English

Egy nap a városban

Budapesti gyógyfürdők: a lista

Magyarósi Csaba 2014 április 18.
Címkék: budapesti fürdők

Február óta folyamatosan teszteltük a gyógyfürdőket, forró termálvízben lebegve sokkal könnyebb volt kibírni az amúgy sem különösebben megterhelő idei telet. Megnéztük a Budapest Spa hét fürdőjét, úgyhogy ideje, hogy összegezzünk.

A Király fürdővel kezdtünk, ez Budapest egyik legrégebbi és legolcsóbb fürdője, amit tavasszal ellepnek a belső udvarban fürdőruhában tanuló egyetemisták, de télen is belefuthatsz néhány francia diáklányba. A sima belépő 2400, a kedvezményes 1700, miközben a környezet tagadhatatlanul retró és török.

AG_20120809_012_1.jpg

Még szintén februárban becserkésztük a város legendás fürdőjét, a Széchenyit is. Csodálatos termek, aktív társasági élet, fiatalok, idősek vegyesen, magyar sakkozók az angol turisták mellett, kötelező program az életben legalább egyszer, de inkább sokkal többször. Belépő 3800-4800 forint.

P1190221_1.JPG

A Rudasba már úgy mentünk, hogy tudtuk, hogy ezt választották a világ negyedik legmenőbb fürdőjének, pedig elég erős volt a lista. Itt még vannak férfi és női napok, amikor kizárhatjuk az ellenkező nem idegesítő vadhajtásait és kötényben mászkálhatunk egyik vízből a másikba. Csodásan felújított, régi idők hangulatát idéző fürdő, 3000 forintos belépővel.

Screen Shot 2014-04-10 at 09.10.48.png

A Gellért is igazi legenda, és akkor sem kell csalódnod, ha alaposan kipróbálod a helyet. A Zsolnay mozaikok csodásak, a hatalmas belső terek, a természetes napfény, a nagyvonalú térelrendezés és a remek társaság együttesen gondoskodnak arról, hogy a hely pont olyan legyen, mint amilyennek a képek alapján gondolnád. Napi belépők 4900 forinttól.

GEL 045_1.jpg

Lukács: mindenki hallott már róla, mindenki elment már előtte, de viszonylag kevesen tudják, hogy az ott a Margit híd budai hídfőjénél maga a Lukács. A hatalmas fürdő tele van jobbnál-jobb sztorikkal, olyan figurákkal, akik 80 évig voltak törzsvendégek, és még Kodály Zoltán is idejárt, akinek egyedüliként szabad volt keresztbe is átúszni a medencéket. Igazi társasági központ az értelmiségnek, akár a századfordulón egy-egy kávéház a Nagykörúton. Tiszta, felújított és a turisták sem zavarnak. Napi belépők 3000 forinttól.

P1190465__1.jpg

Dandár: ennél szeretnivalóbb, kedvesebb fürdő nincs az egész városban. Mindenki törzsvendég, de legalábbis mindenkivel úgy bánnak, mintha az lenne. Kicsi, szellős, világos tér, jó hangulat, remek tervek a jövőre nézve. Belépő már 1450 forintért, de a diákok egy ezresért fürdőzhetnek egy jót ugyanabban a vízben, amiben a gellértesek ötször ennyiért.

dandar_6793_1.jpg

Dagály: több mint hatvan éves, negyven éve gyógyfürdő, méghozzá a leglátogatottabb Budapesten ez a hatalmas méretű komplexum, ahol túláradó békével találkozol. Talán itt sikerült a legjobban konzerválni valamennyit abból a múlt század eleji nyugalomból, amit csak képeslapokról ismersz, így még a kicsit kopott berendezést is elnézed. Ja, és tavasszal minden csupa virág! Belépő: 2400 Ft.

P1200142_1.JPG

A sorozat partnere a Budapest Spa volt.

süti beállítások módosítása