English

Egy nap a városban

Budapesti gyógyfürdők: a Gellért

Magyarósi Csaba 2014 március 12.

Budapest talán legmenőbb fürdője egyáltalán nem volt mindig ilyen menő. Jó száz évvel azelőtt, hogy bécsi tudósok feltalálták volna a szecessziót, még csak egy pajta volt itt, amit Sárosfürdőnek hívtak. És abban az volt a VIP, amikor kimerték a forrásvízzel feltörő iszapot a medence aljáról.

799px-Sárosfürdő.jpg

De a hely története sokkal régebbre nyúlik vissza, már a 13. században volt itt fürdő, amire később lecsaptak a törökök és átalakították saját minta szerint. A jó Evlija Cselebi a Gellért elődjénél sem fogta vissza magát és megírta az utókornak, hogy mire számítsanak az oszmán turistacsoportok, ha Budára vetődnek:

“…kocsikon jönnek oda. A francia betegségre és más hétféle bajra hasznos. E fürdő használatának szabálya az, hogy mikor a test egészen vörös lesz benne, ki kell menni belőle s magát melegen kell tartania.”.

Aztán 1918-ban felépült a csodás hotel és fürdő, amiből a fürdő még most is igazán csodás:

GEL 081.jpg

DSCF9415.JPG

Bár a benti élmények miatt elfogult vagyok, ez a szecessziós környezet mindentől elszakítva is lenyűgöző. A kilencvenes évek végétől folyamatos a felújítás, ami azt is jelenti persze, hogy néhány helyen kezdhetnék elölről - az öltözők például tiszták, rendezettek és a legjobbak közt vannak Budapesten, de egyáltalán nem illenek a fürdő hangulatához, unalmasak, sivárak. És ugyanez igaz a mosdókra, a budapesti fürdőket bemutató sorozatunk közepén már tisztán látszik, hogy ezekkel foglalkoznak egy felújítás alatt a legkevesebbet.

De a központi úszómedence, ahol kijelölt haladási irány van, és ahol a környezettől kicsit elütő rattanágyakon próbálják kitalálni az olasz turisták, hogy mit kéne csinálni egy fürdőben, és az oldalsó termálmedencék környezete varázslatos. Minden csupa Zsolnay-mozaik, a belmagasság óriási, a csarnokokba akadály nélkül tör be a fény, ez tényleg az a környezet, ahol észrevétlenül tűnik el néhány óra jó társaságban.

GEL 084.jpg

GEL 045.jpg

GEL 019.jpg

DSCF9411.jpg

Vannak gőzfürdők is, amik nem különösebben látványosak, bár ezekben is van izgalom, a bejárati ajtók mellett ugyanis egy szappantartón építési törmelékbe botlottunk. Először azt hittük, hogy ezekkel kell lekaparnunk magunkról az elhalt bőrrétegeket, vagy hogy homeopátiás izék, de aztán rájöttünk, hogy simán csak sittet találtunk.

De az ilyesmi tényleg nem veszi el a kedved. A Gellért lenyűgöző és méltó a híréhez, nem csoda, hogy a külföldiek annyira odavannak érte, hogy kokainos szexpartit rendeztek itt a munkatársaknak, bár ilyesmibe nem fogsz egyhamar belebotlani: amióta kiderült, mi folyt odabent 2007-ben, a fürdő tulajdonosa nagyon komoly szigorításokat vezetett be, hogy ne történhessen hasonló újra.

Viszont ha csodálatos szecessziós környezetben akarsz kevés ember, vagy az ő társaságában egy napfényes csarnokban fürdőzni, a Gellértnél tényleg nem találsz klasszabbat.

Gellért fürdő
1118 Budapest, Kelenhegyi út 4.
Telefon: 466-6166
H-V: 06:00-20:00
Napi belépő szekrénnyel: 4900
Napi belépő kabinnal: 5300
Gyermekbelépő: 3100

süti beállítások módosítása