a munkámnak. Rozsda mindig is volt, és amíg lesz oxidáció, van miért dolgozni. Nagyon szomorú lennék, ha velem együtt kihalna ez a szakma."

Vasárnapi játék: Budapest szemmagasság felett 4.

szucsadam 2012 augusztus 26.

A mai játék feladványa azért egyszerű, mert még egy feliratot is kaptok, ami az épület történelmi rendeltetésére utal. Ráadásul nemrég újították fel a homlokzatot, így aki sokat néz felfelé a városban - vagyis megtiszteli Budapestet, ahogy illik -, az rá fog ismerni gyorsan. Hol járunk?

feladat4_.jpg

Nehézség: 2/5

2cs_.jpg

A válasszal ez a poszt frissül este. A képre kattintva nagy felbontásban is hozzájuthattok a fotóhoz, így egyúttal remek háttérképet kaptok az operációs rendszeretekhez.

A képet továbbra az aranykezű Anita készítette, a checkmybudapest.blogspot.hu oldal készítője.

Megoldás: Ez bizony a Hermes-ház, vagyis a Hermes Magyar Általános Váltóüzlet Rt. egykori székháza. A tervező Kármán Aladár és Ullmann Gyula, 1906-ban adták át. Szemben a Katona József Színházat találjuk, az épület aljában pedig a FUGA Budapesti Építészeti Központot, ahol rengeteg remek kiállítást lehet megtekinteni Budapest múltjáról és jövőjéről. Itt találtok egy fotósorozatot az épület homlokzatának felújítás előtti állapotáról.

Egy múzeum, ahol szabad berúgni

szucsadam 2012 augusztus 24.

Tök jó dolognak tartom a Szépművészeti Múzeum Múzeum+ programjait. Kiválasztanak egy-egy közérdeklődésre számot tartó tematikát, és annak mentén mutatnak be a kiállított anyagokból jó néhányat. Ilyen módon volt már napirenden a divat, a szerelem, a gasztronómia, a pszichológia, a színjáték és a zene.

Tegnap a sör volt a téma. Naná, hogy mentem.

muz.jpg

A Bónusz Brigádnál rendszeresen kapható féláron belépő ezekre az eseményekre, így én is beneveztem egy 1400 forintos kuponra. Az árban benne foglaltatik egy pohár kézműves sör is az állítás szerint.

Beérve az épületbe rögtön láttam, hol a sörcsap, kígyózó sor állt előtte. Én egyelőre elnapoltam ezt a dolgot, de azért megnéztem, miket lehet kóstolni - az első ingyenes pohár után 600 forintért:

P1100636.JPG

P1100639.JPG

Hátrafelé sétáltam a földszinten, az egyik asztalnál söralátéteket ragasztgató workshopba futottam, még hátrébb pedig Bart Dániel söríró tartott előadást a sör történetének főbb állomásairól. Hogy az egyiptomiak kénytelenek voltak megelégedni a 2,8 százalékos sörrel (kivéve a fáraó és a főpapok, ők rendszeresen "vallási révületbe" kerültek az italtól), hogy Európába a ciszterci szerzetesen hozták be az italt. Hogy a Passglass játék abból állt, hogy a nagyon magas, szintvonalakkal jelölt poharat egymásnak adogatták az emberek, és a következő csak akkor passzolhatta tovább, ha pont a következő szintig itta le a saját adagját. Különben újra ivott, és így tovább.

P1100631.JPG

Nem sokkal később, a tárlatvezetésre indulva láttam, hogy már kisebb a sor a sörfőzdék előtt, így kértem egy Keserű Mézet. Sokat hallottam már a Fóti Kézműves Sörfőzdének a söréről, de még csak most kortyolhattam bele először. Óriási élmény, na. Én, aki folyton a prágai kocsmák után sírok, most végre egy igazi élményt kaptam ettől az italtól itthon is: nagyon ízletes, egyszerre savanyú és édes a korty, a buborékok pedig olyan aprók és selymesek, mint egy jófajta pezsgőben. Miután leért, a szájban hagy egy nagyon kellemes keserűséget és ízt, ami még vagy fél óráig kitart. De pont nem annyira tömény, hogy ne lehetne akár egyben lehúzni egy korsóval, ha úgy tartja kedvünk. Tökéletes.

Tovább olvasom

A legjobb budapesti fagyi nyomában: Sík Cukrászda

szucsadam 2012 augusztus 23.
Címkék: fagyi gasztronómia

Sorra járom a fagyizókat Budapesten az ajánlásaitok alapján, de sajnos többször futok bele átlagos példányokba is. Lehet, hogy csak az Erdős és fiai tette fel túl magasra a lécet, és nehezebben tudnak meglepni, és ebből a szempontból a Sík Cukrászda is lemaradt egy kicsit, de azért mindenképpen meg lehet említeni őket.

