Ritkán megyünk el konkrét meghívásra, de ha a felkérésben olyan szavak szerepelnek, mint "családi vállalkozás", "hamburger", "saját recept", "legjobbra törekszünk", akkor viszonylag nehéz ellenállni a kísértésnek.
Sőt, több mint bűn, hiba.
Szóval Ádámmal elmentünk a Varieté Sophie & Ben Bistro Bisztróba, és egy órával később teli gyomorral, feszülő nadrágszíjjal, kegyelemért könyörögve hagytuk el a Veres Pálné utcai éttermet (azóta elköltöztek, pontos cím lent). És úgy, hogy az ajánlás minden mondatát igazolva láttuk.
A hely belső kialakítása nem sokat árul el a konyhában készülő merényletekről. Régebben a Papírtigris volt itt, ahol újságpapírral voltak borítva a falak, ami nekem sokkal jobban tetszett, mint ez a mostani zöld-narancssárga kialakítást, de inkább a konyhában legyen erős egy étterem, mint a dizájnban. Ennek az alapelvnek egyébként megdöbbentően kevés budapesti hely tud megfelelni. Időközben a hely átköltözött és új néven, menőbb berendezéssel nyitott újra a Káldy Gyula utcában.
A Sophie & Ben Bistro eredeti receptjeit Tölgyesi Dávid és testvére alkotta meg, pedig vicces módon egyikük sem vendéglátóipari területről származik, korábban gyógyszerészettel és molekuláris biológiával foglalkoztak, aztán rájöttek, hogy imádnak jókat enni, de kevés helyen tehetik ezt meg, így megnyitottak előbb egy kifőzdét, aztán a Varietét, amit aztán átvett a Pántlika tulajdonosa és így nyílt meg a Sophie & Ben Bistro.
Lássuk a kínálatot, kezdjük a sült csirkeszárnyakkal, amik elsőre talán kicsinek tűnnek, de ennek csak egy oka volt: jó minőségű az alapanyag, és a vizezett importpéldányok helyett hazai termelőtől veszik a szárnyakat. Az elkészítés remek, jók a szószok, de nem szívesen időzök ennél a fogásnál, mert vannak itt jóval keményebb versenyzők is.
Például az oldalasok szerethetően elkészítve, ügyesen kenegetve, szaftosra sütve.
De még ez is csak egy kitérő, haladjunk tovább a hamburger felé. Húsz deka hús egyenesen a város legjobb hentesétől. Saját szósz. Saját zsömle. Remek zöldségek. Brutalitás felsőfokon.
És az egész mégis olyan lágy, hogy még a csajok is szeretnék. Eddig még nem találkoztam olyan burgerrel, ami egyszerre volt hatalmas és olyan kiegyensúlyozott, mintha telenyomták volna umamival, aminek a készítését hiába tanította nekem Nobu mester, akkor sem sikerült megértenem. Itt mégis elkezdtem valamit megsejteni belőle.
És így válik a hely burgeréből az alapítók szándékainak megfelelően a város egyik legjobbja, aminek szerintünk is egyértelműen ott van a helye a toplistánkon. A sült krumpli ugyan felejthető és a házi készítésű szószok többségétől sem voltunk oda, de a burger mindenért kárpótolt.
Hogy nem ez okozza majd a legnagyobb örömöt, arra viszont nem számítottunk. A pulled pork szendvicsre ugyanis nem készített fel senki.
Képzeljétek el a házi hamburgerzsemlét friss zöldségekkel, benne egy hatalmas, egy estén át spéci fűszerekben áztatott, aztán magas hőmérsékleten csontjával és bőrével megsütött, majd szétomlás után a pirult részekkel újra összesütött sertéshúst.
Ez a pulled pork, amivel Magyarországon korábban még nem találkoztam, sőt, úgy általában mindenhol kimarad ez a kaja a fősodorból. Pedig tényleg zseniális fogásról van szó, ami jobban fellelkesített, mint a hamburger a szuper marhahússal. Ha csak egy ételt választhattok a Sophie & Ben Bistróban, ezt kérjétek, máshol ugyanis biztos nem esztek hasonlót.
Összegezve remek, tökéletesen megfizethető hely nyílt a belvároshoz közel, ahol a sült krumplin és a saját szószokon még érdemes lehet dolgozni egy kicsit, ellenben a hamburger a legjobban között van, a pulled pork meg minden várakozást felülmúlóan remek.
Sophie & Ben Bistro
Budapest, VI. kerület Káldy Gyula utca 5.