English

Egy nap a városban

Hol egyek rétest Budapesten? Van olyan, hogy menő rétesező?

szucsadam 2019 március 14.
Címkék: gasztro rétes

Hét óra körül sétáltam a Wesselényi utcában, amikor az egyik sarkon hívogató fényt láttam meg. Odabent zárásra készülő személyzet, meg néhány megmaradt, árválkodó rétes a pulton. Hiszen ez a Strudel Hugó - gondoltam magamban, amit már mióta ki akartam próbálni. Így hát bementem.

dsc06213.JPG

A Strudel Hugó az első rétesező Budapesten, ami ad a névre, ami modern módon állt hozzá a kérdéshez, és így meg tudja magát különböztetni. Mert hogy néz ki a többi híresebb, és jobb rétesező?

Házi rétesbolt

Személyes kedvenceim voltak eddig, a nevük és arculatuk ellenére tényleg finom cuccokat adnak, Újliótvárosban a Pozsonyi úton és Budán, a 6-os végállomás mellett is. Elegáns arányokkal és ízekkel készített réteseket adnak.

p1300197.JPG

p1300192.JPG

Rétesbolt anno 1926

Itt is jó a rétes, bár maga a rétesező eléggé kiesik. A Lehel út és Hungária kereszteződéshez vannak közel, legutóbbi ottjártamkor még erősen retró berendezésekkel, de történelmi foglalatossággal. Itt volt a leghangulatosabb nézni, ahogy nyúlik a tészta:

93 éve van nyitva ez a rétesező, ebből 33 évet a jelenlegi tulajdonos vitt. Lánya nyitott egy másik egységet a Vas utcában is, erről akkoriban írtunk is.

Rétes sziget

A Csángó utcában vannak, szintén elég jó cuccot adtak legutóbb.

p1300240.JPG

Kézzel nyújtott házi rétes

A Vásárcsarnok népszerű pontja, főleg a turisták jönnek ide, de nem csalódnak.

p1290311.JPG

p1290316.JPG

(A normafai rétesezőt csak azért említem meg, hogy oda nem ajánlom. A legrosszabb volt életemben eddig.)

Ugye, hogy a nevek nem éppen fejeznek ki egyediséget?

Van ilyen, sajnos több jó helynek az a legnagyobb baja, hogy nem egyeztettek egy jó marketingessel, merthogy a termék eladja magát. (Igen, ha már ettek belőle, akkor tényleg. És ha még nem ettek?)

És eljutottunk végül a Strudel Hugóig, aminek tulajdonosa Nagy András újságíró, és joggal mondhatjuk, életművész. A 168Órában részletesen leírják életútját, a lényeg, hogy a rétesező nem az első pályaváltása, és talán nem is az utolsó. Egy hatvan melletti faluból származó néni árulta el neki a mostani receptet.

És hát tényleg baromi jó. De nem csak a rétestészta miatt, amivel láthatóan sokat törődtek, hogy ne legyen belőle pergamen, hanem egy szaftos, de szépen lepirult keretet adjon a tölteléknek, de maga a töltelék is.

Sok is meg jó is!

Tényleg, kicsordul a rétesből, aztán meg a szádból is, a szilvásban konkrétan vagy három nagy szilva bele van metélve. A csokisban a csoki nem valami íztelen bevonó, hanem rendes, ütős cucc, a túrósban a túró meg rendesen savanykás, amit a kellő mennyiségű lekvárral ütnek helyre. Igen, hármat, hármat ettem meg ott együltő helyemben, pedig épp csak arra jártam.

Amikor nem épp zárás van, egy csomó édes és sós, különleges töltelékű példány van itt. Záráskor ez a három volt, és jött még be mellém egy hölgy, aki szintén evett, és az ajtóból meg visszapattant egy komplett társaság. Lehet, hogy érdemes lenne nyolcig nyitva tartani, mint a Rétesbolt anno 1926-nak? Vagy tízig? Vagy mindig? Ki tudja, ki tudja?

