English

Egy nap a városban

Gyereket csinál 20 RED-esből a Vodafone

Hirdető 2016 május 26.
Címkék: hirdetés

Disclaimer: A Vodafone az Egy nap a városban blog hirdetője és ez most egy hirdetés.

Azóta tudjuk, hogy milyen jó RED-esnek lenni, amióta a Vodafone-nal közösen készítjük a nyaralós videókat. Az előfizetők ugye kívánhatnak egyet, amikor a RED-hez csatlakoznak és ezeknek a kívánságoknak egy részét a Voda teljesíti. Mi akkor kerülünk a képbe, amikor valaki nyaralást kér: tavaly már elvittük a szerencsés nyerteseket Rómába, Firenzébe, Madridba, Londonba, Párizsba és a Mikuláshoz, hogy aztán egy-egy videót is készítsünk a túrákról, idén meg pont a héten volt a második évad premierje Barcelonával:

 

Na de a Voda nemcsak nyaralásos kívánságokat teljesít, hanem mindenfélét, most hétvégén, gyereknap alkalmából például meghívtak húsz redest a Gellért fürdő egykori gyerekstrandjára, a Pagonyba, ahol a medencébe borítottak 40 ezer labdát, hogy a nyertesek megint kicsinek érezhessék magukat.

De a móka nemcsak arról szól majd a 20 nyertesnek és fejenként öt kísérőjüknek, hogy végre megint fogalom nélkül szórakozhatnak a labdák közt (egyébként ez is őrült jó, én ha a lányommal játszóházba megyek, rendszeresen beugrok a labdamedencékbe, és amikor kérdőn néznek rám az alkalmazottak, mindig a gyerekre mutogatok, hogy ő követelte), de a medencében ott vannak elrejtve ajándékok is: a nyertesek kívánságai.

image001.jpg

Reméljük, senki nem kérte Monica Belluccit vagy Ryan Goslingot, mert béna lenne előhúzni a hullájukat a labdahegy alól, de mindenféle más jópofaság felbukkanása tökéletesen elképzelhető.

Ha valami csoda történik, arról beszámolunk, ha nem, akkor meg várjátok a nyaralós videók következő epizódját jövő héten, még mindig Barcelonából! És ha arra jártok, nézzetek be ti is egy bambira a Pagonyba!

Remek közelkeleti ízek: Babka

Magyarósi Csaba 2016 május 25.

Újlipótváros azért még mindig nem telítődött jó helyekkel, egyszerűen annyi történt, hogy az elmúlt néhány évben arányaiban sokkal-sokkal több menőség nyílt itt, mint bármelyik másik nem belvárosi kerületben, így a helyzet sokat javult. Van már kiváló dzsúzbár, egy rakás jó reggelizőhely, süteményes, olyan csodás éttermek, mint a Laci konyha (a felsoroltak mindegyikében elérhető a Város Hőse kedvezmény), de nagyon hiányzott már valami középről, ahol csak úgy eszel egy jót, valamit, ami nem reggeli, nem süti és nem is fine dinning.

És akkor megjött végre a Babka, ami az összes kérdést tisztázza: jópofa hely, még pont megfizethető, jó kajákkal, hókuszpókusz nélkül. Márpedig ezt értékelni kell, mert mostanában egyre kevesebben tudják belőni a megfelelő arányokat, vállalják túl magukat és hoznak létre végül valami olyasmit, ami meghaladja a lehetőségeket, éppen ezért bukásra van ítélve. Ahogy Robi barátom, az élet nagy ismerője szokta mondani, csak fingani akarnak egy jót, de beszarnak.

dsc01502_1280.jpg

Ilyen az, amikor az alapvetően ügyes séf megpróbálkozik a csúcsgasztronómiával és ahelyett, hogy tisztességes, finom rántott húsokat készítene, disszonáns, túltolt falatokat rak le eléd.

Ezzel szemben a Babka tök kellemes belülről, a mostanában szokásos, mindenhonnan összegányolt berendezéssel, fiókok és falemezek vannak felfúrva a falra, a székek kötelezően különböznek egymástól, régi rádiókból építettek fel egy hegyet és így tovább.

