English

Egy nap a városban

Bubba's water grill: Budát ellepik a jó halak

Magyarósi Csaba 2014 február 04.
Címkék: gasztro

Sokáig úgy tűnt, hogy Budán nem történik semmi érdekes, pedig csak egy csendes forradalom zajlott. Aztán néhány területen kimondottan megerősödött a városrész: reggelizőhelyekből akad ott néhány szenzációs, pékségekben is nagyon erős Buda, jön fel a streetfood, halban meg igazi nagyhatalom Pesthez képest.

Érdekes cucc ez a hal, ami az elterjedt vélekedéssel ellentétben kicsit sem egy közép-afrikai ország, hanem a gerinchúrosok törzsének egyik csoportja, amibe több mint 28 ezer faj tartozik. Azért szólok, mert Magyarországon sokan még mindig úgy kezelik a halat, mint valamelyik egzotikus ország különcségét, vagy egy ritka fűszert, amivel ünnepnapokon ugyan szabad kísérletezni, de egy átlagos kedden semmi keresnivalója nincs a tányérodon.

Jól jellemzi ezt a helyzetet, hogy viszonylag könnyű megszámolni a budapesti haléttermeket, meg az is, hogy ha halat akarsz enni, csak ezekbe jársz. Olyan alig-alig fordul elő, hogy egy különben mindenféle alapanyaggal dolgozó étterem érezhető halfogyasztást generáljon. Magyarországon alkalmi halazás van, mintha nem a világ egyik legelterjedtebb ételéről beszélnénk.

Szóval Pesten ott van a nagy kedvencünk, a thebigfish és a magyar alapanyagokkal dolgozó Halkakas, Budán viszont már három hely is ráfeküdt a gerinchúrosok nem négylábú csoportjára. Ott a Nemo, amit őszintén szeretünk, a Hegyvidékben ott a remek és friss alapanyagokat áruló és azokat szívesen elkészítő Vörös Homár, és nemrég megnyílt a Bubba"s Water Grill, amivel 3:2-re le is nyomta Buda Pestet.

P1240452.JPG

P1240451.JPG

Tény, hogy a Bubba a legegyszerűbb mind közül. Eleve a Déli pályaudvar nyitott aluljárójában van, rossz hangulatú, vigasztalan környék, főleg télen. És tartja a hangulatot az étterem is: van néhány jópofa, bár az evést megnehezítő ötlet, például hogy görbe szörfdeszkákat használnak asztalok helyett (az ételesdobozok rögzítésére elhelyezett csipesz viszont óriási geg), de alapvetően úgy néz ki az étterem, mintha már évek óta ott lenne, nem hozna nagyon sok pénzt, emiatt aztán az utolsó felújítás óta alapos állagromláson esett volna át.

Pedig kábé két hónapos az egész.

P1240438.JPG

P1240442.JPG

P1240439.JPG

És akkor ennyit a negatívumokról. Mert a választék például izgalmas, van persze fish&chips, mindenféle méretben és többféle halból, amiért bónuszpont jár, még ha én nem is tudom olyan áttörő lelkesedéssel támogatni a műfajt. Szerintem ha alkalmad van friss tengeri halat enni, halálos vétek azt bundába forgatni, aztán olajon magas hőmérsékleten átsütni, pont az alapanyag lényege veszik el, az, ami grillezéssel sokkal nagyobb eséllyel marad meg.

Éppen ezért én grillezett makrélát kértem vajban párolt zöldségekkel és fokhagymás majonézzel, és annyira nem bántam meg, hogy egy nappal a teszt után már szívesen visszamennék újra kóstolni.

P1240449.JPG

P1240448.JPG

P1240444.JPG

A hal ugyanis egészen kivételesen jó volt, ügyesen grillezték, kijött a makréla összes erőssége, szépen átsült, de semennyire sem száradt ki, és egyértelműen friss, jó helyről hozott áru került a tányérra (fish&chips-nél ezt szinte esélyed sincs eldönteni). A vajban párolt zöldségköret elsőre semennyire sem tűnt jónak, viszont ez is olyan, mint a hely maga: látványnak nem különösebben erős, de kipróbálva már egyértelműen a legjobbak közé tartozik. Minden zöldség hasonlóan puha és a vajtól krémesen finom volt, és elég változatos a tányér ahhoz, hogy a sokadik falat után se unj bele. A fokhagymás majonéz szintén a jobbak közé tartozik.

Ez az összeállítás nem tartozik az olcsók közé, 1900 forintot fizettem, de ha sietsz, a dobozban felszolgált halat magaddal is viheted, ráadásul remek, laktató fogásról beszélünk, harminc százalékkal drágábban, mint amennyibe egy gyorséttermi menü kerül.

Szóval a Bubba's water grill nagyon jó szívvel ajánlott.

Bubba's water grill
Budapest, Déli pályaudvar aluljáró
V-Cs: 11:30-21:00
P-Sz: 11:30-22:30

süti beállítások módosítása