Egy rétes 390 forint, egyébként a Strudel Hugóban, Budapest első arculattal rendelkező rétesezőjében, amiben viszont, nagy kár, nem látunk néniket nyújtani tésztát a pult mögött. A tésztakészítés hátul történik, ráadásul ottjártamkor egyetlen néni sem volt jelen.

Valahogy keverni kellene a profi arculatot a Hatvan melletti nénik fizikai jelenlétével, és akkor azt hiszem, a rétes PR-ja elérhet a csúcsra.

Strudel Hugó
Cím: 1072 Budapest Kertész utca 22. 

A posztban szereplő képek, amik nem a Strudel Hugóban készültek, 2015-ösök.

Mi az az ételdoboz, és mire jó?

szucsadam 2019 március 12.
Címkék: jótékonyság

Ha az M3-as elején szálunk le a vidéki buszról, és átsétálunk a Kisföldalatti végállomásához - ez történt velem is -, akkor az aluljáróban a rácsra akasztott ruhákba botlunk, valamint egy dobozra, amiben sokszor étel is van. Aki nem találná, a doboz lelőhelyét feliratok is jelzik:

Ez a Kétfarkú Kutya Párt kék szekrénye, amit korábban kék mikrónak is hívtak. Azért hívták így, mert eredetileg tényleg egy régi, kékre festett mikrohullámú sütő volt a mostani fémszekrény helyén, de azt megrongálták, úgyhogy kicserélték egy strapabíróbbra.

Az ügy egyszerű: a dobozba ételt tehetsz, te is. A szegények, hajléktalanok időnként erre jönnek, és ellenőrzik, van-e benne étel. Egy másik doboz is van az ételes mellett, a "csajos doboz", ebbe nők számára lehet betenni tisztálkodási szereket. Így nőnap környékén ennek szomorú aktualitása is van.

Kis kutakodás után kiderül, hogy ez a gerilladoboz, noha a párt első ilyen kezdeményezése, az országban egyáltalán nem példa nélküli. Vannak szervezetek, akik ugyan a gerillázást nem pártolják (általában senki sem ajánlja, mert ennél vannak fenntarthatóbb, tisztább megoldások). A magánterületre kihelyezett dobozokat viszont, amiket így mindenféle önkormányzati engedély nélkül is ki lehet tenni, nagyon is támogatják.

Petrovics Tamás, a Social Point Alapítványtól elmondta, hogy már 2005-ben megjelent egy ilyen irányú erőfeszítés, Salgótarjánban. Aztán hosszú szünet, és 2015-ben Pécsen jelent meg egy hasonló doboz.

A magyarországi Ételdobozok eredete bizonytalan, tudomásunk szerint valamikor 2005 tájékán jelent meg Magyarországon, azon belül Salgótarján városában. Újkori története a pécsi Morvay Imre Pio atya kezdeményezésében 2015 januárjában indult, ezt követően négy hónap alatt további 11 ilyen doboz került országszerte kihelyezésre.

Hogy miért? Mert nagyon egyszerűen és kis befektetéssel tud segíteni: egy platformot ad arra, hogy az emberek, mi, vagyis a társadalom, segíteni tudjon azokon, akiket nem ismer, sokszor nem is lát. A szegényeken. Az adományodat beleteszed a dobozba, és azt majd kiveszi onnan valaki, akinek kell.

"A társadalom mi vagyunk, ez a dolog a mi felelősségünk is" - állítja Tamás, aki 2016-ban már ételosztásokat szervezett, 2017-ben pedig SPájz néven indított el ételdoboz-kihelyezéseket. Egyre több doboz jelent meg Budapesten és vidéken, ezzel a logóval.

53259871_438120903600477_6835565426542379008_n.jpg

Egy SPájz doboz itt: CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat 1083 Budapest, Baross u. 61.

