Amikor megírtam, hogy a Kyros Gyros közel hozta a belvároshoz az ehető gyrost, mert korábban kizárólag a Hungária körúton, vagy még kijjebb találtunk ehető ételt ebben a kategóriában, két dolog történt: egyrészt sokan megrohamozták a Hegedűs Gyula utcai éttermet, aminek nem örültünk, mert napokig nem lehetett délután ételt kapni náluk, és számos levelet kaptunk, amiben a még belvárosibb Kerkyra Görög Ételbárt ajánlottátok.
Múlt héten végre elmentünk a helyre és kipróbáltuk az ételt.
Az étterem elég lepukkant helyen van, de ez egy ilyen környék és amúgy sem a Michelin-csillagos minőségért mentünk oda. Ami viszont még a finnyásokat is kárpótolja mindenért, az a kiszolgálás minősége: a tulajdonosok felmenői görögök és őszinte kedvességgel, érdeklődve fogadják a vendéget. Megkérdezik, mi szél hozott, hogy szereted a gyrost, miközben készítik a kajádat, elmesélik, hogy milyen görög bulik szoktak lenni az étteremben, beavatnak a receptekbe és megtömnek kóstolóval.
Persze engem nem lehet ilyen trükkökkel eltéríteni a szándékomtól, szóval a gyrost elég szigorúan vizsgáltam, de így sem tudtam belekötni: a saját fűszerezésű hús már eleve ritka kincs a pesti mezőnyben, a rendes tzatziki meg szinte nem is létezik, a Görögországban kötelező sült krumplit szintén fűszerezik, a zöldséget meg előtted vágják fel, annyira friss. És mindezt 680 forintért.
Kóstolás után már leleplezem magam, amúgy is fotóznom kell, amit ilyen kis helyen nehéz észrevétlenül elvégezni, mire ők még jobb sztorikba kezdenek a náluk összegyűlő görög közösségről (a legjobb ajánlólevél), arról, hogy néhány recept makedóniai vonásokat mutat fel (a görög tartományról és nem a Macedónia-nevű országról beszélünk), és hogy az ő gyrosuk hagyományosabb, mint a legtöbb athéni, mert ők még a szüleiktől, nagyszüleiktől ismerik a receptet, akik vagy hatvan éve hagyták el az anyaföldet. "Bejött egyszer egy athéni fiú, aki hazai módon kérte a gyrost, ami kiderült, hogy tzatziki helyett majonéz-ketchup-keveréket jelentett. Szörnyű volt belegondolni is" - mondja az egyik tulajdonos, és könnyű elhinni neki, hogy tényleg szívből csinálják.
Szóval ha az Oktogon-Király utca környékén jártok, vagy a belvárosban valamerre és ehető gyrost akartok enni, akkor most már a Kyros mellett a Kerkyrát is jó szívvel ajánljuk: inkább náluk egyetek, mint a moslékot adó tucatéttermekben.
Cím: Budapest, Eötvös utca 5.