English

Egy nap a városban

Kipróbáltuk Jamie Oliver budapesti éttermét - Jamie's Italian Budapest

szucsadam 2016 május 21.
Címkék: olasz gasztro étterem

Tegnap délben megnyitott a brit celebséf budapesti olasz étterme. Nagy várakozás előzte meg a céldátumot: noha sorok nem alakultak ki a hely előtt a nyitáskor, a Facebookon 12:01-kor már sokan reklamálták, hogy nem osztották meg a foglalási linket, pedig már egy perce frissítgetnek.

Még nekem is be volt írva a naptárba, hogy 12-kor üljek le a gép elé.

Pár perc alatt betelt az online rendszer szerint a szombat, majd a vasárnap is. Pár óra alatt kétezer új lájk Facebookon. A telefon egyfolytában foglaltat jelzett. Húzós nap lehetett.

Miért nagy szám, hogy Jamie Oliver éttermet nyit Budapesten? Kezdjük ott, hogy ENNYIRE azért nem az. Nincs szó arról, hogy ezzel a hellyel most majd megmutatják a gasztronómia mélységeit a környéknek. Egyszerű, könnyen érthető olasz konyhát kínálnak, kiváló alapanyagokból, nem többet, nem kevesebbet. Jamie Olivernek vagy hatvan ilyen étterme van világszerte, nem beszélve a többi brandjéről, amik ugyanúgy franchise rendszerben működnek, és ugyanúgy egy rakás hely tartozik hozzájuk.  

Azonban a régióban még egyetlen Jamie's Italian sem működött eddig, a kontinentális Európában is csak Rotterdamban és Stockholmban találunk egy ilyen éttermet. Ez a tény pedig már önmagában elég, hogy új gasztroturistákat fogadjon majd a város. És itt nincs vége: Zsidai Roy, az étterem tulajdonosa, és menedzsmentjéért felelős személy ennél többet tart a kezében. A régió felelőse lett, így a hamarosan a környező országokban nyíló éttermeket is ő irányítja majd.

Egy ilyen hely előkészületei pedig viszik a pénzt. Tavaly szeptemberben írták alá a szerződést, ekkor vált véglegessé, amit a résztvevők azért már tudtak egy ideje: lesz budapesti étterem. Az elmúlt nyolc hónap pedig sűrű volt. A hely belső kialakítása már négy hete készen volt, azóta heti hat napon reggeltől estig gyakorlatoztak a konyhán, a felszolgálók szorgalmasan tanulták az alapanyagok forrását és az ételek bemutatását, ezt megelőzően az üzletvezetők pedig nyolc hetet töltöttek Londonban, hogy ott kapjanak kiképzést arról, mik az elvárások Jamie éttermeiben. A Nagy-Britanniából elküldött receptek alapanyagainak beszerzését az étterem saját forrásból oldhatta meg, de szigorú alapelveknek kellett megfelelnie. Még a legutolsó, legjelentéktelenebb hozzávaló esetében is pontosan meg kellett adni egy webes rendszerben, hogy pontosan honnan szerzik be. A britek pedig volt, hogy ellenőriztek is egy osztrák biogazdaságot, hogy tényleg megvan-e az ott tartott állatok szükséges élettere.

És végül átadták ezt:

A dizájnban nem a családias vonalat erősítették, inkább a nagy, világos tereket részesítették előnyben. Hangulatban a Divin Porcello ugrik be, ha budapesti helyek közül kellene választanom. Aztán ahogy hátramegyünk, észreveszünk egy elhúzható fa-üvegfallal elválasztott, meghitt kis teret. Itt épp azt találjuk, amit az előbb hiányoltunk, összeszűkül a tér, simulékonyabbá válik a hangulat.

p1330207.JPG

Kint pedig a terasz várja azokat, akiknek a Mátyás-templom látványa pont elég dizájnos.