Később a SPájz kettévált, az egyik csoport új egyesületként továbbra is tömegesen helyezte ki a dobozokat, míg a másik csoport inkább azokat támogatta, akik maguk szeretnének kihelyezni ilyet. Közben más civilek is elkezdtek dobozolni országszerte, pártok is helyeznek ki ilyet (az MSZP-nek is van kint egy az Andrássy úton), egyházak is indíthatnak ilyen kezdeményezést, mint például Békéscsabán, de előfordul olyan is, hogy mindenféle szervezés és segítség nélkül magánszemélyek is legyártatnak ilyen dobozokat, és kiteszik, mint legutóbb a győri buszvégállomáson egy Zsigmond nevű jótétlélek.

Mára már nagyjából 160 doboz van kint szerte az országban. Nem is annyira Budapest a fő lelőhely, itt inkább gócszerűen találhatóak ilyen pontok, Zuglóban három, a XXII. kerületben öt, miközben csak Győrben is már négy doboz található. Sokszor boltok, pékségek mellett, hogy az ott keletkezett maradék is belekerülhessen. A szervezetek a saját dobozaikat kommunikálják, de egyelőre nincs egy központi hely, ahonnan az összes doboz helye fellelhető lenne.

 

Erre az igényre most a Social Point Alapítvány egyik kezdeményezése, a Free Food Hungary válaszolt, ők elkezdték gyártani a térképet, és felvinni minden szekrényt, amit akár csak egy ember, csendben, önszorgalomból, akár egy szervezet, tömegesen tett ki. Így mindenki tudhatja, hol keressen ételt, vagy adományozási lehetőséget. Ők publikálnak hamarosan egy kisokost is, amit elolvasva mindenki képbe kerül, hogy megy egy ilyen doboz kihelyezése, minek kell meglenni, mit kell intézni hozzá, és mik azok a körök, amik feleslegesek.

Különös volt a történet felgöngyölítése során, hogy az egyik, dobozokat kihelyező egyesület határozottan elzárkózott attól, hogy megjelenjenek olyan anyagban, amiben más szervezet is feltüntetésre kerül. Elkedvetlenítő volt látni, hogy egy ilyen egyszerű tevékenység, mint a barkácsáruházban 15-20 ezer forintért megvásárolható szekrény megvásárlása, és felfúrása egy erre felajánlott falra, ilyen megosztottságba csaphat át. De a lényeg, hogy ez az egész alapvetően ez egy alulról szerveződő dolog, bárki megszervezheti, nem kell ehhez szervezethez tartozni.

A dobozkihelyezés törvényileg még mindig nem kellően szabályozott az önkormányzatok, Nébih részéről, ráadásul maguk a szervezetek sem mindig értenek egyet abban, hogy például szabad-e meleg ételt kihelyezni, vagy inkább a tartós, jól zárt élelmiszerek javasoltak csak, az egészségügyi és egyéb kockázatok miatt. De azért a sok éves tapasztalat már létrehoztak egy elég jó know-how-t, amit a Social Point Alapítvány weboldalán (most épp nem elérhető pár napig) és a Free Food Hungary Facebook oldalán megtalál az érdeklődő, és igényelhet dobozt is a szervezettől.

Az egészben az a jó, hogy egyszerű, olcsó és gyors kialakítással létrehozható, onnan meg a társadalom dolga, hogy működtesse (persze azért kell egy felelős, aki vagy ami hivatalosan üzemelteti). Általában olyan helyre kerülnek ki a szekrények, ami elérhető a szegényeknek, de azért nem annyira látható, hogy szégyelljék magukat, ha használják. Akik adni akarnak, azok pedig egy olyan lehetőséget kapnak, ahol nem kell további kutatásokat végezni, hogy a étel célba jusson.

Találomra ettem egy burgert, erre tessék - Vaslap

szucsadam 2019 március 07.

