English

Egy nap a városban

A legjobb hamburger nyomában: A toplista

simon mondja 2010 október 15.

A poszt eredetileg 2010-ben készült, azóta frissült

2014. októberében a listáról levettük a Ringet. Üzemeltetőváltáson van túl a hely, ezért újrakóstoltuk, és nem a korábban megszokott burgert kaptuk. A hely szerint még nem forrt ki az új koncepció, ezért egyelőre, határozatlan ideig nem kerül fel a listára a Ring.

Három éve készítettük el a toplistánkat, ami azóta is a blog egyik legolvasottabb tartalma. Ez viszont elég nagy felelősség, hiszen úgy ajánlottunk nektek helyeket, hogy közben végbement egy gasztroforradalom Budapesten, számtalan új, minőségi hely tűnt fel, a régiek közül meg sokan már nem voltak versenyképesek: akik 2010-ben felfértek a toplistára, egyáltalán nem biztos, hogy 2013-ban is odavalók.

Ráadásul három éve kevesebb tapasztalattal és béna fényképezővel, sokszor telefonnal fotóztuk végig a helyeket, úgyhogy most újra nekivágtunk a kalandnak, vég nélkül zabáltunk, közben meg végigkattintottuk a hamburgereket a rovat szponzorának, az Olympusnak valamelyik kompaktjával. Így a fotókon is szebben csillog a zsír, jobban kijön a húsok zamata. 

És hát ettünk. Ettünk ha éhesek voltunk, ettünk, amikor épp nem volt jobb dolgunk, ettünk eseményekre menet és ettünk kötelességből is. Azért vállaltuk ezt a rettenetes feladatot, hogy újra megtaláljuk nektek Budapest legjobb hamburgereit. Nem magunknak, az biztos, mert mi most egy ideig nem fogunk ilyesmit enni, viszont letesszük elétek A TOPLISTÁT, amiből kiderül, hogy az általunk kipróbált burgerekből melyik a legjobb.

Nem került be persze mindenki. Első körben elkezdtük tesztelni a csúcshelyeket is, aztán arra jutottunk, hogy a hamburgerezés lényege veszik el, ha 3-5 ezer forintos burgereket is felveszünk a listába. Az már nem a gyors, jópofa kajálásról szól, ahhoz már zakót veszel, azt már randira viszed. Éppen ezért kétezer forintnál húztuk meg a határt, ami alatta van, jöhet, ami felette, bármennyire is jó, nem része ennek a listának. Akadt ilyen bőven, róluk majd lesz külön cikk, most azonban koncentráljunk azokra a burgerekre, amiket különösebb előkészület nélkül csak úgy bezabálsz. És mégis zseniálisak.

A maximális 60 pontból tehát a következő pontszámokat sikerült elérni: 

1: Zing - 57 pont

P9270111.JPG

P9270115.JPG

Ugyanaz a Susánszky Ádám hozta létre a tökéletes utcai hamburgert, akinek a korábbi toplista első helyezettjét, a Ring gourmet burgert köszönhetjük. A fickó tehát nagyon tud. Minket lepett meg a legjobban, hogy a burgerének steetfood-változata még az eredetit is lenyomta. ÓRIÁSI, szaftos, finom hús, jó szószok, puha, könnyű zsemle, nagy sajtok, és az érzés, ahogy az papírzacskóból nyalod ki a kieső kilós darabokat. Így, egyben maga a hamburger eredeti jelentésének a hibátlan megtestesülése. Rajongunk érte! (burger 990 Ft-tól)

2: Finomító - 53 pont

finomító1.JPG

A Finomító burgerébe ha beleharapsz, a falat szétomlik a szájban, és a falatban egyenként küzdnek egymással az alkatrészek. A srácok egy év után is frissek, tettre készek és kísérletező szelleműek. Nagyon kellett egy ilyen hely a Széll Kálmán tér környékére, ami többek között nekik köszönhetően felkerült Budapest gasztronómiai térképére. Érdemes itt elbóklászni.

Minden burger remek náluk, de a kedvencem mégis a bárányburger. Ebben paradicsomlekvár, spéci joghurtos szószba rejtett menta, uborka és hagyma van. Ahogy már megszokhattuk, ezeket mennyiségét, állagát és arányait olyan mesterien találják el, hogy egyik sem ugrik ki a többi közül. Aztán persze vannak rosszabb napok, amikor valahogy elsikkadnak ezek az arányok, és kissé unalmas burgert kapunk: valamiből több kellett volna. Általában azonban beletrafálnak.

