English

Egy nap a városban

Luxusreggeli kaviárral, pezsgővel és rákkal

Magyarósi Csaba 2016 április 01.
Címkék: gasztro

Reggelizni Budapesten szenzációs időtöltés, aki még nem próbálta, annak egyszer muszáj lesz. Tudom, hogy elsőre valami rettenetes burzsujsznobériának tűnik, de ez a téveszme csak addig tart, amíg meg nem érkezik a remek kávé, amit nem neked kellett lefőznöd, a remek szendvicsek, pástétomok, amiket sokkal ráérősebben, nyugodtabban tömünk magunkba, mint a nap felfokozottabb szakaszaiban érkező ebédeket vagy vacsorákat.

Eljárni reggelizni: jó.

Eljárni kaviáros-rákos reggelit enni: fokozhatatlanul jó.

Valahogy mindig visszatérünk a Belvárosi Piacra, de annyi itt az élmény, hogy nehéz elszakadni tőle. Szóval két hete úgy alakult, hogy reggelizni akartunk valamit és gondoltuk kipróbáljuk a Séf utcáját és a MoszkvaTeret, mert mindkettőnél van reggeli, ráadásul mindkettőnél tök izgalmas.

A Séf utcájában spéci bundás kenyeret kapsz, és a spécit úgy kell érteni, hogy fokhagymás spenótot és rákot adnak mellé:

dsc00714_1280.jpg

dsc00717_1280.jpg

A MoszkvaTéren meg kaviáros blinit pezsgővel:

dsc00710_1280.jpg

dsc00712_1280.jpg

Mindkettő szenzációs, mert tök más, mint amit a többi helyen kapsz. Amikor a harmincadik reggelizőt próbálod ki, például mert ez a munkád, már nehéz lelkesedni a sokadik ugyanolyan pástétomért vagy szendvicsért, akárhogy is hívják, itt a piacon viszont két olyan kaját kapsz, amit sehol máshol a városban.

A Séf utcájának hatalmas kenyerei tojásban megforgatva eleve gondoskodnak arról, hogy hülyére egyed magad, és bár sosem gondoltam volna, hogy a fokhagymás spenót meg a rák passzol a bundás kenyérhez, de az a helyzet, hogy tökéletes és rafkós kombinációval van dolgunk, üdítővel együtt kábé 2,5 ezer forintért. És az árat nézve vonatkoztass el a reggeli kifejezéstől, mert ez itt egy kitalált, jól megkomponált, izmos kaja, ami délben sem lenne kevés és olyan élmény, amiért érdemes szombat reggelenként elmenni a piacra.

Az Arany Kaviár kaviáros blinije kábé ugyanez az árkategória, bár másik műfaj: kevéssé laktató, de nagyon harmonikus. A blini hibátlan, a tejföl a tetején sűrű, zsíros, amivel az orosz konyha legjobb szokásai szerint remek játékba kezd a könnyed, de karakteres kaviár. És az egész mellé pezsgőt iszol, mert az jár mellé, ami csodás dekadencia szombat reggel, kár szokást csinálni belőle, de ünnepnapokon ki kell próbálni.

dsc00705_1280.jpg

A két reggeli együtt ötezer forint, nem mondom, hogy kötelező program minden nap, főleg, hogy csak szombaton van ilyesmi, viszont semmiképp se múljon el úgy az év, hogy egyszer nem próbáljátok ki!

Belvárosi piac
1054, Budapest, Hold utca 13

süti beállítások módosítása