English

Egy nap a városban

Itt van végre a vegán fine dining - Babel Budapest

Elöljáróban: nem vagyok vegán. Még csak vegetáriánus sem. Nincs ételérzékenységem, megeszem a szöget is. Viszont szerintem fontos, hogy ha egy város gasztrokultúrája fejlődik, az kihasson a kínálat minden szegletére. Ezért kezdtem el feltérképezni tavaly a vega (időnként vegán) ételbárokat, éttermeket, hogy a teszt eredményét megosszam veletek.

Lesújtó volt a konklúzió. Úgy tűnt, hogy a zöldségekhez is nagy kifinomultsággal nyúló szakácsok közül szinte senki nem dolgozik az alternatív szektorban, csupa rosszul elkészített, túlfőtt ételt találtam, a legtöbben pedig az indiai konyhát favorizálták, de azt sem jól. Ötlet szinte sehol nem volt a tányérokon, a Napfényes étterem - a lista első helyezettje - egy erős közepes hely, egy becsületes csárda lehetne egy ideális helyzetben a sok-sok top étterem között. Csak hát nincs top étterem alternatív fronton.

Aztán valami elkezdett mocorogni. Beültem nemrég egy makrobiotikus vacsorára, amit a S-H-E szervezett. Nem kifejezett vegán vacsora volt, mégis nagyon keveset használt abból, amit általánosan finomnak gondol a legtöbb ember: a szaftos hús, a vaj és a zsírtól fénylő tejszín teljesen kimaradt itt is az ételekből, a tojással együtt persze.

Most pedig a Babelbe hívtak, hogy megmutassák, mivel készülnek a vegánoknak idén május 5-től. És hát hűha.

Az étteremről néha még mindig azt gondolom, csak álmodtam, hogy újra megnyitották, annyi mendemonda lengett körülötte. De megnyitották, ott van. Hitvallásuk szerint a magyar és regionális konyhát részesítik előnyben, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről származó ízek ihlették a fogásokat, amikhez az alapanyagokat 75 százalékban Magyarországról szerzik be, sok esetben kistermelőktől. Hogy megértsük, miért kell 25 százalékot fenntartani külföldi forrásoknak, az étlapról idéznék:

Rakott krumpli Szent Jakab kagylóval

Csaba kóstolta is.

Az étterem emellett - a KIOSK-kal együtt - külön figyelmet fordít az ételérzékenységre, és a különféle alternatív táplálkozást követők igényeire. Annyira, hogy a Babelben május 5-től vegán degusztációs menü indul, étel-dzsúsz párosításokkal, amiket most megmutattak a sajtónak is. Ismertek minket, nem szeretünk ilyen eseményekre járni, mert ilyenkor mindenki a legjobb arcát mutatja, nekünk meg a hétköznapi az érdekes.

De mit tegyek, ha most lehetett megkóstolni először. Mentem.

p1270642.JPG

p1270628.JPG

Az éttermet nem könnyű megtalálni, a Piarista közben kell keresni azt a falat, ami úgy fest, mint egy háborús emlékmű. Ez is, meg a belső tér kialakítása is rengeteg pénzbe került láthatóan, de hát a Babel név ezt meg is érdemelte.

Íme a kóstoló sor:

p1270627.JPG

Az üdvözlő falatok frissítőek, üdék voltak. Az első előételen pedig már itt lehetett érezni, hogy Lőrincz György, a séf nagyon jól megértette a húsmentes táplálkozás alapvető problémáit. Hogy annak ellenére is lehet valami ízletes, ötletes, izgalmas, hogy félig-meddig nyers, és egyáltalán nem akar hasonlítani a húsételekre.

p1270631.JPG

A zöldségek párosításával, a pác kialakításával óriási élményt lehet nyújtani. Az egyetlen fontos feltétel, hogy a befogadó oldalon is nyitottnak kell lenni. Az "ehhez passzolna egy kis hús" gondolat például kifejezetten káros ilyenkor.

A zöldségek olyan ízletesek voltak, amilyenre gyerekkorunkból emlékszünk.

A karalábé-krémleves textúrája arra emlékeztetett, mintha a konyhán bőkezűen használták volna a tejszínt. Az íze pedig zseniális, az uborkával megfestett tápiókával együtt kanalazva izgalmas cucc. Ami pedig még fontosabb, és ami az egész vacsoránál lényeges kiegészítő: a mellé hozott paprikás-málnás ital plusz játékot vitt az egészbe. Egy kanál leves, egy kis korty juice. Édes-citrusos leves, savanyú korty, aztán édes málnás-savas lecsengés, ami után a leves édessége megint olyan lesz, mintha először kóstolnád.

p1270634.JPG

Ravioli is készült gluténmentesen, tojás nélkül. Nagy kihívás lehetett. Szerencsére a roppanós tempurázott zöldségek helyrebillentették az állagot, és megint csak élményt okozott, ahogy a szájban versengtek egymásért az ízek az első helyért. És egyikük sem győzött.

p1270638.JPG

p1270640.JPG

Egy laza kis görögdinnye sorbet után, amiben a gyümölcsöt valamilyen módon esszenciálisan belepasszírozták, jött a tökfőzelék hamis fasírttal.

p1270645.JPG

p1270650.JPG

Az ott jobbra a főzelék maga (igen, elég furán fest így, de én öntöttem oda), a fasírtok, amik adzukibabból készültek, sokkal jobbak, mint ahogy festenek. A kiwis-petrezselymes itallal együtt pedig igazán izgalmas lett az egész fogás. Mint egy szöveg, amiben soronként vannak a rímek (azt hiszem, ezt hívják versnek): az dzsúsz egyik összetevője kiegészíti az ételt, egy új területet nyit, új gondolatokat fogalmaz meg, a másik összetevő pedig rímel a benne található ízekre. Aztán új sor.

A mandulás kókuszfagylalt a végére jólesett, bár a szárított gyümölcsök helyett szívesebben haraptam volna több frisset. Májustól azért könnyebb lesz beszerezni a friss alapanyagokat.

p1270652.JPG

Szóval én azt mondom, taps. Egyrészt azért, mert noha nem vagyok vegán, ezt az ételsort simán kikérném bármikor, és meg is mutatnám másoknak, hogy nézd, ezt lehet művelni a növények termésével, szárával, gyökerével. Másrészt azért, mert nagyon magasra helyezték a lécet, és ezek után az erőtlen, langyos próbálkozások még kevesebbnek fognak tűnni. Lehet követni a Babelt, és elkezdeni a konyhákban úgy gondolni a zöldségekre és gyümölcsökre, mint teljes értékű ételekre.

Ja és az ár: egyelőre nem tudom, mennyibe kerül majd a degusztációs menü, de tartok tőle, hogy nem lesz olcsó. Az étterem húsos-boros ételsora 31.000 forint, ebből kell kiindulni. Délelőttre ígérték, hogy küldenek pontos árat, amint megjön, frissítem vele a posztot.

update: megjött az ár. 19.500 forint lesz egy főre a teljes sor, a dzsúszpárosítás plusz 3500 forint lesz mellé.

Babel Budapest
Cím: 1052 Budapest, Piarista köz 2.
Nyitva:
keddtől szombatig 18:00 - 00:00
hétfő, vasárnap: zárva

süti beállítások módosítása