Amikor Londonban jártam, úgy éreztem, a hamburgerrel nem nagyon tudok melléfogni. Ha nyitott szemmel választok helyet, akkor szinte biztos, hogy a közepesnél jobb burgert adnak. Párizsban a croissant-tal meg a vörösborral voltam ugyanígy. És még sorolhatnám a közhelyeket.

Amikor a minap a Dohány utcában jártam, a Körúton kívül, elhaladtam egy Vaslap nevű büfé mellett. Már mentem volna tovább, amikor benéztem, és meglepetésemre egy igényes berendezést láttam. Vaslapon sült húsokkal készített hamburgert kínáltak, amin mosolyogtam, mert hát mi máson sütnék ki azt a szerencsétlen marhát, de mindenesetre jól hangzik. Jobb, mintha Mikrónak hívnák a helyet, nem?

img_0984.JPG

img_0986.JPG

Úgyhogy egy életem, egy halálom, bementem.

A srác a pult mögött szakácsruhában volt, kedvesen és nyitottan beszélgetni kezdett velem, nem tűnt olyannak, mint aki sokat használ mikrót. Szakács is volt korábban, de most saját utakat keres. Mindent elmondott a burgereiről, hogy a zsemlét a Bazsalikom pékségtől szerzi - mint oly sokan -, a húst profi hentesek készítik el neki előre - mint oly sokaknak -, ő a szószokért, a sütésért és a zöldségekért felel. Ettől még lehet szuperjó a hamburger, ugye, legfeljebb nem egyedi. Csak amennyire a szósz engedi, meg a vaslap.

img_0987.JPG

Végül ezt kaptam:

img_0991_2.JPG

img_0992_2.JPG

És elég jó volt a cucc. A hús mellett cheddar sajt, bacon, paradicsom, lilahagyma, jalapeno, hagyma chips, házi chipotle szósz, amivel tényleg sikerült egy egyediséget belecsempészni. A baconnel meg valami szokásosnál is vastagabb sósságot, ami eleinte zavart, aztán leöblítettem. Gondolom, ezért szeretik annyira a vendéglősök a sót meg a bacont.

Nem fogok itt hosszú elemzéseket leírni, ez a cucc egyszerűen jó volt. Tartalmas, szaftos, jó minőség. Nem mondhatja el magáról, hogy minden elemében egyedi vagy tökélyre csiszolt, mert nem, hiszen a három közül a két legfontosabb elemében másra - de legalább jó szakemberekre - hagyatkozik. De így ahogy van, ez néhány éve toplistás lett volna a burgertesztünkben.

Ami nem azt jelenti, hogy milyen szerencsésen botlottam a helybe. Nem az a lényeg, hogy "már ilyen is van", hanem hogy

már ilyen is van, csak úgy, az utcasarkokon, ahová csak úgy bemész, mert épp ott lettél éhes.

És ez a streetfood forradalom valódi értelme. Nem az éttermesedés, nem a felvonulás.

Amúgy a kaja nem volt kimondottan olcsó, 1850-et fizettem csak a hamburgerért. Szóval nem tudom, az ár-érték arány rendben van-e itt, de én tutira ettem ezért egy kellemes burgert.

Vaslap burger
Cím: 1074 Budapest Dohány utca 59.

Hogyan készül a kovászos croissant?

szucsadam 2019 március 05.

A Freyja croissant-ozóban jártunk, amiről múlt pénteken meg is emlékeztünk egy posztban. A tulajdonosok beszámolója szerint soha nem látott roham indult a készletek elfogyasztására szombaton, 700 croissant nem tartott három óráig.

Hogy miért tárták szét ezután a kezüket, hogy nem tudnak többet kiadni, és miért nem lehet előre felkészülni az ilyen eseményekre? A választ ebben a videóban találjátok, amiben megtudjátok, hogyan készül egy kovászos croissant:

Vendéglátóhelyként, ha kiváló termékkel foglalkozol, neked is lehetőséged van Konyhalesen videóban szerepelni. Ha érdekel a lehetőség, írj nekünk a jobb hasábbal látható címre.

