English

Egy nap a városban

Johnny Depp Budapestre jön forgatni

Tegnapi a hír, de erről akkor is beszélnünk kell: Ádámmal megkérdőjelezhetetlen közös kedvencünk Wes Anderson és Budapest. Utóbbit szerintem nem kell magyarázni, Andersonról meg talán elég annyit mondani, hogy ő az egyik legizgalmasabb amerikai rendező, akinek a filmjeit két-három másodperc után fel lehet ismerni. Senki sem készít olyan mozikat, mint ő, ami önmagában még nem lenne nagy érdem, Anderson azonban nemcsak sajátos, de egyben zseniális filmeket is rendez.

Ott van a Royal Tenenbaums, az Édesvízi élet, a Darjeeling Limited, csupa megunhatatlan, egészen furcsa módon vicces mozi, de ott van a bábjátékos Mr Fox, és a júniusban mozikba kerülő Holdfény királyság, amiről Ádám írt kritikát.

Szóval itt van ez a fickó, akinek a legújabb hírek szerint a következő filmje a Grand Budapest Hotel lesz: két kedvencünk egyben. Kevésen múlt, hogy nem Grand Bukarest Hotel lett a cím, de Magyarország több adóvisszatérítést kínál Romániánál, így végül ránk esett a választás, ami remek hír: Anderson filmjeiben ugyanis a környezet több egyszerű háttérnél, építi, árnyalja, megfesti a sztorit, nemcsak megtámasztja azt. Éppen ezért egy Budapesten játszódó Anderson mozitól arra lehet számítani, hogy sokkal többet enged be a fővárosunkból a világ mozijaiba, mint bármelyik korábbi film - és most nem csak a Die Hard-szerű megaprodukciókra gondolok, amikben Berlint, Buenos Airest vagy épp Moszkvát játssza Budapest.

Elég arra gondolni, hogy már most, a bejelentés pillanatában több száz fontos lap foglalkozik a filmmel és azzal, hogy az Budapesten fog játszódni, köztük a Washington Post, a New York Times, vagy akár a PerezHilton. A film meg ehhez képest az eddigiekből kiindulva folyamatosan adagolja majd a Budapest-esszenciát a nézőknek. Jobb országimázs lehet ebből akárminél, és ha Anderson hozza a megszokott színvonalat, egészen biztosan új kedvenc filmünk lesz Ádámmal.

A Grand Budapest Hotel egyébként tele lesz sztárokkal: Johnny Depp elvállalta egy szerepet, de állítólag ott lesz mellette Bill Murray, Edward Norton, Jude Law, Jeff Goldblum, Adrien Brody, Willem Dafoe és Angela Lansbury is: csupa olyan színész, akikkel remek lenne összefutni Budapesten.

A forgatásnak még nincs céldátuma, de állítólag ez lesz Depp következő filmje, és Anderson eddigi tempójából kiindulva 2014-2015 körül számíthatunk a premierre.

süti beállítások módosítása