English

Egy nap a városban

Az örökké puha kenyér titka - Pismány Pékség

szucsadam 2013 május 27.

A kézműves pékek valamiért Budára tömörülnek. Ki érti. Ott vannak az á table franciásan roppanós kenyérhéjai, a Pékműhely világbajnok csigái és veknijei, a fény utcai Norbi Update pékség (oké, vicceltem), meg most egy új jelentkező a Krisztina körúton. A Pismány Pékség Kicsiny Boltja.

P1150627.JPG

Mit jelent a kézműves pékség? Röviden összefoglalva: amikor nem az adalékanyagok minőségének és kenyérre gyakorolt hatásainak különbségét elemezgetjük, nem a sűrítőanyagok, lisztjavítók, csomósodás- és nyúlásgátlók által kimatekozott tésztát ízlelgetjük, hanem a kovászt, a jó minőségű lisztet, a gondos munkát. Meg ami ezekből következik: az ezer ponton roppanó héjat és a a tökéletes állagot.

A Pismány pékség ismerős lehet azoknak, akik szoktak vásárolni Szentendrén. Egy ottani ABC-ben lehet megtalálni "Marci, a pék" Pismány márkanév alatt futó, minőségi kenyereit, amik most Budapestre is bekúsztak.

P1150614.JPG

Pontosabban bekúszatta őket Szalma Dániel, az üzlet tulajdonosa. Ő ugyanis nem pék, csak a Pismány tulajdonosának jó barátja, egyébként vendéglátós, aki már tanulóévei alatt beleugrott a budapesti kenyerek és tészták világába. Szerény, visszafogott, de közlékeny és nyílt tekintetű eladó, kézfogással, nevükön üdvözli a törzsvendégeket (ottjártamkor is láttam erre néhány esetet), és mindenek felett lelkes. Élvezi, amit csinál, és küldetésként tekint rá.

Én egy ismerősöm tippje miatt jöttem ide: állítólag alacsony szénhidráttartalmú, répás kenyereket sütnek, amik egy hétig megtartják a frissességüket. Ez pedig olyan kombináció, amit mindenképp ki akartam próbálni.

P1150623.JPG

P1150618.JPG

P1150662.JPG

Dani elmondta, hogy ezzel a kategóriával még mindig kísérleteznek, tökéletesítik, alakítgatják. Répás most nincs, viszont van finomlisztből és sikérből készített, 21 százalékos szénhidráttartalmú fehér kenyér. Jó, akkor azt kérem. Meg persze kakaós csigát.

A kenyér egyébként elképesztő. Nem azért, mert különösebben finom lenne, sőt az állaga nyúlós a sikér miatt, az íze pedig inkább emlékeztet a kalácsra (a BL-55 liszt miatt talán, nem tudom), a héja sem ropog. Viszont az alacsony szénhidráttartalom miatt cukorproblémával küszködők is szerethetik, "nem nő a lányok feneke", ahogy Ákos ismerősöm mondta, és ami a legkülönösebb: egy hét múlva ugyanolyan. A különös jelenséget a saját szememmel látom, a poszt írásakor már egy hetes a kenyér maradéka, puha, semmi penész, átható kalácsillat. Elképesztő. Ha nem tudnám, hogy természetes anyagokból készült, bevizsgált és jó minőségűnek nyilvánított (Dani szerint a Semmelweis kutatói által vizsgáltak közül messze ez a legjobb) termékről van szó, gyanakodnék. Pedig csak ezek vannak benne:

P1150624.JPG

A kakaós csiga remek. Első ránézésre meg nem mondtam volna, kicsit kiszáradtnak tűnt, mint ahogy a boltban több péksüti is, viszont beleharapva elmúlik ez az érzés. Kiváló állagú és ízű tészta, remek, csillogó, hideg kakaós töltelék, mindezt nagy méretben, 200 forintért. A második kedvencem lett egy jó napon kifogott Pékműhely csiga után (ott változó a minőség, itt meg még nem tudom).

Ja, az árak. Egyáltalán nem magasak. Ilyen minőség mellett a 220-310 forint közötti kenyérárak, 200-300 forint közötti édes és töltött tészták teljesen barátiak.

P1150617.JPG

Az üzlet nincs jó helyen, autóval alig lehet megállni, biciklivel meg életveszély a Déli és a Moszkva felől özönlő autóhad. Egyébként pici, de hangulatos, kicsit közelebb hozza a tengert, ami nagy szó a Vérmezőnél. Dani maga tervezte a belső dizájnt, a nagymamájától szerzett, nemcsak régies, de régi tárgyakkal, kredenccel, szódásüveggel meg hasonlókkal díszítve a boltot. Mert a "Régi az új Új".

Pismány Pékség Kicsiny Boltja
1122 Budapest, Krisztina krt. 35.
Nyitva H-P: 6:30 - 20:00, Szombat 07:00 - 18:00

További tippjeink a Széll Kálmán (Moszkva) tér környékén:
Orosz lakoma az Arany Kaviárban
Az á Table reggelije
A Finomító Kantin hamburgere
A Jégbüfé új ruhája
A Pékműhely kakaós csigája
Ebéd a Boryou-ban
Ajándékok az Ajándékpolctól

süti beállítások módosítása