Egy hosszú látványpult található a tér közepén, ami felett elnézve belátunk a konyhába is. Itt egy tűt nem lehetne leejteni: szabály, hogy minden munkafolyamatnak, alapanyag-csoportnak saját felelőse van, így szinte egymás sarkát tapossák a szakácsok odabent. Viszont mindenki csak arra figyel, ami hozzá tartozik.

p1330208.JPG

Az étlap ráfér egy oldalra (ez a nyitáskor nem volt online elérhető):

img_0190.JPG

Látjátok? Általában egyszerű kaják. Vannak itt 1500-2000 forintos előételek, 2-3 ezer forintos tészták, ugyanennyiért pizzák, és jellemzően 3 ezer forintról induló, akár 6 ezer forint fölé is elérő halas-húsos-zöldséges főételek, burgerek. Meg persze a desszertek, 1500 körül. Egy pohár bor vagy egy deci prosecco 1500 körül indul, a legolcsóbb sör a csíki, aminek ugyan a szódaszerű habja gyorsan szétolvad, de már 780-ért kapunk belőle egy korsóval. Nem olcsó hely tehát - ez már a lokáció miatt is érthető -, viszont kellően rugalmas: egy háromfogásos vacsora egy itallal megállhat akár hatezerből, de elszállhat tíz fölé is. 

Mi ketten borravalóval (kötelező 13%) 16 ezer körül fizettünk ezekért:

  • előétel: rozmaringos-sajtos-fokhagymás kenyér
  • kis főétel: fenntartható forrásból származó ropogós halak, kagylók citromos sajtmártással
  • tészta: garnélás linguine tészta, édesköménnyel, paradicsommal, chilivel, sáfrános hallével és rukkolával
  • pizza: pármai sonkával, rukkolával, sajttal
  • desszert: tiramisu Vin Santóval
  • prosecco, sör, ásványvíz

p1330218.JPG

p1330220.JPG

p1330229.JPG

p1330231.JPG

p1330235.JPG

A kenyérgolyók esetében nem kell valami észveszejtő dologra gondolni, élesztős tésztákat megkentek gazdagon fűszeres fokhagymás olajjal. A haltálnál viszont már kezdtük úgy érezni, hogy nyaralunk, valahol a tenger mellett, ahol a halászaton és az olajban sütésen kívül váratlan módon a mártáskészítéshez is értenek. Ebben a két fogásban egyébként annyi olaj volt, hogy már nem nagyon maradt étvágyunk a következőkre, úgyhogy ezzel vigyázat.

A tészta remek állagú, a szósz rajta zseniális. A pizza széle ropog, a közepe puha, nagyon vékony, ahogy kell. A ráolvasztott sajt intenzív, és olyan szuper ízt az minden falatnak még ebben a kis mennyiségben is, hogy az egyébként kiváló sonka már csak bekíséri a falatot a gyomorba. A legjobb budapesti pizzák rangsorjában feltétlenül dobogósnak tippelném.

p1330233.JPG

A tiramisu csak elsőre tűnik száraznak, valójában átitatták Vin Santóval, az olasz desszertborral, ami minden rágásnál egy kis kortyot lövell a szánkba. Remek.

Rendelhetünk még deszkákat:

jamiesitalian_a_husos_deszka_cured_meats.jpg

Salátákat:

jamiesitalian_superfood_salad3.jpg

És még több tengeri herkentyűt:

jamiesitalian_fekete_spagetti_tintahallal_squid_and_mussel_spaghetti_nero.jpg

(Az utóbbi három fotó már a sajtóanyagból van, az ételeket nem kóstoltuk)

A Jamie's Italian Budapest tehát egy menő, szépen kivitelezett, árai és elhelyezkedése miatt inkább a turisták forgalmára számot tartó, könnyed olasz étterem. Talán egy kissé telített piacra csapódott be, hiszen régi és nagy hagyománya van nálunk az olasz éttermek megnyitásának, ráadásul a komolyabb mediterrán falatok sem számítanak nagy ritkaságnak, de Jamie éttermének alapanyag-kiválasztása, és persze a brand egyértelmű helyet szorít neki bárhol. A hely végtelenül profi, mindenki felkészült, a pincérek is szuperek - annak ellenére, hogy évek óta nagyon nehéz itthon jó felszolgálókat találni. Nem értem, hogyan csinálják.

Vécére pedig szerintem sehol a városban nem költöttek még annyit, amennyit itt.

p1330215_1.JPG

Jamie's Italian Budapest
Cím: 1014 Budapest Szentháromság utca 9- 11.
Nyitva: H-V 12:00 - 23:00
Tel: 06 1 800 9212

Disclaimer: a fogyasztást saját zsebből fizettük, nem egy sajtóetetés tapasztalatait írtuk meg, mert mi ilyen srácok vagyunk

süti beállítások módosítása