English

Egy nap a városban

Nem hiszed el, melyik piacon lehet jó pizzát kapni

szucsadam 2017 április 20.

Mondjuk azt, hogy a lőrinci piac nem írta bele magát a “Budapest legütősebb helyei” listába. Nem része a hely a város lüktető ütőerének, nem is akar része lenni. Ez egy piac. Miért is akarna?

Egyik olvasónk, Ági írta azonban, hogy itt jó pizzát lehet kapni. Kapunk mi ilyen levelet eleget, ajánlanak mindenféle dolgot, de egyik sem annyira bátor, hogy egy lőrinci piacra kitelepült lakókocsit ajánljon. Ez annyira túlment minden határon, annyira merész állítás volt, hogy elkezdtem hinni benne. Odáig fajult a dolog, hogy ellátogattam a piacra, hogy megbizonyosodjam. Persze online picit utánaolvastam a helynek, teszem hozzá, alig lehet őket megtalálni Facebookon,

még akkor sem, ha egyébként tökéletesen tudod a nevüket. 

Az oldal impresszuma így indul, hogy senkinek se legyen kétsége, ez olasz pizza:

Stupite i vostri ospiti!

Arriviamo da voi, apriamo la nostra #pizzeria mobile ... et voilà, si comincia!! Sotto i vostri occhi il pizzaiolo prepara le pizze cotte in forno su pietra refrattaria. Siamo pronti ... che la festa cominci! 

Fogalmam sincs, mit jelent. Mindegy is.

Először a piacot, később a piacon a Pizza Catering kocsiját találtam meg alig, mire pedig megtaláltam őket, már pakoltak össze. Még egy pizza belefér? - kérdezem a hölgytől. Hátrakiált olaszul, hátulról valamit vissza, és így tovább. Igen, persze, milyet kérsz?

Az étlap egyébként borzalmas. Olyan feltéteket kínálnak a pizzára, amitől szinte biztos, hogy margaritát kérsz. És nem a “bébipolip, kecskenyelv, borzfül” féle borzalom ez, hanem a “frankfurti virsli, kaliforniai paprika, csirkemell” vonalon. Ez úgy olasz pizza, mint ahogy a sarki kínai büfé kínai - gondoltam magamban.

Aztán megkóstoltam a pizzát, amit kaptam. És azért elég rendben volt.

Nagyon fontos, hogy helyesen értsétek az értékelésemet: nem volt a világ, sőt még Budapest legjobb pizzája sem. Fényévekre volt az encsi, Kemencés pizzájától. De nagyon fontos, hogy miért volt fényévekre: az alapanyagok miatt. Olcsók voltak. A pizzatészta például szinte kifogástalan volt, a kemence viszont nem volt megfelelő ahhoz, hogy tökéletes állagot érjenek el vele (de sokkal jobb minőséget, mint általában megszoktunk). A feltétek nem rosszak, átlagon felüliek, de nem is kifogástalanok. Egy nagyon kevés kellene nekik, hogy jót adjanak, és amit most adnak, az is

messze a lőrinci piacon várható szint felett helyezkedik el.

És már ezért posztot érdemel.

De most tényleg: nem tudnék rosszabb helyet elképzelni ennél a környéknél olyan ételek árusítására, aminek nem az alacsony ár a legfontosabb ficsöre. Ők is mondták, hogy idősek jönnek-mennek, meglátják az árakat, mennek tovább. Másra nem is lehet itt számítani.

Mert egyébként a pizza nem olcsó: egy 30 centis margarita 1530 forint, három feltéttel már 1800 (vannak pizzaszeletek is). Ennyiért külvárosban már jobb alapanyagokat lehet elvárni, csakhogy a Pizza Catering tulajdonosa történetesen olasz. Benne ez máshogy van összerakva.

Odakint 5-10 eurót elkérni egy pizzáért nem számít nagy kunsztnak. És a Pizza Catering - gyorsan rá lehet jönni - olasz-magyar vállalkozás, vagyis odakint is van egy ilyen vállalkozás, meg itt is. A tulajdonos Magyarországon él, a magyar párjával, ők ketten adják elénk a falatokat a lőrinci piacon. Neki ez az ár még így is nyomott.

Én azt látom, az alap irányzék jó, a helyszínt kellene megváltoztatni, meg az alapanyagokat. Az árat meg ezen a szinten tartani. És akkor talán. Mert annál még a kisebb nyereség is jobb, mintha incs egy vendégünk sem. Pedig megérdemelnék.

Pizza Catering
Cím: 1183 Budapest, Balassa Bálint u. 2-10
Nyitva: H-Szo 09:00 - 17:00 (ne a zárásra érjetek oda)

süti beállítások módosítása