Az ételek főleg közel-keletiek és tök jó, hogy egy török all inclusive szállodát idézve már a bejárat után meg tudod nézni őket, egy csomó minden ki van ugyanis pakolva a pultra.

dsc01501_1280.jpg

Elsőként mártogatóst kértem (mezze), volt rajta sajtkrém és paprikakrém és mindkettő fantasztikusan jó volt, főleg a paprikás: kellően fűszeres, de nem tolakodóan, ha arra jártok, mindenképp kérjetek ilyet. Az árra nem emlékszem pontosan, de a kettes és az ötös kiszerelés is befért kétezer forint alá, úgy emlékszem, az ötös már 2-3 fő előételének is elég.

dsc01504_1280.jpg

Ezután érkezett a bárányragú, ami pont azt tudta, mint a mártogatósok, mindenféle túlzás nélkül egy tökéletesen tisztességes, jó egytálétel, körülbelül az, amire tízből nyolcszor vágysz, amikor enni akarsz valami finomat.

dsc01508_1280.jpg

Szóval: a Babka az a tisztességes étterem, ami nagyon hiányzott már Újlipótvárosból és úgy általában Budapestnek is jó, ha minél több ilyen nyílik.

Babka
Budapest, Újlipótváros, Pozsonyi út 3.

ÜNNEPELD A KATTINTÁSCUNAMIT!
Találkozz élőben a Baltazár Színházzal június 15-én 18 órakor! Kattints a bannerre és regisztrálj!

A legjobb dolgok Barcelonában

Folytatódik a nyaralós sorozatunk: tavaly megnéztük, hogy mit ad FirenzeLondonPárizsMadridRóma és Andalúzia, idén tovább utazunk és újabb európai városok legjobb izéit válogatjuk ki nektek. Mit nézz meg Barcelonában? Hogyan ne kelljen sorba állni? Hol érdemes enni? Minden Barcelonáról, első rész:

Az összes hely a térképen:

 

A Youtube csatornámra itt tudsz feliratkozni.

Az új Városliget a Mennyország, vagy a Pokol pusztító tüze?

Magyarósi Csaba 2016 május 23.

Nem írtunk eddig a témáról, pedig kéne, mert mégiscsak egy Budapesttel foglalkozó blog vagyunk és mégiscsak a város egyik fontos, emblematikus részére vár akkora átalakítás, hogy a következő száz év adja a másikat.

A Liget projekt most minden szempontból a legfontosabb beruházás Budapesten, szóval valamit mondani kéne róla.

Főleg, hogy két, gyakorlatilag egymásnak teljesen ellentmondó állítás hangzik el vele kapcsolatban nap mint nap: a kormány és szimpatizánsai szerint nyilván ennél jobb nem is történhetne a Városligettel, míg a másik oldalon teljes az elkeseredés és az Apokalipszis-vízió. Nehezíti a véleményalkotást ebben a kérdésben, hogy viszonylag kevesen botanikai, építészeti és kulturális szakértők egyszerre, pedig ennek a sztorinak nagyon sok vetülete van, és hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján attól még, hogy valamire ígéretet kap egy szakmai csoport (a projekt végén még több lesz a fa!) egyáltalán nem biztos, hogy pont ez is fog történni (megvédjük a nyugdíjakat!).

Ezzel együtt is tök abszurd, hogy látszólag nincs átjárás a két oldal között, középen egy kilométeres lövésárok, a senki földje, amit teljes kormányzati felhatalmazással dolgozó végrehajtók és önmagukat fákhoz meg bokrokhoz kötöző aktivisták szegélyeznek.

Sajnos az az érv tényleg áll, hogy az ígéretnek sok értékük nincsen, szóval jelenleg bármiről csak elméleti szinten beszélhetünk. De beszélnünk kell ezekről a kérdésekről, mert a végrehajtás nem kétséges, ennél lényegesen vitatottabb és nagyobb katasztrófával fenyegető terveket is átnyomtak már komolyabb ellenállás nélkül, a Liget várhatóan pont úgy fog megépülni, ahogy épp akarják.

