English

Egy nap a városban

Mindjárt kész a Madách tér

szucsadam 2014 június 25.
Címkék: városkép madách

Most így állnak:

P1210847_1.JPG

Úgy tudjuk (azt beszélik), hogy pénteken kell átadni a terepet, onnantól durva kötbérezés megy majd, úgyhogy felgyorsult a munka. Az első forgatókönyv szerint még tavaly el kellett volna készülnie a térnek, aztán tavaszról beszéltek, aztán szétszedték, most meg már nyár van.

A VII. kerület 2012-ben döntötte el, hogy valamit kezdeni fog a kiváló adottságokkal rendelkező, de gyakorlatilag parkolónak használt térrel, amit a Gozsdu-udvar nyüzsgése pillanatok alatt, közlekedőedény-szerűen töltene meg embertömeggel.

Tök szimpatikusan indult az átépítés: pályázatot írtak ki, és a kiválogatott műveket szavazásra bocsátották. A helyi lakosok dönthettek arról, mit szeretnének itt látni, melyik terv tetszik nekik a legjobban. Elsöprő fölénnyel nyert ez a terv:

d_1.png

Aztán végül az eredeti, megszavazott elképzelés módosult, és a kiviteli terven a most is látható megoldás rajzolódott ki.

Például nincs lábáztató medence, de azért van szökőkút. A Szabadság tér óta a földből kilövellő víznek nagy kultusza van a városban, itt is lehűthet minket a vízpermet.

P1210849.JPG

A fák ugyanis egy ideig nem fognak. Még itt sem, ahol minierdőt telepítettek:

P1210852.JPG

Biciklitárolók, egészen újszerű formákkal. Kár, hogy a közeli Új Főutca megoldását nem lehetett itt is alkalmazni:

P1210853.JPG

Többféle burkolat találkozik a téren is, de a mellette húzódó járdával már kész kakofónia (az új burkolat egyébként sem egy matyó hímzés, hogy finoman fogalmazzak):

P1210873.JPG

Az árkádok melletti fehér színű térköveket például az adott hely kapja majd meg, ide asztalokat telepíthet. Így többek között a Regency hotel és a másik oldalon az egyik kedvencem, a Double Bubble is ki tud kicsit nyújtózni.

P1210862_1.JPG

Meg ott van az a két parkoló, amiből az egyiket máris elfoglalta kissé nagyon ormótlan külsejével a BITE autója:

P1210880.JPG

Egyébként az egész tér inkább a funkcionalitásra megy: helyet kapnak rajta a mostani vendéglátóhelyek, és később mások is, középen elég hely van egy rögtönzött mini gasztrofesztivál vagy más vásár kialakítására, miközben fél seggel a füvön ülhetünk, és spriccel a víz is, szóval foltokban mehet a városi hippiskedés. Olyan kecske is jóllakik, káposzta is megmarad eset, ha elfogadjuk, hogy a kecskék nem szoktak parkolni. Annál mindenesetre sokkal jobb, mint ami eddig volt, a parkolóhelyek lecsökkentése ellenére.

A tér legjobb pontja továbbra is az Örkény színház erkélye lesz a tagok embernagyságú fotóival, csak most már látni is lehet majd őket:

P1210877.JPG

Ja, és persze a biciklik mehetnek. Autók meg nem.

P1210867_1.JPG

Búcsúzóul egy látkép, Citadellával:

P1210855.JPG

Köszönjük az Arcadia Hotelnek, hogy a konferenciaterméből fotózhattunk.

 

süti beállítások módosítása