English

Egy nap a városban

Szombaton ehetsz a lakásomban - Restaurant Day

szucsadam 2013 november 14.
Címkék: gasztro étterem

Amióta a közösségi oldalakon keresztül lehet úgy szerveződni, mint a maffia, kaptunk egy rakás új és izgalmas lehetőséget. Olyan low-budget eseményeknek van így helyük a városban, amiknek esélyük nem lenne a hagyományos módon toborozni érdeklődőket. Ezeknek nagyon feltűnőnek és izgalmasnak kell lenniük, hogy díszes kreatívok nélkül is oda cuppanjanak az emberek, így aztán általában szuper ötletek és lelkesedés nem hiányzik a projektek mögül.

Nézzük például a lakás- kezdetű szavakat. Lakásétterem. Lakásszínház. Lakáskoncert. Mindegyikből volt már itt a blogon néhány példa. Ami közös bennük, és amitől nagyon jó ez az egész: esélyük sincs elkurvulni, hiszen csak lelkesedéssel lehet őket fenntartani, és úgy sem túl sokáig. Meg tehetséggel, ami ebben az esetben persze szűk keresztmetszet lehet. 

Így jutottunk el aztán a pop-up éttermekig. Ezek olyan (sokszor lakás-)éttermek, amik átmeneti időre nyitnak csak meg. Vállalkozó kedvű magánszemélyek indítják be, akik kipróbálnák magukat ebben a műfajban, esetleg szárnyukat bontogató séfek, akik itt kísérleteznek az ízekkel és a reakciókkal.

Ezt a jelenséget aztán intézményesítette is három vállalkozó 2011-ben, Helsinkiben. A Restaurant Day elnevezésű őrület lényege, hogy egy meghatározott napon több országban egyszerre nyitnak ki ilyen pop-up éttermek, egyetlen napra. Meghatározott ára nincs az ételeknek - hiszen akkor engedélyek kellenének, és a magyar bürokrácia teljes súlyával vágná tarkón őket bikacsökkel -, így mindenki annyit dob be a becsületkasszába, amennyit gondol.

Screen Shot 2013-11-14 at 10.15.25.png

Eddig tíz Restaurant Day ment le, a kezdeti 45 részt vevő étteremből lett 1700, összesen 35 országban rendezik meg immár az eseményt. Budapesten is természetesen, meg Sopronban, Győrben, Ménfőcsanakon, Pécsen, Németkéren, Székesfehérváron, Budajenőn, Miskolcon.

Screen Shot 2013-11-14 at 10.14.42.png

Na jó, tegyük hozzá, hogy míg Budapesten 27, vidéken összesen nyolc lakás vesz részt a buliban. De dicséretes, hogy az egész országban van némi mozgolódás már.

A Restaurant Day weboldalán térképen követhetjük, kinél mit ehetünk szombaton, ha még be tudunk regisztrálni. mondok néhány érdekességet:

  • erdélyi örmény fülleves, azaz "Ángáds-Ábur" - Gourmet Stúdió, Budapest, Komjádi Béla utca
  • újrahasznosítás jegyében a feleslegessé vált ételek - Újra-Pite&Smoothie, Budapest, Rökk Szilárd utca 11.
  • badrijani nigvzit, pkhali, chakapuli és talán khachapuri - Babramegy, 1077 Budapest, Rottenbiller u. 66
  • magos-briósban tálalt Hűbér Úr Burger libamájjal gazdagítva - Íz~Pödörítő, Hegedűs Gyula utca, Budapest

Utóbbi hely egyik szervezőjével, Dórival sikerült beszélnem, aki elárul néhány részletet.

Kiderült, hogy nekik nincs vállalkozásuk, amit ezzel az akcióval népszerűsítenének, ami tök szimpatikus: a cél a szórakozás, és az, hogy Dóri barátja (aki "nagyon-nagyon jól főz...egy kis Heston Blumenthal veszett el benne...") kipróbálhassa magát élőben. Mindenféle hamburgert készít majd, marhát briósban, mangalicát röszti pogácsában, kecskesajttal. Mindegyikben házi szószok, minőségi sajtok, utánuk meg belgacsokis levendulatorta jön. És olvasva a menüt, nagyon sajnálom, hogy szombaton nem tudok elmenni megkóstolni, mert itt biztosan nem lesz kispórolva semmi.

Dóri elmondta azt is, hogy a Restaurant Day keretében néhány helyen szokás a javasolt adomány mértékét kiírni egy befőttesüvegre, de ők nem tesznek ilyet. Nullszaldóra játszanak, ha megfizetik nekik az alapanyagok árát, akkor már boldogok. Meg amúgy is. Ha meg egyszer nyernek a lottón, belefognak egy vállalkozásba is, szóval menjetek el, és mondjátok meg a véleményeteket arról, amit csinálnak. Hátha ők lesznek Budapest új burgerkirályai.

Előtte azért regisztráljatok, bárhová is készültök. Érdemes, mert úgy tűnik, szombaton tobzódik a vállalkozó kedv és a mókakacagás.

süti beállítások módosítása