English

Egy nap a városban

Szuperhajókat hozna Budapestre a BKV

Magyarósi Csaba 2011 augusztus 09.
Címkék: bkv hajó

Még tavaly augusztusban írtam egy posztot arról, hogy bizony a BKV-nak is van hajójárata, ami elvileg menetrend szerint közlekedik Budapest környékén, és pont olyan megállókba áll be, mint a buszok: tömegközlekedés ez a vízen. Egyúttal búsongtam is azon, hogy a jó alapötlet ellenére a megvalósítás csapnivaló: a hajók a menetrend ellenére össze-vissza indulnak, ráadásul drágán, és vagy túl későn, vagy túl korán ahhoz, hogy munkába járáshoz lehessen használni, pedig milyen jó lenne a Dunán utazni egy fárasztó nap előtt/után.

Most úgy tűnik, ez az álom akár meg is valósulhat. Az Index, egészen pontosan Tenczer Gábor remek cikkéből kiderül, hogy ötvennel repesztő katamaránjáratokat akarnak indítani, amik az agglomerációból hoznák be az utasokat, a Leányfalu-Batthyány tér-útvonalon például 42 perc alatt, ami a 28 kilométeres távolságot és a rendszeres dugókat figyelembe véve remek eredmény.

A kezdeményezés egyébként Leányfaluból indult, és a térség önkormányzatai már csatlakoztak is a projekthez, egyedül Budapestnek kéne még igent mondania, bár valószínűleg a főváros adja majd a legnehezebben a szavazatát. A katamaránt ugyanis a tervek szerint a BKV üzemeltetné, a költségek egy része tehát Budapesten csapódna le. Ráadásul óriási haszonra sem lehetne számítani, hiszen a hajóközlekedésnek ugyanannyiba kéne kerülnie, mint a szárazföldinek, miközben egy katamarán fenntartása nem filléres költség. Persze ha tele lennének azok a hajók, már megérné belevágni, főleg, hogy a tervek szerint az eszközök beszerzését teljes egészében uniós pénzből állnák, szóval tényleg csak a fenntartásra kell áldozni.

Akármennyibe is kerül, szerintem ez egy zseniális ötlet, ami nemcsak rengeteg ember életét könnyítené meg, és tehermentesítené az utakat meg a fővárost, de olyan fókuszba helyezné a Dunát, amilyenben évtizedek óta nem volt.

Nyomj egy like-ot a posztra, ha tetszik az ötlet!

Elindult a GoldenBlog, ha épp úgy tartja kedvetek, szavazzatok ránk a Helyi.érték kategóriában!

süti beállítások módosítása