English

Egy nap a városban

Mlinar: a horvátok elhozták a csodás péksüteményt

Magyarósi Csaba 2013 április 05.

Kezdjük az elején: a Mlinar olyan, mint a Lipóti, vagy a Fornetti. Ez nem egy apró kézműves pékség, ahol a dédnagyapád világháborús könnyeivel nevelgeti a búzát, a nagyapád a megmaradt fogaival gyűjti be a kalászt, az apád két tenyere közt morzsolja a lisztet, te meg egy tizenharmadik századi kemencébe tolod be az ősi recept alapján dagasztott tésztát.

A Mlinar ipari cucc.

P1210624.JPG

Éppen ezért olyan elkeserítő, hogy milyen jó.

A legnagyobb horvát pékséglánc ugyanis akadály nélkül versenyképes a legtöbb hazai kézműves pékséggel és így könnyedén cáfolja azt az állítást, hogy ami nagy tételben készül, az csak rossz lehet. Pedig itthon az élelmiszeripari termékekkel kapcsolatban ez a helyzet, a pékárú pékáru, a felvágott, a sajt, minden csapnivaló, ha nem egy elszánt mester készíti az árral szemben úszva, erre idejön a Mlinar és bebizonyítja, hogy csak megfelelő sztenderdek kellenek, és Magyarországon is működik a trükk.

P1210623.JPG

Hogy a magyar termékekre ez jellemzően nem igaz, annak egy oka van: a gyártók szarnak arra, hogy igaz legyen.

De térjünk vissza a Petőfi Sándor utcába. A kínálat kábé harmincféle péksüteményből áll, szendvicsek, burekek, croissant-ok, pizzák közül lehet válogatni.

P1210618.JPG

P1210619.JPG

P1210620.JPG

Én kétféle bureket (meggyes, túrós-spenótos, 300 Ft) és kétféle croissant-t kértem (barackos, mogyorós, 225 Ft). Ezeket la:

P1210629.JPG

P1210632.JPG

P1210626.JPG

P1210628.JPG

Mindegyik közel a tökéleteshez, nagy tételben ennél jobbat nem lehet. A burek tésztája kívül ropogós, belül lágyan hajlik és hibátlan a zsír aránya: nem száraz, nem is csorog belőle a lé, burekszerű a burek, értenek hozzá. A töltelék is gazdag és jó ízű, a túrós-spenótós cucc pont olyan, hogy még akkor is archaikus mosoly bujkál az arcodon, amikor órák múlva felböfögöd.

P1210634.JPG

A croissant szintén telitalálat, ropogós a tészta, nem olyan, mint a legjobb budapesti apró pékségekben, de a mezőny kilencven százalékát simán veri, és a töltelék is elég, még ha nem is túl sok. Viszont az íze ennek is kerek, huzamosabb ideig is képes lennék vele indítani a napot.

P1210635.JPG

Jó hír, hogy a tervek szerint rövidesen 20 pékségből álló láncot hoz a Mlinar létre Budapesten (Horvátországban 147, Szlovéniában 10 üzletük van). Még jobb csak az lett volna, ha valamelyik magyar cégnek jut az eszébe, hogy akár rendes étellel is lehetne tömni a magyarokat, és akkor nem a horvátokra kellett volna várnunk, hogy végre beálljon az egyensúly.

Mlinar pékség
Budapest,
Petőfi Sándor utca 20.
H-P: 06:30-20:00
Sz: 7:30-15:00

süti beállítások módosítása