Valami történik a Széll Kálmán tér környékén. Egy éve még alig néhány jó helyet tudtam volna csak ajánlani a környéken, ahová éhesen betérhet az ember, most viszont forgalmi dugó kezd kialakulni a tesztelendő helyek sorában. Gasztrobár, levesező, pékség nyílik sorban errefelé, az á Table és a Jégbüfé budai kirendeltsége korai érkezése után úgy tűnik, idén tavasszal indul be a tér környékének gasztronómiai rehabilitációja. Az építészeti majd ezt követi valamikor.
Tegnap például a Finomító Kantinban ebédeltem, ami ezen a héten nyitott a Széna tér mellett, a Varsányi Irén utcában. Friss dizájnnal, egyszerű menüsorral, jó árakkal, ahogy ezt kell.
A konyha is bizalomgerjesztő:
Az étlap alapvetően úgy épül fel, hogy vannak levesek, amik mellé kérhetsz különféle főfogásokat: hamburgert, salátát, melegszendvicset grillezett cuccokkal. Ja, és e mellé házi szörpöt (kattints a nagyításért).
Kértem egy tárkonyos csirkeragu levest, egy Finomító Burgert (amit ők már csak egyszerűen "finom burgernek" hívnak), egy kis krumplit és málnaszörpöt.
A leves rendben volt, volt benne bőven hús (kicsit szétfőve), elegendő zöldség, egy kevés tárkony. Nem volt a legizgalmasabb leves életemben, de gond sem volt vele. A szörp remek, kevés benne a cukor, viszont rengeteg a gyümölcsrost.
Viszont a hamburger!
Első ránézésre nem sokat nézel ki belőle, nem hívja fel magára a figyelmet. Miután viszont beleharapsz, hitetlenkedve nézel rá.
Kezdjük az állaggal. Omlós. Ilyen omlós hamburgerrel még nem találkoztam. Az egészet át lehet harapni gondolattal, a zsemle - ami az ujjaid nyomására még tartja magát - elszublimál, a húspogácsát pont annyira sütötték meg, hogy leutánozza ezt az ellenállást, és a zöldségeket is úgy vágták össze, hogy ne kellemetlenkedjenek, amikor épp ezt csinálod.
Én azt gondoltam, hogy nem szeretem az édes zsemlét a hamburgeren. Tévedtem. Tökéletesen passzolt a húspogácsa remek, természetes ízéhez (70% hátszín, 10 % nyak, 20% vesefaggyú), sőt kiemelte azt. Az édességre dobott még az egyedi szósz is, ami mellé paradicsomlekvárt adagoltak, az egész együtt kimondottan izgalmas ízeket kevert ki a számban.
A hasábburgonya is remek volt, bár fagyasztott, mint bevallották. A mellé adott egyedi, majonézes szósz még behozott egy új változót a képletbe. Most először éreztem, hogy nem a sült krumpli lágyít a hamburger karcosságán, férfias ízein, hanem fordítva. Élmény.
Továbbra is fenntartom, hogy a Ringben kapni Budapest legjobb hamburgerét, a Finomító más műfajban játszik. Előbbi egy testes, tanninos cabernet sauvignon, utóbbi inkább egy gyümölcsös, bársonyos pinot noir. Innentől csak ízlés kérdése, ki melyiket választja.
A fenti menüben a leves+burger kombó 1290 forint, a kis krumpli 290, a szörp 290 forint. Viszont mivel most próbahetet tartanak, minden 30 százalékkal olcsóbb, így az egészért 1300 forintot fizettem. Tudom, rohadjak meg, hogy csak most szólok, mikor ma vannak nyitva utoljára a héten, de aki siet, még belefér a kedvezményes időszakba. Este nyolcig nyitva vannak.
Finomító Kantin
Cím: 1027 Budapest, Varsányi Irén u. 33.
Nyitva tartás: Hétfőtől Szombatig (ezen a héten csak péntekig) 11:00 - 20:00