A Finomító egyébként szintén az olcsóbb helyek közé tartozik: a bárányburger 1190 forintos árával kiemelkedik a mezőnyből, hiszen már 890-ért kapunk itt marhahúsos példányt jalapenóval és paradicsomlekvárral. (burger: 890 forinttól)

3: Black Cab - 51 pont

black cab.JPG

Kétkedve mentünk be először a helyre, ahol 700 forint egy alap hamburger. A tapasztalataink azt mutatták, hogy egy jól sikerült példányért ennél többet kérnek a burger-szakik. A fiúk azonban alaposan rácáfoltak erre az előítéletre: nagyon jó minőségű hamburgerrel kezdtek, és az utóbbi években még javítani is tudtak. Egyszerű étel, de tökéletes arányokkal, állagokkal, ízösszetétellel. Kung-fu.

A képen egy nagy, dupla húsos burgert láttok, 30 dekás húspogácsával, én itt éreztem először, hogy túl sok a hús a két fél zsemle között. Ez 1400 forint, ami még mindig jó ár a budapesti mezőnyben, de ezért inkább javaslok két kisebb, alap burgert kérni (2x700 forint), így összességében jobban járunk.

Ez tehát a csomagolt burgerek királya, ami ráadásul igen olcsó. Egyedi szószok, friss saláta, gyönyörű színű húspogácsák, amiket előtted készítenek el. Sajnos nem feltétlenül mediumot kapsz, ha mediumra kéred, ez a gyakori hiba itt is megvan. (burger: 700 forinttól)

4: W35 - 50 pont

PA220005.JPG

PA220011.JPG

Eszembe nem jutott volna, hogy ebben a kissé szedett-vedett dizájnú, és olcsó kajákat áruló étteremben fogom megtalálni a város egyik legjobb burgerét, pedig a W35 a gasztrovonalról letérve, és kizárólag a burger jóságát figyelembe véve, remek kis darab. A zsemle ugyan száraz, de a hús, a sajt, a saját, spéci szósz, és a hozzávalók minősége mind kiemelkedő: ha nem akarod külön-külön értelmezni a részeket, hanem egyben élvezed, remek hamburgerélményben lesz részed a W35-ben, ráadásul olcsón. Bónusz a libazsírban sült krumplikért és a gyömbéres káposztáért. Remek kis darab. (menü: 980 Ft-tól)

5. Bodega - 49 pont

bodega.JPG

Ez az a hely, amit elvileg senki sem találhatna meg (a régi Vágóhíd területén van), gyakorlatilag mindenki oda gyűlik ebédidőben. Mondjuk érthető: remek hamburgert árulnak, és a környéken csak a Morgan Stanley irodaházban ezernél is több ember dolgozik.

Ez a hamburger nem elemzésre való. Ez egyben csodálatos, úgy csúszik le a torkon, mint az első szombat esti sör. Az árak barátiak, 900-ról indul a hamburger, és egészen 1750 forintig kúszik fel. Ezt viszont csak nagyon advanced burgereseknek ajánljuk, a neve is erre utal: Dupla Borzasztó Burger a csúcs.

Figyelem, ha ebédidőben mentek, feltétlenül telefonáljatok oda, mikor érkeztek. Ha csak úgy beesel, elképzelhető, hogy egy órát is kell várnod a burgerre, annyit meg semmiképp sem ajánlott, mert lefordulsz a padról. (burger: 900 forinttól)

6: Pántlika - 48 pont

pántlika.JPG

A Budapest burgerük miatt mindenképpen a listán a helyük, mégpedig előkelő helyen. Az ugyanis valami hihetetlen, a hedonista burgerek királya. Van benne érlelt marhahús, saláta, paradicsom, tükörtojás, mackósajt, téliszalámi és kovászos uborka. El tudjátok ezt képzelni? És ezek a furcsa dolgok a végén valami naggyá állnak össze.

Sajnos kissé magas az ár, 1990 forintért adják a Budapest burgert menüben, vagyis krumplival, coleslaw-val. (menü: 1690 forinttól)

7: Varieté - 47 pont

PA250017.JPG

PA250020.JPG

Senki sem számított arra, hogy ebben a mezőnyben még sok újat lehet alkotni, de a mikrobiológus hátterű Varieté-csapat képes volt létrehozni az egyszerre brutálisan férfias, mégis lányosan harmonikus burgert. Azt már tényleg pofátlanság megjegyezni ebben a posztban, hogy a pulled pork szendvicsük legalább ugyanennyire jó. (menü: 1500 Ft-tól)

8: Goodbar - 46 pont

PA250006.JPG

PA250011.JPG

Jó az étterem elhelyezkedése, mert egy hamburgeres még pont hiányozz a környékről, de 2013. nyara óta már ez sem probléma, ráadásul a környezet kimondottan kellemes. És a hamburger is jó, még ha a top 5-be nem is fér be: a hús túlságosan borsos, és nem eseti jelleggel, hanem állandóan, ez tehát koncepció, ráadásul egy kicsit túl is sütik, a zsemle meg száraz. De a szószok, a hagymák, és úgy egyben az egész nagyon rendben van, és bár a mezőny nagyrészénél valamivel drágább, a krumpli krumpliízű, és biztos nem akarsz majd néhány órán át utána enni semmit. (Menü: 1600 Ft-tól)

9: Magic Burger - 46 pont

magic.JPG

A Magic nagy utat tett meg az óbudai lakókocsiból a XI kerületi lakópark földszinti üzlethelyiségéig. Hatalmas pult, többféle zsemlekínálat, és vég nélküli sorok délidőben.