Lássuk akkor elméletben, hogy mit gondolok erről: elsülhet ez nagyon jól is.

Persze, ismerem az összes ellenérvet, van is, ami megállja a helyét, de nem mindegyikkel értek egyet. Azzal például nem tudok vitatkozni, hogy a zöldfelületek aránya nem csökkenhet egy ekkora közparkban, hiszen ha a mostani építkezés megnyesi egy kicsit a beton-fa-arányt, akkor a következő majd megint megteheti ezt, aztán száz év múlva nincs többé park. Ez nem lehet vita kérdése, itt elvekről beszélünk, a park parkjellegét meg kell tartani, azért hívják parknak.

Azzal viszont már nem tudok egyetérteni, hogy egy nagy ívű beruházás miatt ne lehetne néhány fát kivágni, ha helyettük ültetnek újakat, amik ugyan 5-10-15 évig nyilván csenevészek lesznek, az eredetiek nyomába se érnek majd, de húsz év múlva, és egy várost érdemes nagy távlatokban szemlélni, a növényzet regenerálódhat. És ha 2035-ben potenciálisan ugyanannyi, vagy több fa lesz a Ligetben, mint most, akkor vállalható lehet a kompromisszum, ami nélkül egyébként kábé semmi se lenne a város helyén, ha cserébe Budapest kap valami értéket.

És persze mindezek mellett is minimálisra kell szorítani a régi fák kivágását, amiben segíteni tudnak a mindenhol felbukkanó aktivisták, tényleg el kell ültetni az újakat, méghozzá nem is akármilyeneket, de a múlt héten nyilvánosságra hozott rehabilitációs tervek, hangsúlyozom, a tervek, ígéretesek.

varosl.jpg

A kétszáz éves parkra ráfért már némi update, tele volt őrületesen széles aszfaltutakkal, lebetonozott felületekkel, elhanyagolt, lepusztult részekkel. A Garten Studió nyertes pályázata azonban szépen kezelte ezeket a kérdéseket teljesen kitiltott autós forgalommal, elektromos midibuszokkal és trolikkal, eltolt mélygarázsbejárókkal, bringautakkal és bringaszervizekkel, tavakkal és mesterséges szigetekkel, rózsakertekkel, megóvott fákkal, sakkasztalokkal, normális játszóterekkel.

Ez a rész tehát elvileg nagyon rendben van.

És akkor ott a másik kérdés: mit gondoljunk az új épületekről, funkcióikban, elhelyezkedésükben, megjelenésükben.

Igazi tűzfészek, hozzányúlt, elégsz!

Essünk neki: kevés állami projekt hozott annyira izgalomba az elmúlt tíz-húsz évben, mint ez. Pontosítok: egy se.

Ha most végigmész a Városligeten, látsz egy rakás katasztrofális állapotú, megépítésük pillanatában is ronda, ötlettelen épületet, amik csak csökkentik a park értékét. Mindezek mellé tegyük oda, hogy Budapest építészete bár mutat rengeteg óvandó, csodálatos, egyedülálló értéket, azért erősen jellemző a historizmus, tehát hogy néhány száz évvel a világtrendeket mögött kullogva húztuk fel a saját ikonikus épületeinket. Őrült jól fest például a Bazilika, csak kábé négyszáz évvel azután készült el, hogy máshol ilyesmiket építettek.

Az elmúlt évtizedek meg igazán nyomorúságosak teltek, mert sem a historizáló, sem a kortárs építészet nem köpött ki sok említésre méltó házat magából.

Na most ehhez képest itt vannak ezek! Az Új Nemzeti Galéria:

screen_shot_2016-05-23_at_09_11_12.png

A Magyar Zene háza:

screen_shot_2016-05-23_at_09_12_04.png

A Néprajzi múzeum:

11788752_767795412bc8380897eda9bf866841bc_t.jpg

Ezek mind izgalmas, érdekes épületek, amik adnak valamit a városhoz, amik miatt érdemes lehet majd emlékezni erre az évtizedre ötven-száz év múlva. Nekem nagyon hiányzott már az ilyesmi Budapestről.

