English

Egy nap a városban

A legjobb helyen egy zseniális ebédmenü: Boryou bisztró

szucsadam 2013 április 18.

Figyelem! A hely azóta bezárt.

Amikor a Borkollégiumban tanultam a Pasaréti úton, ebédidőben mindig a Széll Kálmán térre villamosoztam el, hogy találjak valami értelmes helyet. Eltelve a jobbnál jobb borokkal megemelkedett az igényszintem az ebéddel kapcsolatban is, de sajnos mindig csalódtam, sőt a Margit körút vonalán felsorakozott gyorsétteremsor kifejezetten kellemetlen élményeket hagyott bennem.

Oké, reggelizni nincs jobb választás az Á table-nál. Egy egyszerű melegszendvics, vagy a pain au chocolat is gyorsan előhozza az emberből a költőt. De ebédelni már nem volt könnyű errefelé, az Arany Kaviár egyébként remek, de drága déli menüje és a Fény utcai piac lángososa között nem volt túl nagy szórás.

Mostanáig.

P1140763.JPG

P1140750.JPG

P1140747.JPG

Nemrég megnyílt ugyanis a Boryou bisztró és gasztrobár, amit pár napja ki is próbáltam. És az egyik legjobb ebédmenü élményt adta, legalábbis az alacsony (1000-1500 forintos) árkategóriában.

Kezdjük ott, hogy a menü mellé jár bor. A 990 forintos, kétfogásos, és az 1390 forintos, háromfogásos mellé is. Nem folyóbor, a Lindmayer egri rozéját (Csipkerózsika) vagy fehérborát (Hófehérke) töltik a pohárba, mindegyik palack egyébként 1000 forintos áron található meg a kiskereskedésekben. Ez elég meglepő húzás kezdésnek.

Rozét kértem, amit a borász a megszokottnak mondható "vörösbor light" felfogásban készített el, bár egy kis szellőztetés után előmászott valami tutti-fruttis aroma a pohár aljából. Nem volt rossz, na.

P1140756.JPG

A mentás zöldborsókrém-leves meglepően jó volt, noha sem a menta, sem a borsó nem tudott még frissességet kicsikarni magából a tavasz első napjaiban. Az még odébb van.

P1140759.JPG

Tárkonyos csirkeragu volt soron spagettivel. Ez viszont már egy nagyon is friss, vidám fogás volt, annyi hússal, hogy a köret előbb fogyott el, mint a csirke. Eszükbe sem jutott tehát, hogy olcsó tésztával tömjenek tele. Minden falatot élveztem, ami ebédmenü esetében azért ritkán fordul elő.

Kértem desszertet is - kellett, hogy jóllakjak -, a kókuszos-banános galuska koktélcseresznyével tovább fokozta az izgalmakat. Nézzétek csak meg:

P1140761.JPG

Somlói galuska afrikai módra. A tejszínhab is helyben készült, bár eléggé íztelenre sikerült, amit meg is említettem a felszolgálónak. Öt perc múlva már hallottam, ahogy a konyhában megbeszélik a véleményemet, mit kellene máshogy, miből kellene több belőle.

A hely tehát remek. Az ebédmenü olcsó, mégis élményt ad, nem szénhidráttal akarnak teletömni. Ráadásul egy pohár bort is kapsz hozzá, ami már-már felfoghatatlan. Figyelmesek, kíváncsiak a véleményedre, egy olyan környéken, ahol a fentiek bármelyike ritkaságszámba megy.

Az a la carte árak egyébként átlagosak, 1600-2400 forintos főételekkel 400-600 forintos deciárakkal a borok esetében. A palackárak egyébként a bolti polcárak 1,6-1,7-szorosa, ami szintén teljesen rendben van.

P1140751.JPG

Jó, hogy megnyílt a Boryou. Hiányzott a környékről egy ilyen hely. Kár, hogy a föld alatt van, és nincs wifi.

Boryou bisztró és gasztrobár
1024 Budapest, Retek utca 12.
Nyitva Hétfő-Vasárnap (12h-0h)

További tippjeink a Széll Kálmán tér környékén:
Arany Kaviár
Á Table
Chez le francais
Finomító Kantin
Jégbüfé
Pékműhely

süti beállítások módosítása