English

Egy nap a városban

1927-ben játszódik a Grand Budapest Hotel

szucsadam 2012 november 02.

Vagy Grand Hotel Budapest. Végül is, nekünk mindegy.

A blogon szorosan követjük az eseményeket a filmmel kapcsolatos híreket, hiszen Wes Anderson akármilyen témához nyúl, arannyá változik a kezében, de legalábbis egy olyan filmmé, ami hihetetlenül egyedi és intenzív hangulattal mindenkit beszippant.

És most Budapesthez nyúl, ami nekünk nagy előny. Ha ő festi le Budapestet, akkor mindenki számára romantikus célponttá változik, aki látja.

A film forgatását januárban kezdik meg, és Anderson szokása szerint nem sokat árul el a készülő projektről, így csak találgatni lehet. Először azt hitték, hogy Johny Depp is játszik a filmben, aztán kiderült, hogy nem. Bill Murray elárulta, hogy Berlinbe utazik a forgatásra, vagyis úgy tűnt, talán nem is Budapesten játszódik a film.

Aki viszont ismeri Anderson mozijait, tudja, milyen erős szerepe van bennük a belső helyszíneknek. Babaházként bánik egy szűk rókalyukkal, egy tengeralattjáróval és egy New York-i kastéllyal is, így aztán nem csoda, hogy egy hotelben játszódó filmnél a legfontosabb a szálloda kiválasztása. A megfelelő szállodáé, ami egyáltalán nem biztos, hogy Budapesten van. Simán el tudom képzelni, hogy Berlinben leforgatják a beltéri jeleneteket, a film magját, Budapesten pedig a külső helyszíni felvételek következnek majd. Ha kimozdulunk egyáltalán a szállodából.

600.jpg

Wes Anderson ugyanis nem Budapestért van oda, hanem Európáért, neki egy európai története van, amit el akar mesélni. Végre meg is szólalt a filmmel kapcsolatban, és megerősített néhány dolgot:

Németországban készülünk filmet forgatni. Ez a Grand Budapest Hotel, vagy Grand Hotel Budapest. Ahogy a címből is látják, egy hotel játszik benne jelentős szerepet. Leginkább 85 évvel ezelőtt játszódik majd. Olyan európai... valamennyire a hollywoodi Európa inspirálta, és néhány európai író abból a korból.

A kérdésre, hogy milyen filmekre kell gondolni, mik inspirálhatták, Anderson a To Be or Not to Be, a Shop Around the Corner és a Love Me Tonight mozikat hozta fel, mint a hollywoodi Európa példáit.

Wes Anderson.jpg

A cél tehát 1927, a két világháború közötti Európa. Magyarországon ekkor vezették be a pengőt a korona helyett, és elfogadták március 15-ét nemzeti ünnepnek, de ezekről biztosan nem lesz szó a filmben. Budapest historizáló építészete ekkoriban fordul át a modern felé, a ma hallatlanul réginek tűnő épületek divatja, ami megadja a város alaphangulatát, ekkoriban cseng le.

Anderson tett utalást a kor íróira, még ezen töröm a fejem. Vajon kire gondolhatott? Thomas Mannra, és az 1924-es Varázshegyre? Szerintem Andersonnál jobban senki nem vihetné vászonra ezt a regényt, mintha neki tervezték volna. Kipling is hatással lehetett Andersonra, bár ő az első világháború után kevésbé volt termékeny és elismert, részben fia halála miatt. George Bernard Shaw, H. G. Wells? Lehet találgatni.

süti beállítások módosítása