És akkor az elhelyezkedés: kell-e központi múzeumpark, vagy sem?

Nyilván a motivációk közt szerepel, hogy fel kell szabadítani épületeket a várban és a Parlament mellett, ami némi elemzés után aggodalomra is adhat okot.

De ha csak az építkezés tényét vesszük figyelembe, se nem nemzetközi előzmény nélküli, se nem végítéletszerű egy olyan park, ahol egy csomó múzeum van egy rakáson, rengeteg zölddel és szórakozási lehetőséggel tarkítva.

Sőt, akinek van családja, az elképzelni se tudna ennél jobbat: utazgatni a város különböző pontjai közt pont annyira tenne bonyolulttá egy múzeumtripet, hogy neki se vágnál több gyerekkel. Ide viszont kimész reggel, aztán megnézel egy múzeumot. Aztán sétálsz a parkban, eszel valamit, délután egy másik múzeum. Vagy állatkert-csónakázás-múzeum-kombó. És így tovább. Több hétvégét is eltölthetsz egymás után a Városligetben úgy, hogy mindig valami új útvonalat jársz be, egész napra megvan a program, tömöd a kultúrát és szívod a lehetőségekhez képest tiszta levegőt.

Ez fantasztikus lehetőség, amivel szemben elég gyenge érv az, hogy eltűnik a mostani csöndes, madárcsicsergős liget: a madarak akkor is maradnak, ha családok futkároznak mindenfele, és egy belvárosközeli közparknak nem az a funkciója, hogy tök üresen valamiféle város menti erdőt idézzen, hanem hogy az emberek oda akarjanak járni, ott akarjanak lenni, ott töltsék a szabadidejüket.

Összegezve: elég komoly a parafaktor, hogy semmi sem úgy lesz, ahogy ígérik. De ha véletlenül pont úgy lesz és ha kizárólag a Városligetre koncentrálunk, akkor simán lehet, hogy néhány éven belül egy iszonyú jó parkunk lesz, ami kiváló hétvégi programot jelenthet majd az egész városban, és amit ötven év múlva lehet mutogatni, hogy oké, katedrálisokat már nem csináltak a szüleink, de hét nézzétek má meg ezt, meg ezt is, azért ez is elég menőség, nem?!

De írjátok le inkább ti is kommentben, mit gondoltok erről az egészről, mégiscsak a mi parkunkról van szó.

Kipróbáltuk Jamie Oliver budapesti éttermét - Jamie's Italian Budapest

szucsadam 2016 május 21.
Címkék: olasz gasztro étterem

Tegnap délben megnyitott a brit celebséf budapesti olasz étterme. Nagy várakozás előzte meg a céldátumot: noha sorok nem alakultak ki a hely előtt a nyitáskor, a Facebookon 12:01-kor már sokan reklamálták, hogy nem osztották meg a foglalási linket, pedig már egy perce frissítgetnek.

Még nekem is be volt írva a naptárba, hogy 12-kor üljek le a gép elé.

Pár perc alatt betelt az online rendszer szerint a szombat, majd a vasárnap is. Pár óra alatt kétezer új lájk Facebookon. A telefon egyfolytában foglaltat jelzett. Húzós nap lehetett.

Miért nagy szám, hogy Jamie Oliver éttermet nyit Budapesten? Kezdjük ott, hogy ENNYIRE azért nem az. Nincs szó arról, hogy ezzel a hellyel most majd megmutatják a gasztronómia mélységeit a környéknek. Egyszerű, könnyen érthető olasz konyhát kínálnak, kiváló alapanyagokból, nem többet, nem kevesebbet. Jamie Olivernek vagy hatvan ilyen étterme van világszerte, nem beszélve a többi brandjéről, amik ugyanúgy franchise rendszerben működnek, és ugyanúgy egy rakás hely tartozik hozzájuk.  

