English

Egy nap a városban

A paprikás csirke megérdemli a dicsőséget

szucsadam 2017 november 08.
Címkék: konyhalesen

Néhány hónappal ezelőtt a Vendéglátóipari Múzeumban ültem egy rakás könyv között, és kerestem mindenféle  információt a korai magyar pezsgőkészítésről, egy készülő anyaghoz. Ott találkoztam, ha jól emlékszem, Balázs mester: Történetek terített asztalokról és környékükről kötetével, abban is egy 19. századi magyar útleírással - amikor a turizmus még igencsak hóbortnak számított -, egy utazó azt írta: tök mindegy, mit akarnak eléd rakni a magyar fogadókban, te gondolkozás nélkül kérjél paprikás csirkét. Mert az mennyei.

Nem tudom, ez a korabeli Tripadvisor végül hány fogékony fülre talált, mindenesetre meggyőzőnek tűnhetett. A csirkepaprikás, az alföldi parasztok tejfölös csirkepörköltje sztár lett: a gulyás mellett a másik ajánlott magyar étel, máig az egyik legnépszerűbb.

Annyira magyar étel, hogy az már szinte sok. Van benne vöröshagyma, paradicsom, zöldpaprika, tejföl és liszt, pirospaprika, fokhagyma. Annyira magyar, hogy még a hortobágyi palacsintába is ezt töltik, darálva, így mindjárt két magyar ételt is köszönhetünk neki.

Köszönjük, paprikás csirke!

Rögtön hozzátenném: bűn rossz csirkepaprikásokat árulnak a mai napig Budapesten. A magyaros éttermek nagy része a turistákra utazik, ahol pedig nem számítanak a visszatérő vendégekre. Híg paprikás mártás, silány hús, kispórolt ízek helyett sok só, és csapnivaló galuska: ezzel sok helyen találkozhatunk ma, én is belefutottam már.

Pedig vannak az ételben lehetőségek.

Nemrég a Vendéglő a Kisbíróhoz étteremben jártam, Bíró Lajos budai egységében, ahol a csirkepaprikást eléggé újragondolták. Hamarosan egy videót is láthattok majd a blogon a konyhai sürgés-forgásról, az ottani hangulatról (ez egy tök új projekt, amit KonyhaLesen néven megtaláltok Youtube-on, iratkozzatok fel gyorsan), Vili, az executive chef részletesebben is beszélt nekem a paprikás csirkéről, ezért ebből külön videőt vágtam.

Itt láthatjátok, milyen a XXI. századi, igazán jó minőségű étteremben kapható csirkepaprikás. Azért, hogy lássuk, hihetetlen sok lehetőség van a látszólag egyszerű, régi, paraszti ételekben is.

süti beállítások módosítása