English

Egy nap a városban

Paneer: a rántott sajtok Fittipaldija!

Magyarósi Csaba 2016 február 19.
Címkék: gasztro

Oké, a rántott sajt a Révai nagy lexikona szerint

hitvány étel kisgyermekek megalázására és felnőttek megbüntetésére

Okkal, a rántott sajtot mi tettük az ételek csupakabrájává, részben azért, mert alkalmas volt a hitványításra: sajtnak hívjuk a legdrágább, évszázadokon át kinevelt baktériumkultúrával érlelt francia különlegességet, és azt a tömörített tejtömböt is, amit kilónként ezerért kapsz meg a boltban.

És nyilván itthon azt a tömörített izét panírozták be elsősorban, ezen keresztül ismertük meg a műfajt. Ráadásul a rafkós termelők rájöttek, hogy ezt az egészet akár le is lehetne fagyasztani és a büfések meg rájöttek arra, hogy a fagyasztott hitvány sajtot bármikor olcsón ki lehet sütni, és ennek a sornak a végén eljutottunk a Révai nagy lexikona meghatározásáig, amit persze én találtam ki, de akár igaz is lehetne.

Tény, hogy a rántott sajtot iszonyú nehéz behozni a haute cuisine-ba a legjobb szándék mellett is, mert még a legjobb érlelt alapanyagot is hazavágja az olajban sütés, de az is tény, hogy ha rendes sajtot és rendes panírt használsz, sokkal több is kihozható a műfajból, mint amit eddig megismertünk.

Ezt bizonyította a Paneer, amikor megnyitotta első food truckját a Karavánban és a közelmúltban ezt próbálta aláhúzni, amikor állandó éttermet nyitott a Király utcában és elkezdett rántott sajtos hamburgereket árulni.

dsc00159_1280.jpg

Ami azért a 19-re lapot húzás esete, de kipróbáltuk, mert miért ne.

Elmondom, hol van a gond: Budapesten az elmúlt években nyílt egy rakás remek hamburgeres, megtanultuk szeretni, sőt, tisztelni a jó húsokat és tudjuk, hogy ezek minősége, szaftossága a végeredmény szempontjából meghatározóbb minden más alapanyagnál. Sőt, azt is, hogy a megfelelő hús képes egyensúlyt hozni az alapvetően száraz erőbe.

Ehhez képes egy rántott sajt sem elég izgalmas, sem elég szaftos nem lehet, szóval az volt a nagy kérdés, hogy a hamburger-keretekbe tömködést túl tudja-e élni a máskülönben egyébként már tesztelt és kimondottan jónak talált sajt.

És az a helyzet, hogy a végeredmény egyáltalán nem lett rossz, mert az étteremben odafigyeltek a megfelelő sajtok összeválogatására és a szószokkal is sokat vacakoltak, az én szendvicsembe például egy baconös cucc került, csak hogy értsük: ez sajtos, de nem vega hely.

dsc00152_1280.jpg

dsc00154_1280.jpg

dsc00155_1280.jpg

És az étel összeállt, nem éreztem evés közben, hogy ezt meg minek, a sajtburger egy olyan étel, aminek van létjogosultsága, a zsemle rendben volt, a rántott sajt középen jobb, mint a legtöbb, amit eddig ettél, a szósz gondoskodik arról, hogy ne legyen ehetetlenül száraz a végeredmény, ahogy a mutatóba berakott zöldségek is, szóval ha valamit változtatnál a rutinon, érdemes kipróbálni.

Gond csak az, hogy én például nem tudom, mikor csábulnék el a szuper marhahúsoktól egy rántott sajt kedvéért (egy menü kb. kétezer forint itt is), de aki egyébként bukik az ilyesmire, annak eljött a mennyország, mehet az őrületes zabálás a Király utcában.

Panner
Budapest, Király u. 53, 1077
36 30 336 9060
V-Sze: 11-24
Cs-Szo: 11-02

süti beállítások módosítása