A fagyizó nem épp a belváros szülötte, Békásmegyeren lehet belefutni. Na ez sem egyszerű, esetleg ha már végképp eltévedünk itt a környéken, akkor belefuthatunk. Talán. Eldugták rendesen, tízemeletes panelház aljába, a bejárat csak gyalogosan megközelíthető.

P1100619.JPG

P1100613.JPG

Kértem egy mézes-diós körtét és egy sárkánygyümölcsöt, amit feltétlen kipróbálásra ajánlottatok, és persze egy csokit. Az adagok átlagosak, bár a Szamóca után inkább kicsinek mondanám.

P1100617.JPG

A sárkánygyümölcsről nem sok jót tudnék elmondani. Maga a gyümölcs egy kaktuszféle termése, pitaja néven is ismerik, viszont a fagyi íze inkább hasonlított a Donald rágóéra, ha még emlékeztek. Amelyikben matrica is volt. Az állagra sem volt egyenletes, csomók maradtak benne, mint a rosszul megfőzött tejbegrízben.

A diós-mézes körte viszont tényleg jó volt. Nyertek is vele tavaly egy rakás díjat, ami a falat borítja, és joggal lehetnek büszkék. Mondjuk annyira ettől sem dobtam hanyatt magam, de a sárkánygyümölcs után éreztem a szintugrást. Picit édesebb volt a kelleténél, de nekem még belefért. A csoki íze a főzött kakaóra hasonlított leginkább, nem a csokira. De végre, hetek óta az első csokifagyi, amit élveztem, ami nem volt unalmas.

Aki errefelé lakik, annak ajánlott a kipróbálás, aki viszont nem, az ne autózzon el emiatt. Talán csak akkor, ha egyébként a Gyradikóban próbálja ki a város legjobbjának választott gyrost (én is tettem arrafelé egy kitérőt, viszont sajnos azt kell mondanom: ha most lenne a teszt, már nem biztos, hogy megkapnák az aranyérmet, sajnos esett a színvonal).


A legjobb budapesti fagyi nyomában 2 nagyobb térképen való megjelenítése

Műfű és Terasz a Március 15. téren

szucsadam 2012 augusztus 22.
Címkék: tér városkép

A Március 15. tér felújítása volt az egyik legnagyobb meglepetés nekünk az utóbbi években. Nem gondoltuk volna, hogy még az átépítés után is picit elkülönülő placc így megtelik élettel, hogy birtokba veszik az emberek, és megteszik vele azt, ami minden tér létrejöttének értelme: feltöltik élettel.

Egyik este arrafelé sétálgattunk Évivel, és a Ferenciek tere felé tartva lekanyarodtunk ide. Nem számoltunk vele, hogy le is ülünk, amíg meg nem láttuk ezt:

P1100587.JPG

A Piarista Gimnázium felőli oldalon két kis bódéban kínálják a jóságokat, de nem is ez az érdekes, hanem az egészet otthonosabbá tévő műfű borítás. Persze mondhatjátok, hogy minek a mű, amikor ott az igazi. Viszont az asztalokat nem tehetik ki a zöldbe, így meg mégis megvan egy a magasabb komfortérzet. Jópofa, na.

P1100578.JPG

P1100570.JPG

P1100565.JPG

A pincértől megtudtam, hogy ők tulajdonképpen a Bábel (most Terasznak hívják a helyet), és azért költöztek ide ki, hogy addig se unatkozzanak, amíg megnyílik újra az étterem. Egyébként pont itt, a Március 15. téren. Addig pedig, az ősz hidegebb verziójának beköszöntéig (ami október közepére várnak) itt szolgálják ki a vendégeket. Szendvicsekkel, salátákkal, snackekkel, mindig változó ételsorral. Olcsónak nem mondhatóak, 1200-1500 forint alatt még ezeket az egyszerű ételeket sem kapjuk meg.

Szóval leültünk, egy dinnyés limonádé és egy málna smoothie mellől figyeltük azt az elképesztő mennyiségű embert, aki a Korzó felől egyrészt a Piarista köz, másrészt a híd alatti, sajnos még mindig  sötét, rossz szagú parkoló irányába özönlik. Néztük a Gellért-hegyet, az Erzsébet hidat, úgy általában bárhová nézhettünk, jó volt a szemnek.

Kicsit olyan, mintha egy új helyen lennék, Budapestet nézem, de egy eddig ismeretlen nézőpontból. Arra gondoltam, a város egy új terének születését nézhettük itt végig (az előzőt inkább ne tekintsük annak), és most azt is figyelemmel kísérhetjük, hogy lakjuk be ezt a területet, hogyan válik magától értetődően ismert, és ezerszer körbegyalogolt része a városnak, és hogy mennyire kellenek nekünk az ilyenek.

Ezt szerettem volna csak megosztani veletek, semmi nagy gondolat vagy gasztronómiai különlegesség, csak még egy hely, egy egyre inkább belakott tér, ahol a kellemesen hűvös estéket élvezhetjük majd a nyár végén.

süti beállítások módosítása
Mobil