Olyan croissant-ozó nyílt Erzsébetvárosban, hogy nem hiszed el - Freyja

szucsadam 2019 március 01.

Önmagában az, hogy croissant-ozó nyílik, felkelti bárki érdeklődését. Oké, hogy a pékségek is inkább a péksütiken tudnak több pénzt keresni a kenyerekhez képest, de az, hogy valaki minden mást kizár, és csak a croissant-ra koncentrál, különös.

A fókuszált figyelem a tökéletességre való törekvést sejteti, így baromi kíváncsi voltam, mit sikerült elérni croissant fronton. Lássuk, mire jutottak, milyen is a tökéletes croissant a Freyja szerint:
  • Először is valódi, minden nap etetett vadkovásszal készítik el a tésztát
  • Vajból olyan minőséget tudtak szerezni, hogy maguk is meglepődtek a különbségen a korábban használt, egyébként is jó minőségű vajhoz képest
  • Egy több száz kilós kőasztalon dolgozzák össze a tésztalapokat és a vajat
  • Négy napig tart a teljes folyamat, tehát ennyi idő, amíg elkészül egy croissant, és végére ér a sok, különféle hőmérsékleten történő pihentetés
  • A végén megtöltik a croissant-okat mindenféle spéci krémmel, négy sós és négy édes töltött választékot kialakítva. Persze lehet töltelék nélkül is kérni.

A srácok ismerősök: korábban a Butter Brothersben találkozhattunk velük, Gergő innen kivált, és úgy alapította majd a The Mill pékséget (itt egy videó róluk abból az időből). Innen kakaós csigákat, croissant-okat szállítottak ki a kávézókba, pékségekbe, nem voltak közvetlen kapcsolatban a vevőkkel. Végül a Szövetség utcában vett ki egy olyan üzlethelyiséget, ahol alul, a pincében elfért a pékség, felül pedig egy világos, csupaüveg eladótér kialakítására is lehetőség volt.

Így aztán úgy gondolták, ez jó lehetőség. Alul továbbra is készítik kiszállításra a termékeket, miközben a felső térbe megálmondnak valami különlegeset, amit máshol nem kapni.

Így született meg a kovászos töltött croissant ötlete.

ke_pernyo_foto_2019-03-01_10_48_11.jpg

ke_pernyo_foto_2019-03-01_10_49_00.jpg

Amik félelmetesen jók. Maga az alap croissant-t sokszor hajtogatják, kívül roppan, belül puha, ruganyos és szép, egyenleges buborékokkal teli. Inkább magasabb és tömzsi.

dsc06268_1.JPG

A töltött verziókban elképesztően finom dolgok vannak. Én a kacsamájpástétomos verziót kóstoltam marinált körtével, a céklás-kecskesajtos verziót pirított dióval és a pisztáciakrémes édes verziót, amiben Valrhona fehércsokoládé adja a kérmességet. Valami elképesztő élmény mindegyik, belőlem különösen a pisztáciás csalt ki különféle kiabálásokat, finom káromkodásokat, hogy hogyajóéletbe de jó ez.

A töltelék alapanyagok - különösen igaz ez a pisztáciakrémes fehércsokis verzióra -, valamint a drága vaj ellenére az itteni croissant-ok ára nem elszállt. A sima 400, a töltött 800 forintba kerül. És ezért cserébe egy baromi kifinomult cuccot kapunk, amit nagy gondossággal készítettek négy napon át. Ha meg kifogynak, épp ezért el kell nézni nekik: a kereslet nő, miközben próbálnak előre jósolni fogyást. Azért ez nem mindig sikerül, érdemes délelőtt érkezni.

Nemsokára elkészül egy videó, amin a pékségben folyó munkát, és a croissant készítését láthatjátok.

Freyja
Cím:
1074 Budapest Szövetség utca 10-12.