English

Egy nap a városban

Három órán keresztül tömték belém az élőlényeket

szucsadam 2011 április 12.

A kedd halnap - mondta a telefon túlsó végén a rendelést felvevő pincér. Tudom - mondtam. Épp ezért megyünk kedden.

Lehúztam egy munkanapot, olyan volt, mint a többi. De az este az más, az Olimpiába megyünk halnapra. Az edzőterem előtt találkoztam Eszterrel, tulajdonképpen ő csábított a gasztronómiai kirándulásra. Nem siettünk. Elkéstünk. Odatelefonáltunk. Semmi baj.

Az Olimpia már tele volt, Csongrádi Csaba már így várt minket: hát megjöttek az utolsó vendégek is. Már mondom is a nevet, Szűcs Ádám, foglaljanak helyet.

Tovább olvasom

Budapest legvidámabb és legszomorúbb utcája

szucsadam 2011 április 11.
Címkék: tavasz séta

Megtaláltam a két végletet, Budapest legvidámabb és legszomorúbb utcáját. Legalábbis nekem ezt jelenti ez a két hely - különösen így tavasszal, amikor a virágok a legszebbek, a penész meg a legcsúnyább.

Elég sokat sétáltam a belvárosban az utóbbi héten - meg gondolom mindenki, aki tehette -, így sikerült kiválasztani a két szélsőséget. A legvidámabbal kezdem, ami a Kálvin tér közelében indul. Ahogy a Szabó Ervin könyvtár mellett állunk, az Ötpacsirta utca és a Reviczky utca sarkán szemünk és orrunk elé tárulnak a fehér virágok.

A Reviczky utcai tavaszi élmény így kezdődik:

Aztán a Szabó Ervin előtt meglátjuk a földön ülő, és franciául beszélgető fiatalokat.

Majd körbenézünk.

Tovább olvasom

Szevasz Cserpes

Magyarósi Csaba 2011 április 11.
Címkék: étel

Tipikus magyar sztori, néhány vadhajtással. Ilyen például, hogy a Cserpes tejtermékek minősége korábban jó volt, ami viszonylag ritka a hazai élelmiszeriparban, mert nálunk az előző rendszer hagyományainak megfelelően még mindig inkább a mennyiségre, mint a minőségre hajtanak. Éppen ezért az olyan, viszonylag nagy tételben is kézműves minőségben gyártó cégek megjelenése, mint a Cserpes, reményt keltő. Rövidtávon, mert hosszútávon inkább csak arra világít rá a következő sztori, hogy itthon minden szép kezdetnek lehet csúnya a befejezése.

De akkor térjünk rá a konkrétumokra: egy rakás alapanyagot vettem korábban a Cserpestől, még egy posztom is volt arról, hogy ha tejtermékre van szükségünk, őket keressük. Az egyik kedvencem a vörös cheddar volt, mert érett, felnőtt ízével messze kiemelkedett a magyar mezőnyből, pusztítottam is nagy hozzáértéssel.

Körülbelül másfél évig teljes volt a boldogság, aztán hirtelen valami megváltozott: a sajt karakteres maradt, viszont kellemetlen lett az íze. Csípős, furcsán fűszeres cheddart kezdett el gyártani a Cserpes, és bár egyszeri tévedés is megengedhetetlennek tűnik, itt hónapokon át tartó jelenségről volt szó. Vettem a sajtot, mert egyrészt a karakteres, de rossz még mindig jobb, mint az átlagos hazai mezőny, ami egyszerűen csak semmilyen, és mert bíztamabban, hogy előbb-utóbb eltűnik a kellemetlen mellékíz. Az a helyzet, hogy nekem lett igazam: valószínűleg a sajt haláltusájának voltam szájtanúja, a Cserpes cheddarja ugyanis pár hete kimúlt, és azóta egy dögöt forgalmaznak: az új sajt se nem finom, se nem karakteres, se nem vörös, olyan, mint az átlagos magyar sajt: semmilyen.

Elvesztett mindent, ami miatt korábban szerettem, nincs íze, nincs szaga, nincs élvezeti értéke, egyetlen változó maradt állandó, az ár. Plusz megjelent egy speciális képesség, a villámgyors penészedési hajlam, az éretlen sajt valamiért 4-5 nap után elkezd olyan szinten zöldülni, mint a természet tavasszal.

A sztori remekül megmutatja, hogy a jobb hazai éttermek még miért mindig külföldről rendelik az alapanyagok nagy részét: mert erre nem lehet építeni, a hazai beszállítókkal sokszor képtelenség tervezni, hiszen hiába sikerül jó minőséget előállítaniuk, hiába lesz erre vásárlóképes kereslet is, egy idő után csak elszúrják.

Én mindenesetre nem veszek többé Cserpes cheddart, pedig az egyik kedvenc hazai gyártású sajtom volt, de most már ennyi erővel vehetek sima trappistát is, ezerért kilóját, mert íze annak sincs, de legalább nem is kell nagyon fizetni érte.

Ádám a posztomat olvasva szintén hasonló élményről számolt be. Mint elmondta, ő rántani való Cserpes sajtot vásárolt, ami olyan szinten volt íztelen, ehetetlen, a sütés után is betonkemény valami, hogy nem tudta megenni az egyébként nem olcsó terméket. Valami nagyon nem stimmel.

Budapest legszebb lépcsőházai: Andrássy Palota

szucsadam 2011 április 09.
Címkék: lépcsőház

Ezen a héten kicsit rendhagyó lesz a sorozat. Vakon követtem ugyanis az egyik általatok javasolt címet, egészen az Andrássy út 62-ig, a Terror Háza melletti tömbig. Az benne a rendhagyó, hogy ez az épület jelenleg nem lakó-, hanem irodaházként funkcionál, és a sorozat kevés megkötésének egyike, hogy lakóházról legyen szó.

Ami miatt mégis írok erről a lépcsőházról, az az élmény, amivel járt a fotózása. Sötétedéskor érkeztem múlt vasárnap a kapualjhoz, és tettem egy bátortalan kísérletet a kilincs elfordítására. Sikerült, akadály nélkül bent voltam. Egy kicsit én is meglepődtem, ahogy farkasszemet néztem a Vendégszeretet és a Háziasság című bronzszobrokkal, Róna József alkotásaival, valamint a Lotz-freskókkal.

Tovább olvasom
süti beállítások módosítása
Mobil