Azonban a régióban még egyetlen Jamie's Italian sem működött eddig, a kontinentális Európában is csak Rotterdamban és Stockholmban találunk egy ilyen éttermet. Ez a tény pedig már önmagában elég, hogy új gasztroturistákat fogadjon majd a város. És itt nincs vége: Zsidai Roy, az étterem tulajdonosa, és menedzsmentjéért felelős személy ennél többet tart a kezében. A régió felelőse lett, így a hamarosan a környező országokban nyíló éttermeket is ő irányítja majd.

Egy ilyen hely előkészületei pedig viszik a pénzt. Tavaly szeptemberben írták alá a szerződést, ekkor vált véglegessé, amit a résztvevők azért már tudtak egy ideje: lesz budapesti étterem. Az elmúlt nyolc hónap pedig sűrű volt. A hely belső kialakítása már négy hete készen volt, azóta heti hat napon reggeltől estig gyakorlatoztak a konyhán, a felszolgálók szorgalmasan tanulták az alapanyagok forrását és az ételek bemutatását, ezt megelőzően az üzletvezetők pedig nyolc hetet töltöttek Londonban, hogy ott kapjanak kiképzést arról, mik az elvárások Jamie éttermeiben. A Nagy-Britanniából elküldött receptek alapanyagainak beszerzését az étterem saját forrásból oldhatta meg, de szigorú alapelveknek kellett megfelelnie. Még a legutolsó, legjelentéktelenebb hozzávaló esetében is pontosan meg kellett adni egy webes rendszerben, hogy pontosan honnan szerzik be. A britek pedig volt, hogy ellenőriztek is egy osztrák biogazdaságot, hogy tényleg megvan-e az ott tartott állatok szükséges élettere.

És végül átadták ezt:

A dizájnban nem a családias vonalat erősítették, inkább a nagy, világos tereket részesítették előnyben. Hangulatban a Divin Porcello ugrik be, ha budapesti helyek közül kellene választanom. Aztán ahogy hátramegyünk, észreveszünk egy elhúzható fa-üvegfallal elválasztott, meghitt kis teret. Itt épp azt találjuk, amit az előbb hiányoltunk, összeszűkül a tér, simulékonyabbá válik a hangulat.

p1330207.JPG

Kint pedig a terasz várja azokat, akiknek a Mátyás-templom látványa pont elég dizájnos.

Egy hosszú látványpult található a tér közepén, ami felett elnézve belátunk a konyhába is. Itt egy tűt nem lehetne leejteni: szabály, hogy minden munkafolyamatnak, alapanyag-csoportnak saját felelőse van, így szinte egymás sarkát tapossák a szakácsok odabent. Viszont mindenki csak arra figyel, ami hozzá tartozik.

p1330208.JPG

Az étlap ráfér egy oldalra (ez a nyitáskor nem volt online elérhető):

img_0190.JPG

Látjátok? Általában egyszerű kaják. Vannak itt 1500-2000 forintos előételek, 2-3 ezer forintos tészták, ugyanennyiért pizzák, és jellemzően 3 ezer forintról induló, akár 6 ezer forint fölé is elérő halas-húsos-zöldséges főételek, burgerek. Meg persze a desszertek, 1500 körül. Egy pohár bor vagy egy deci prosecco 1500 körül indul, a legolcsóbb sör a csíki, aminek ugyan a szódaszerű habja gyorsan szétolvad, de már 780-ért kapunk belőle egy korsóval. Nem olcsó hely tehát - ez már a lokáció miatt is érthető -, viszont kellően rugalmas: egy háromfogásos vacsora egy itallal megállhat akár hatezerből, de elszállhat tíz fölé is. 

Mi ketten borravalóval (kötelező 13%) 16 ezer körül fizettünk ezekért:

  • előétel: rozmaringos-sajtos-fokhagymás kenyér
  • kis főétel: fenntartható forrásból származó ropogós halak, kagylók citromos sajtmártással
  • tészta: garnélás linguine tészta, édesköménnyel, paradicsommal, chilivel, sáfrános hallével és rukkolával
  • pizza: pármai sonkával, rukkolával, sajttal
  • desszert: tiramisu Vin Santóval
  • prosecco, sör, ásványvíz

Tovább olvasom
süti beállítások módosítása