English

Egy nap a városban

Big Kahuna burger? Az az a hawaii burgercég? - Chilidog

szucsadam 2015 november 11.
Címkék: gasztro hamburger

Hónapokkal ezelőtt kaptam egy sajtóközleményt, amiben egy Low Carb nevű, alacsony szénhidráttartalmű hamburgert kínálgattak sajtókóstolásra. Ismertek minket, tudjátok, hogy sajtókóstolásra nem szívesen járunk, de azért felírtam, már csak a cím miatt is.

A hely ugyanis a Thököly úton volt. Nem, nem azon a Thököly úton. a 18. kerületben, a Liszt Ferenc reptéről egy köpésre.

Nem egy gasztrokánaán a környék, bár nem messze ettől a Chilidortól található a város egyik top gyrosozója, illetve rögtön kettő: a Fotios/Leonidas és a Big Gyros Taverna. Ilyen előzmények után kénytelen voltam kiautózni, hogy megtudjam, van-e valami hatalmas, Pestszentlőrincet maga alá temető gasztrorobbanás arrafelé, és nemsokára egy Wekerle városnézés - Bozsik stadion meccs - streetfood fesztivál hármasból álló programcsomagot kínálnak majd az utazási irodák a bulinegyedtől elfáradt turistáknak.

A Chilidog több szempontból is meglepetést tartogatott.

p1300628.JPG

p1300605.JPG

p1300626.JPG

Egyrészt tök üres volt ebédidőben, bár ezen a lokáció miatt nem csodálkoztam annyira. Ráadásul elég volt egy pillantást vetnem az étlap áraira, hogy tudjam: ez ennél nem is lesz jobb. Nem ezzel akartam kezdeni a posztot, de kénytelen vagyok, mert saját gravitációs mezője van az áraknak itt: egy klasszikus, 20 dekás Angus húsból készülő, mustárketchupos burger ára 2590 forint, és ebben nincs benne a sült krumpli. Azért plusz 500 forintot kell kiperkálni kábé.

Ez nagyon-nagyon drága, belvárosi viszonylatban is. Ez drága lenne a Citadellán, hát még Pestszentlőrincen.

Mint ráadásul kiderült, a hamburgerpogácsákat készen darálva kapják, és nem saját gépsorral készítik el azokat (mint mondjuk a Zing, ahol az alap Angus hambi 1240 forintért kapható, igaz, csak 14 dekás hússal, na de akkor is). Ez pedig megúszós: egyrészt nem kell költeniük annyit berendezésre, másrészt nem tudhatják biztosan, mit tesznek a hamburgerbe. Értem, hogy a szállító azt mondja, hogy csak a legjobb ésatöbbi, de _akkor_ _sem_ _tudhatják_.

Ennyit az első meglepetésről. A második sokkal kellemesebb: az étlap izgalmas. Na nem gasztronómiai értelemben, hanem olvasmánynak: hol máshol lehet Chuck Norris menüt kapni, fél kilós hússal, John McClaine-ről vagy Machetéről (nagyon csíp!) elnevezett kajákat kapni? 

Vagy amit én kértem. Egy Big Kahuna burgert, Sprite-tal!

screen_shot_2015-11-11_at_10_33_50.png

Aki rendszeresen követi a blogot, emlékezhet egy kísérletünkre: egyszer kipróbáltuk a Terence Hill-koktélt egy mára már bezárt reggelizőhelyen, ami vajból, sóból, kaviárból és champagne-bóll állt. De vannak még bőven ilyen híres filmtörténeti ízek. Ilyen a Ponyvaregény első fejezetében látható hamburgerezés, amikor Jules pofátlanul beleeszik leendő áldozatai kajájába, és megissza az üdítőjét.

A Sprite, az jó! Megengeded, hogy igyak a finom italodból, hogy ezt leöblítsem?

Gondoltam, itt az idő. Megtudom, ha nem is egy hawaii burgercégtől, mit érzett Jules. Akinek ez egy fillérjébe sem került - nekem viszont kábé 3000 forintom bánta.

p1300619.JPG

p1300622.JPG

A Big Kahuna burger hamburgerhúsa jó, nem fűszerezték agyon, a hús ízletes, bár itt nem annyira a helyet dicsérem, hanem a szállítót. A medium sütés sikerült, talán egy picit túlszaladt. A Big Kahunában nincs sépci szósz, ezért ez a része unalmas, mint ahogy a saláta is. Egy karika ananász is helyet kapott benne (Hawaii így jelenik meg az összeállításban). A zsemle kissé száraz, és túl vastag, viszont törik az alja, így ezt is lehet még fejleszteni. 

Az előételnek kikért Bacon Candyt (790 forint öt vagy hat szelet bacon) végül desszertnek ettem. Bevallom, még sosem volt szerencsém az amerikai gyomorra tervezett, sörben és barnacukorban kandírozott szalonna ízeihez, és tartok tőle, hogy az egyébként biztosan megfelelően elkészített előételt többé nem is fogom kikérni sehol. Állítólag a vendégek imádják: ízletes, töményen édes, hideg ételről van szó, amiben nincs finomkodás, meg haute cuisine. Ez kérem bacon cukorral és sörrel.

p1300613.JPG

A Chilidog egyébként dicséretes próbálkozás, és ezért is írtam róluk végül: kell, hogy Budapesten ne csak a Hungárián belül találjunk jó helyeket, hanem azon kívül is. Ebben az esetben egyszerűen arról van szó, hogy kellene még fejlődni, ami mellett egy izmos árcsökkentésnek is bele kellene férnie a büdzsébe. És akkor lehet, hogy nem csak én egyedül termelem ki a helyiség 13 és 14 óra közötti rezsijét, egyedül, hanem lesz még pár vendég, és elosztjuk egymás között az árrést.

Chilidog
Cím: 1184 Budapest, Thököly út 6.
Nyitva: K-Szo 12:00 - 22:00 V 12:00 - 20:00

süti beállítások módosítása