English

Egy nap a városban

A legjobb hamburger nyomában: Magyarósi Burger

Magyarósi Csaba 2010 október 14.
Címkék: hamburger

A nagy összegzés előtt leírom a saját hamburgerreceptem hozzávalóit, az összetevők arányát, mindazt, amit eddig még Ádámnak sem meséltem el, pedig többször készítettem neki ilyet, amikor hozzánk jött vendégségbe, és mindig megpróbálta kiszedni belőlem a TITKOT.

Nem állítom, hogy ez a tökéletes hamburger receptje, de nagyon közel jár hozzá, legalábbis a túrán, meg a múltban kipróbált, éttermekben kapható burgerekhez képest biztosan állíthatom, hogy remek fogásról van szó.

Lássuk a hozzávalókat, hat hamburgerhez, kábé négy személyre:

A húshoz:

60 deka marhafelsál
20 deka marhavesefaggyú
Két tojás
Egy fej apróra vágott hagyma
Egy evőkanál dijoni mustár
Egy kevés őrölt kömény
Egy evőkanál frissen őrölt koriander
Egy evőkanál frissen őrölt fehér bors
Só ízlés szerint
Egy-két marék zsemlemorzsa

A hozzávalókban emlegetett marhavesefaggyú a jó, szaftos hamburgerhús elmaradhatatlan kelléke, és a világ összes jobb (és drágább) helyén a hússal együtt daráltatják le. Magyarországon sok egyéb hely mellett a Vámház körúti Vásárcsarnokban tudtok ilyet venni, annál a hentesnél, akiről már korábban írtam.

Az elkészítés egyszerű: összedolgozod a hozzávalókat, aztán húspogácsákat gyúrsz belőlük. Sokak szerint egyáltalán nem érdemes fűszert használnunk, én más iskolát követek, szerintem így határozottan jobb a hús íze. Figyelj arra, hogy a pogácsák valamivel laposabbak és nagyobbak legyenek, mint amilyen végső formát szánsz nekik, sütés közben ugyanis magasodni, töppedni fognak.

Melegítsd be a sütőt közepes lángon, rakd be a húsokat zsírpapíron, aztán hagyd őket bent kábé húsz percig.

Készítsük el a szószt. Ehhez kell:

Egy kisebb fej, apróra vágott hagyma
Két gerezd szétnyomott fokhagyma
Kábé fél tubus Univer Extra majonéz
Pár csepp Tabasco
Egy evőkanál dijoni mustár
Frissen őrölt fehér bors
Egy-két csöpp fehérborecet
Egy teáskanál kakukkfű

Játszd össze az alkotóelemeket, mire készen vagy velük, a húsok majdnem tökéletesen megsültek. Mehet rájuk az utolsó öt percre a jófajta cheddar sajt, én a Culinarisban vásároltam, de persze sok helyen lehet kapni a városban. A lényeg, hogy vékonyak legyenek azok a szeletek.

Amikor kész a hús, vedd ki a sütőből. A zsemlét vágd félbe (a legjobb beszerzőhelyek listája itt), az alját kend meg a szósszal, rakj rá egy szelet, vékonyra vágott, friss paradicsomot, aztán egy szelet jégsalátát, majd jöhet a hús a sajttal, a zsemle tetejére kenhetsz még egy kis szószt, aztán miután ráraktad a húsra a kupakot, az egészet rakd vissza néhány percre a sütőbe.

Az eredmény öt perccel később valami ilyesmi lesz:

És akkor pontozzunk. A húsnak egyértelműen jár az öt pont, a szósznak szintén. A zsemle három pontot kap, kellemes, de azért ez még nem a fejlődés maximuma, az adag csak rajtunk múlik, öt pont, a zöldségek tökéletesen frissek, öt pontot adok nekik, és az ár is elfogadható: egy burger hasábburgonyával és kólával körülbelül 600-650 forintra jön ki, tehát öt pontot tudok adni ennek a tételnek.

Összességében 28 pont jár a Magyarósi burgernek a 30-ból, már csak a zsemlére kéne valami megoldás a tökéletes boldogsághoz, de az biztos, hogy így is örökre hálás lesz nekünk, aki elé letesszük ezt az ételt. A barátaink legalábbis, akik a poszthoz készült burgert elfogyasztották, az utolsó morzsákat is eltüntették a tányérról, A. és K. csodás vendégnek bizonyultak, mint mindig. 

És akkor most rajtatok a sor, hogy leírjátok a saját tökéletes recepteteket!

süti beállítások módosítása