English

Egy nap a városban

Budapest tényleg a világ egyik legjobb városa

Magyarósi Csaba 2013 október 17.
Címkék: budapest városkép

Most, hogy a Condé Nast Traveler szavazásán Budapest Firenzével holtversenyben Európa legjobb és a világ második legjobb városa lett, egy kicsit érdemes visszanézni, hogy hol szerepeltünk még jól az elmúlt években.

item8.rendition.slideshowWideHorizontal.1-budapest-vorosmarty-square.jpg

Nem mintha ez az utóbbi szavazás kiegészítésre szorulna: összese 1,3 millió szavazat érkezett, ezt még úgy sem lehetett érdemben befolyásolni, ha az egész kormány a feltámasztott Országimázs Központtal közösen klikkelgetett minden parlamenti ülésszak előtt, alatt és után. A világ így gondolja:

1: San Miguel de Allende, Mexikó
2: Budapest, Firenze
3: Salzburg
4: Charleston, USA
4: San Sebastian, Spanyolország
5: Bécs
6: Róma
7: Siena
8: Québec
9: Fokváros
10: Bruges

Nem, azt én sem értem, hogy például Párizs hogy nem került be az első tízbe, vagy hogy New York miért nem látszik az egész listán, de attól még fantasztikus, hogy ennyi ember szerint Budapest az egyik legjobb hely a világon, a "klasszikus mestermű", ami "más hangulatú, mint a többi európai város", ahol "annyi látnivaló van, jó az étel, könnyű tájékozódni", ahol "gyönyörű rezidenciákat és épületeket találsz". Összefoglalva "minden, ami Budapest, elbűvölő".

Volt pontozás is, Firenzével úgy kerültünk holtversenybe, hogy a vásárlási lehetőségekre és az éttermekre kevesebb pontot kaptunk, a hangulatra lényegében ugyanannyit, míg a szálláslehetőségre, a helyiek barátságosságára és a kultúrára többet. Ami azért durva, mert mégiscsak reneszánsz, meg Uffizi, meg a többi.

Tudom, elsőre könnyű ilyenkor előjönni Budapest pusztuló városrészeivel, meg azzal, hogy teljesen hülyék ezek a külföldiek és valószínűleg fogalom nélkül szavaztak minket a csúcsra, de az a helyzet, hogy Budapestet tényleg imádják a turisták. Ez ugyanis már a sokadik lista, aminek az élére kerülünk, összeszedni is nehéz volt az eddigi dobogós helyeinket, de most megpróbálkozunk vele.

Ott van például a UCityGuides tízes listája, ami már 2011-ben a világ egyik legjobb városának választotta Budapestet. A Booking.com versenyén tavaly novemberben győztük le Dubajt, decemberben meg a Lonely Planet állította azt, hogy Budapestnél nincs jobb téli turisztikai célpont sehol a világon. Idén tavasszal a Foursquare és a Spotistic listáján a világ második legromantikusabb városa lett a miénk. Júniusban a Lonely Planet hozta le, hogy Európa második legjobb úticélja Budapest, a Guardian meg idén nyáron választotta be a világ legszebb strandjai közé a Palatinust. És a legfontosabb, hogy még maga Alice Cooper is arról magyaráz nagy nyilvánosság előtt, hogy Budapest romantikusabb, mint Párizs.

És még ezer hasonló.

Nem csoda, hogy egy rakás nemzetközi reklámot vettek fel nálunk.

Hát így.

süti beállítások módosítása