A hamburgerük is sokat fejlődött. Alapból klasszikus édes, barna buciba csomagolják a marhát, aminek az alsó fele szétesésre hajlamos. Gyorsan kell enni tehát. Dupla húsosat kértünk, ez itt 20 dekát jelent, és 950 forintot. Spéci szószban áznak a zöldségek, amik nincsenek túladagolva, jók az arányok. Ajánlott, és Újbudára nagyon kellett már egy jó gyorsétterem. Még ha a tenger közepén sodródó hajóra emlékeztető Velezda parkba is került. (burger: 700 forinttól)

10: Kandalló - 46 pont

PA280076.JPG

PA280086.JPG

Van spéci burgerük is libamájjal, meg hasonlókkal, de az már bőven 2 ezer forint fölött van, viszont az alapburger is hatalmas, és mindennel együtt befér 1500 alá. A körítés spéci: sültkrumpli, meg egyéb olajban sült dolgok helyett csupa egészséges salátát kapunk a burger mellé, jó döntés. A zsemle rendben van, a húst nagyon szépen sütik, gyönyörű rózsaszín a közepe, bár a mi ízlésünknek alul fűszerezett: az érintetlenül meghagyott hús egy létező gourmet-iskola, aminek kétségkívül vannak rajongói. A zöldségek nagyon jók, frissek, a szósz izgalmas, a saját útját járja. (Menü: 1500 Ft-tól)

11: BRGR - 46 pont

brgr.JPG

A Városligetben, pontosabban az Állatkerti körúton magunktól sosem kerestünk volna minőségi burgert. Pedig a BRGR óta ezen a helyen is bátran kérhetünk marhát, miután megnéztük a tigrist, haha.

A BRGR a hamburgert a maga egyszerűségében fogja meg, de magas minőséget tartva. Nem bonyolítja túl, látható, hogy séfek keze van a dologban: nem hiszik el, hogy ebben a műfajban lehet igazán emlékezeteset alkotni. Ettől függetlenül a BRGR hibátlan, egyben van, remek. Csak épp hiányzik belőle a kísérletező szellem. A klasszik kategóriában azonban nagyon ott van.

990 forint az alap burger, 1490 a dupla. (burger: 990 forinttól)

12: Manga - 45 pont

manga2.JPG

Az évek alatt annyi jó hamburgeres nyílt, hogy a Manga kicsit lemaradt. Kezdetben lelkesek voltunk a srácok teljesítményétől, de ma azt mondjuk: ennél több kell már.

Ettől függetlenül a burger jó, és helye van a mezőnyben. Az egyszerű, őszinte, tenyerestalpas hamburgerek képviselője, ahogy például a BRGR vagy a Magic. Fűszeres, kissé túlsütött hús (pedig megkérdezték, medium jöhet-e), nekem a nagymama fasírtját juttatta eszembe. A nyers zöldségek nagyokat roppannak, egy fél savanyú uborka kiesik a felső fél zsemle alól, minden nagyon tömény, harsány. A coleslaw-ban a zeller, valamint a krumpli tompít az ízeken, ezek járnak mellé egyébként.

Ehhez képest nem olcsó a hely: 1690-ről indul a legalapabb hamburger menüben, de könnyen kétezer forint felett is találhatjuk magunkat, ha nem vigyázunk. Azt azonban nagyon szeretjük, hogy a hely a hamburgereit tematizálja, és mindegyiknek külön moziplakátot készít. A hátsó teremben ez kötelező látnivaló. (menü: 1690 forinttól)

+ 1:

Egy nap a városban burger

A saját készítésű burgernél nincs jobb, amit az objektív pontozás is megmutatott. Hátrány, hogy sok vele a macera, előny, hogy a legjobb alapanyagokkal dolgozva is ez a legolcsóbb, és hogy akár már ma este összerakhatod magadnak a szupertitkos receptem segítségével. 

Ha tudni akarod, hol vannak a legjobb budapesti hamburgeresek, vagy hogy mit érdemes felkeresni, milyen programra érdemes elmenni a városban ahhoz, hogy jobban szeresd Budapestet, csatlakozz a facebookos csoporthoz, ahonnan minden új írásról értesülsz!

olympus posztala_3.jpg

süti beállítások módosítása