English

Egy nap a városban

Remek közelkeleti ízek: Babka

Magyarósi Csaba 2016 május 25.

Újlipótváros azért még mindig nem telítődött jó helyekkel, egyszerűen annyi történt, hogy az elmúlt néhány évben arányaiban sokkal-sokkal több menőség nyílt itt, mint bármelyik másik nem belvárosi kerületben, így a helyzet sokat javult. Van már kiváló dzsúzbár, egy rakás jó reggelizőhely, süteményes, olyan csodás éttermek, mint a Laci konyha (a felsoroltak mindegyikében elérhető a Város Hőse kedvezmény), de nagyon hiányzott már valami középről, ahol csak úgy eszel egy jót, valamit, ami nem reggeli, nem süti és nem is fine dinning.

És akkor megjött végre a Babka, ami az összes kérdést tisztázza: jópofa hely, még pont megfizethető, jó kajákkal, hókuszpókusz nélkül. Márpedig ezt értékelni kell, mert mostanában egyre kevesebben tudják belőni a megfelelő arányokat, vállalják túl magukat és hoznak létre végül valami olyasmit, ami meghaladja a lehetőségeket, éppen ezért bukásra van ítélve. Ahogy Robi barátom, az élet nagy ismerője szokta mondani, csak fingani akarnak egy jót, de beszarnak.

dsc01502_1280.jpg

Ilyen az, amikor az alapvetően ügyes séf megpróbálkozik a csúcsgasztronómiával és ahelyett, hogy tisztességes, finom rántott húsokat készítene, disszonáns, túltolt falatokat rak le eléd.

Ezzel szemben a Babka tök kellemes belülről, a mostanában szokásos, mindenhonnan összegányolt berendezéssel, fiókok és falemezek vannak felfúrva a falra, a székek kötelezően különböznek egymástól, régi rádiókból építettek fel egy hegyet és így tovább.

Az ételek főleg közel-keletiek és tök jó, hogy egy török all inclusive szállodát idézve már a bejárat után meg tudod nézni őket, egy csomó minden ki van ugyanis pakolva a pultra.

dsc01501_1280.jpg

Elsőként mártogatóst kértem (mezze), volt rajta sajtkrém és paprikakrém és mindkettő fantasztikusan jó volt, főleg a paprikás: kellően fűszeres, de nem tolakodóan, ha arra jártok, mindenképp kérjetek ilyet. Az árra nem emlékszem pontosan, de a kettes és az ötös kiszerelés is befért kétezer forint alá, úgy emlékszem, az ötös már 2-3 fő előételének is elég.

dsc01504_1280.jpg

Ezután érkezett a bárányragú, ami pont azt tudta, mint a mártogatósok, mindenféle túlzás nélkül egy tökéletesen tisztességes, jó egytálétel, körülbelül az, amire tízből nyolcszor vágysz, amikor enni akarsz valami finomat.

dsc01508_1280.jpg

Szóval: a Babka az a tisztességes étterem, ami nagyon hiányzott már Újlipótvárosból és úgy általában Budapestnek is jó, ha minél több ilyen nyílik.

Babka
Budapest, Újlipótváros, Pozsonyi út 3.

ÜNNEPELD A KATTINTÁSCUNAMIT!
Találkozz élőben a Baltazár Színházzal június 15-én 18 órakor! Kattints a bannerre és regisztrálj!

süti beállítások módosítása