English

Egy nap a városban

A legjobb reggeli Budapesten: Dzsem

szucsadam 2011 július 04.
Címkék: reggeli gasztro

"Hallom, reggelizős helyek után kutattok, na figyelj..." - ezt a mondatot egyre többször hallom az utóbbi hetekben ismerősöktől, barátoktól, meg természetesen tőletek, emailben és élőbeszédben is rengeteg tanáccsal láttok el, ami igen örömteli. Ez a sorozataink célja: hogy együtt keressük a helyeket, együtt alakítsuk a tartalmat.

A Dzsembe egy ismerősöm hívott el, azt állította, sírnivalóan jó ott a croissant, van reggeli menü, házi lekvár és hasonlók. Hát elmentünk.

Délelőtt tíz és tizenegy között értem a helyre, vagyis már eléggé éhes voltam, de arra, ami ott történt, még így sem számítottam. Kikértem egy Dzsem menüt, ami egy croissant-ból, kézműves lekvárból, vajból és kávéból áll.

A croissant kimondottan jófajta volt, a lekvár egyértelműen meggyőzött, de ez egy tipikus reggel 7-8 órai, ébresztő jellegű táplálékbevitel nekem - így ebédidő felé közeledve már keveselltem. Elkezdtem körülnézni. A végeredmény az asztalon látható:

A kifinomult croissant-teszt egy hedonista zabálásba torkollt. Camambert-es croissant, zöldfűszeres bagel, quiche következett, majd a képen nem látható vajas croissant, mentségemre legyen mondva, hogy ketten pusztítottuk el ezeket. Meg hogy elég nehéz abbahagyni.

A vajas croissant tökéletes: kívül vékony rétegben ropogós, belül rózsasziromszerűen puha és levegős, a tésztaszirmokat meghúzva pedig utánozhatatlan könnyedséggel téphető-nyújtható az anyag. És most jön a legérdekesebb: megkérdeztem, honnan jönnek a tészták, és kiderült, hogy egyenesen Franciaországból.

Elkészítik a nyers péksüteményt, gyorshűtéssel kezelik, majd kiszállítják többek között a budapesti Dzsembe, ahol a konyhában készre sütik. Ez tehát egy igazi francia croissant Budapesten, 210 forintért. A teherautó ugyanezeket az alapanyagokat szállítja a Gresham palotába is állítólag, a hamburgertesztünkben is szerepelt luxushotel éttermében is ezt kapjuk tehát, ha esetleg egy filmszakadásos buli után az egyik szobában ébrednénk. Lehet, hogy ott többe kerülne egy kicsit.

Persze lehet még megspékelni az élményt, zöldségekkel, camembert-rel vagy lekvárral, de átütő erejű hozzáadott értéket már nehezen találni. Az egyébként remek sajtkrémes-fűszeres bagel már eltörpült emellett az élmény mellett, a quiche úgyszintén, pedig szegények önmagukban egyébként sokkal nagyobb eséllyel indulnának a figyelmem felkeltésére.

Egy könnyű reggelit 750 forintért kaphatunk tehát itt (Dzsem menü), de a fenti hedonista, ötfogásos ételsor összesen 2280, egy főre leosztva 1140 forintba kerül. Én a croissant-ok és a családias hangulat miatt visszajáró vendég leszek. Figyelem, csak fél ötig vannak nyitva (reggel héttől).


View Larger Map

Ha érdekelnek a színvonalas reggeliző helyek, vagy csak szeretnéd megtudni, hogy mit érdemes megnézni Budapesten, hova érdemes ellátogatni, csatlakozz a facebookos csoportunkhoz, ahonnan az Egy nap a városban minden fontos írásáról értesülsz.

süti beállítások módosítása