English

Egy nap a városban

Sosem hittem volna, hogy 90 színes kocka ennyire addiktív tud lenni

szucsadam 2018 augusztus 17.
Címkék: játék hirdető

Mi más is lehetne egy Sagrada nevű játék táblája, mint egy ólomüveg ablak, és mi más is lehetne a játék gyűjtögetésének tárgya, mint a fényt magán áteresztő, megszínező dobókockák? Összesen 90 darab ilyet találunk a dobozban (soha többé nem fogysz ki otthon a dobókockából), amit egy zsákból húzunk elő. Csendben nézegeti mindenki, aki először találkozik a játékkal, forgatja a kártyákat, táblákat, gyönyörködik, belemarkol a zsákba.

 

A hónap játéka ezúttal egy szemet gyönyörködtető és addiktív játék.

Ahogy Ági, a blog túravezetője - és az Ági és Ráró posztok szerzője - fogalmaz, ez egy igazán csajos játék. Ami nem azt jelenti, hogy a férfiak nem élvezik, de a kinézete alapján egy hölgy is szívesebben áll neki a gyűjtögetésnek, mintha űrlények ellen kellene robbanótölteteket elhelyezni egy régi Mars-járó hátsó rakrészében.

A játék egyébként nyugisnak nevezhető a blogon eddig bemutatottakhoz képest, nem akar senki az életünkre törni (incl. bumerángos poszt), nem érhet véget a játék hatszáz különböző módon a játékosok korai elvérzésével, a Sagrada tíz fordulóból áll, minden körülmények között. Ennek ellenére nem unalmas, sőt. Egy jó társas minden eleme megvan itt, az egyszerre többfelé koncentrálás, a játékosok döntéseinek egymásra hatása, akár egymás húzása is.

A játékot egyedül is lehet játszani, de 2-4 fő is elfér az asztalnál. Mi három fővel próbáltuk, és annyira élveztem, hogy nem akartam abbahagyni.

Mindenki kap egy ablakkeretet és kiválaszthat egy személyes célt a kezébe adott mintakártyákból. Ezek tartalmazzák azokat a mintákat, szabályokat, amik alapján az ablakkeretbe illeszthetjük a színes dobókockákat, és ami végül kiadja a rózsaablakunk színeit és számait. A nehézség a lap alján látható, a négyesek elég könnyűek, a hatosoknál már vért izzadunk, hogy le tudjuk rakni a köveinket.

Viszont aki nehezebb lapot választ feladatnak, több támogatást jelölő követ kap, tehát több “csalást” tud érvényesíteni. Az ilyen támogatások lehetnek egyszerűek és hatékonyak, könnyen végiggondolhatóak (pl. megforgathatod a kivett kockát a másik oldalára, így 3 helyett a 4-es, 1-es helyett a 6-os stb. oldalával teheted le), de bonyolultak is (áthelyezhetsz kockákat, de csak bizonyos estekben), így gyorsan kialakul a sztársegítség, amire mindenki rakja a jelölőt.

Ezen túl egy egyéni, titkos célja is van minden játékosnak, ami csak az egyik színű kocka gyűjtését irányozza elő (egyikünk a kékre hajt, másikunk a lilára, és így tovább). Öt színben dobunk ki ugyanis kockákat az asztalra, és ezeket elkezdjük az óramutató járása szerint felszedegetni, és betenni a helyükre. A játék végén pontot kapunk

  • az egyéni célunk alapján gyűjtött színekért
  • a nyilvános célkártyák alapján kitűzött célok eléréséért (ezeket könnyen el lehet érni, általában többszörösen is sikerül)
  • a megmaradt támogatásjelölők
  • az üres mezők alapján (ha nem tudtál letenni kockát, az mínusz pontot hoz)

A Sagrada követi a modern társasok imádnivaló logikáját: maga a játék teljes megismerése sok időbe telik a rengeteg kombináció miatt, de egyszerre, egy játék alatt ennek kis szeletét, viszonylag kevés szabályt kell figyelembe venni. A szabályok egy része megbeszélhető, mindenki számára érvényes, mások titkosak, így titkolózásra, találgatásra adnak lehetőséget. Maga a játék csodaszép, és van időd gyönyörködni benne: nincs időlimit, nincs egymás elől lecsapás, elvétel, nyugisan mindenki kigondolja, mit szeretne. Mégis, fél-háromnegyed óránál nem több egy játék.

Aki szereti a csendesebb, szép játékokat, amik pont annyira összetettek, hogy egy 12 éves gyerek is egyenrangúan állhat ki a felnőttel (a Mensa HungarIQa társasjátékdíj idei döntősei közé választották családi kategóriában), és amivel lehet kissé kialvatlanul is jót játszani, azok imádni fogják. Mások csak egyszerűen szeretni.

A játék megvásárolható a Reflexshopnál 9990 forintért, online kiszállítással vagy személyesen a pesti vagy budai üzletükben.

Disclaimer: a Hónap Játéka sorozat szponzora és az Egy nap a városban blog hirdetője a Reflexshop

Posztok a Hónap Játékában:

A hónap játéka - Metal Earth R2-D2 és C-3PO
A hónap játéka: KLANK
A hónap játéka: Összeszerelni egy igazi tekerőlantot!
A hónap játéka - A Tiltott Sziget és Tiltott Sivatag
A hónap játéka: A Mars terraformálása
A hónap játéka - Twin-it
Legjobb nyári játékok

süti beállítások módosítása