English

Egy nap a városban

Magyar-afrikai étterem Kanadában

szucsadam 2012 január 25.

Azt hiszem, mindenki szíve megdobban egy kicsit, amikor külföldi útja során meglát egy magyar zászlót. Ha egy étterem oldalán díszíti a piros-fehér-zöld, akkor pedig kíváncsiak leszünk: tényleg méltó módon mutatják-e be a magyar konyhát, és közben reméljük, nem egy rossz hírt keltő, pénzlehúzó helyet találunk odabent.

Nemrég bukkantam egy cikkre a kanadai Hour Community oldalán, amiben egy apró, montreali éttermet tesztelnek, és dicsérik a hangulatát és a séfet. A hely neve: Budapest Restaurant.

A leírás szerint egy hideg, szeles estén sétált a szerző barátjával a Duluth Streeten, amikor egy ablakon bepillantva meglátták, ahogy egy szakállas, hosszú hajú hegedűs jamel a vele szemben ülő zongoristával. Nem lehetett eldönteni, az étterem működik-e, gondolom vendég nem sok volt az asztaloknál. Amikor megkérdezték az egyik alkalmazottat, nyitva vannak-e, az volt a válasz: kérdezzék a hegedűst, ő a séf.

Lakatos István hegedűs-szakács abbahagyta a zenélés, üdvözölte a vendégeket, étlapot vitt nekik, majd nekiállt elkészíteni a kért ételeket. A leírásból arra következtethetünk, hogy az ételek egyszerűek, de ízletesek lehettek, bécsi szelet, gulyás, házi sütemények, néhol kicsit sósan, néhol sótlanul. De nem ez a lényeg: a hely hangulata fogta meg őket.

A legmeglepőbb azonban az, hogy a Budapest étteremben a falon afrikai maszkok sorakoznak. Ennek is megvan a magyarázata, az éttermet csak hét közben hívják Budapestnek, hétvégenként tradicionális afrikai konyha üzemel itt. Lakatos István, akinek a főzés csak a hobbija, pénteken este 8-ig küldi ki az utolsó ételeket, aztán a helyi romazenekarba igyekszik játszani, egyébként "tagja a World Symphony Orchestrának" (nyilván a New World Symphonyra gondolt a szerző, az egyesült államokbeli zenekar inkább egy iskola, ami felkészíti a zenészeket a nagyzenekari karrierjükre).

A tesztelők meg voltak elégedve a zenész-séf ételeivel, az árak kifejezetten alacsonyak voltak, ezért sok borravalót adtak. Jól esett olvasni a sorokat, mindenesetre különös jelenség lehet ez a kanadai-magyar-afrikai étterem egy zenész szakáccsal. Aki Montrealban jár, próbálja ki, és írja meg nekünk, hogy főz Lakatos.

· 1 trackback
süti beállítások módosítása