English

Egy nap a városban

Churros Budapesten!

Magyarósi Csaba 2017 február 18.
Címkék: gasztro

A churros egy végtelenül egyszerű kaja, olajban sült tésztarúd, valamivel töltve, valamibe mártogatva, de leginkább csak úgy magában. A spanyolok imádják, Madridban, Spanyolországban az ötvenes fickók ezt eszik mindenféle cifrázás nélkül a reggeli kávéjuk mellé, a puhányabbak csokiba mártogatják, Barcelonában előfordul, hogy meg is töltik, itthon meg nem nagyon lehet hozzájutni sehol.

churros_calientes.jpg

De tényleg, én rengetegszer kerestem már, de nem találtam semmit, leszámítva a Szigetet, ahol minden évben van egy hétig churros, aztán nincs tovább, ami elég nagy kiszúrás a churrosra éhes közönséggel szemben.

Oké, lehet, hogy ez a közönség kizárólag én vagyok, de akkor meg velem szemben kiszúrás.

Aztán egyszer csak egy ismerősöm szólt, hogy menjek el a Gringos Amigosba, mert náluk kapható.

Szóval elmentem.

dsc06786_1280.jpg

A hely az Anker közben van (illetve van egy másik éttermük is az Alkotás utcában), a falon mindenféle spanyolos, de leginkább latin-amerikai képek, hátul nagyüzemben készül az étel, főként burritók, tacók és quesaillák, szóval ez egy alapvetően mexikói étterem, quesaillát egyébként kóstoltam is.

dsc06783_1280.jpg

Nem vagyok a mexikói konyha túl nagy rajongója és nem is volt túl jó előérzetem az étellel kapcsolatban, ennek ellenére tök jót ettem, sokkal jobb volt a végeredmény, mint amire számítottam. De írom újra: sosem tudtam igazán átadni magam a műfaj örömeinek, szóval a véleményem ebből a szempontból az objektív összehasonlítást nélkülöző módon erősen szubjektív.

Na de a quesailla után kijött a churros. Ő:

dsc06788_1280.jpg

Ha megnézitek a képet, látjátok, hogy nem pont úgy néz ki, mint a fenti, sztenderd churros, valamint hogy tejszínhab van mellette, amit én még soha az életben nem láttam churros mellett, de ha elő is fordul az ilyesmi mondjuk Mexikóban, akkor sem ipari, tubusból kinyomós, hanem valami kézzel vert hab illene mellé. A tészta kicsit kemény, túlságosan megsült, a csoki ipari, szóval Sevillában, ahol a szemem előtt méricskélte a fickó az olaj hőmérsékletét, nehogy túl hideg vagy meleg legyen, amikor belerakja a tésztát, tutira nem menne el az ilyesmi.

Viszont Budapesten, ahol egyáltalán nincs máshol churros, még mindig ez van a legközelebb az eredeti ízekhez a teljes mezőnyből. Tudom, ezzel nem állítottam túl sokat és tényleg nem világbajnok ez az édesség, de határozottan churros szerű. Semmiképp sem ajánlanám annak, aki még nem kóstolt ilyesmit, viszont aki ismeri, nem tiszteli szentként az alapreceptet, de néha vágyik valamire, ami hasonló, annak életmentő lehet végszükség esetén a Gringos Amigos churrosa.

Gringos Amigos
+36 20 985 2478
Hétfő-Szombat: 11:30-21:30
1061 Budapest, Anker köz 2-4.

süti beállítások módosítása