English

Egy nap a városban

Tűnnek el a gombócok az Andrássy út melletti fagyizókban!

szucsadam 2016 augusztus 03.
Címkék: gasztro fagyi

Gombóc, debreceniesen gömb. A fagyi mértékegysége, ami nagyjából úgy változik, mint az icce Mátyás király és a cinkotai kántor találkozásáig: az 7 deci folyadékot jelölt, volt, hogy nyolcat, nem volt mindegy, hogy magyar, pozsonyi vagy erdélyi iccéről beszélünk. Pont ilyen a fagyiban a gombóc: hogy egy kis, négy dekás cuccot kapsz a tölcsérbe, vagy egy hét dekás kenést, szerencse dolga. Meg a cukrászdáé.

De akármi is történt, a gombóc mindig gombóc maradt. Ebben kértük a fagyit, aztán történt, ami történt.

Na, az Andrássy út közelében nyitott most két új luxusfagyizónak kinéző fagyizó. És képzeljétek, mit tettek:

kinyírták a gombócot! Nem gombócban árulják a fagyit! 

Adódik a kérdés, hogy miben mérik akkor a fagyit, és a válasz borzasztó egyszerű. Ízekben.

A Hisztéria Cremeria a Jókai térnél, a Bigfish mellett nyitott nemrég. Ismerős lehet a név sokaknak, a Westendben található fagyizót is így hívják. A tulajdonos pedig gondolt egy nagyot, és kiszakadt a plázák gasztronómiai értelemben megbélyegző környezetéből, és egyenes pályán lőtt ki, turbósított lóugrásban: 

helyszín: az Andrássy út
név: Hisztéria
besorolás: cremeria

Tehát nem fagyizó. Cremeria. Látványműhely, szép lányok tiszta uniformisban, logózott ostyaszeletek, olyan dizájnersütik, amik ára fölé lő szinte minden cukrászdának Budapesten, már-már a Váci Desszerszalon magasságaiban jár. Kábé egy ezres. Szépek is. A beltartalom tiszta, lágy, de kissé erőtlen. És nagyon-nagyon édes.

Ez igaz a fagylaltokra is. Nem kétlem, hogy jó minőségű alapanyagokat választottak, és hogy a technológia is megvan a műhelyben, a túlcukrozott édességek bennem mindig gyanakvást keltenek. Vagy nem kellően kifinomult ízléssel rendelkezik ilyenkor a készítője, vagy valamilyen ízbeli hiányosságot kárpótol az édes ízfokozással. 

Na, mindegy. A hely tip-top. Vertikális, függőleges üstű gépeket használnak, amiben lassan, kíméletesen készül a fagylalt, végül a kész cucc fedeles tégelyekbe kerül, hogy ne legyen kitéve hőingadozásnak.

És, és, ééés: nem gombócot adnak, hanem ízeket, mint már írtam. Kis adag, két íz, 10 deka, 600 forint. Közepes adag, három íz, 15 deka, 900 forint. 

Gombócosítva: egy gombóc 5 dekás, és 300 forintba kerül, de minimum két gombócot kell kérni, hogy kiszolgáljanak.

A másik nemrég nyílt hely a környéken a Moritz Eis, az Opera mellett. Még letisztultabb, még Andrássy utasabb, még dolcsegabbanásabb. Tényleg, annyira szép a fagylaltozó belseje, hogy simán összetévesztenéd egy parfümbolttal vagy egy spa bejáratával. Kivéve, hogy még megismerjük a bagaméris fedeleket, és tudjuk: alatta fagylalt rejtőzik.

A Moritz Eis egy szerb fagyilánc, már két üzlettel is hódít Budapesten. Ez a második. 

A kiszolgáló hölgy komoly, és kesztyűben dolgozik. Szinte erotikus távolságtartással kenegeti bele az ÍZEKET a pohárba, és a legtávolabb áll tőle, hogy egy óvatlan pillanatban mondjuk lenyalja a kanál végét, ahogy egyes kelet-európai fagyizóban még benne lehet a pakliban, gondolom. Viszont nekünk simán nyújtja az egyszer használatos szpúnokat, amiket belemártja a fagyikba, hogy kóstoljunk, mielőtt választunk. És hát van csábítás: madagaszkári vanília, sztracsatella & eper, karamelles kávé, meg olyan is, hogy

olivaolaj & kandírozott gyömbér,

amit rögtön szpúnra kenettem, hogy legalább az emlékét hazavigyem. Izgalmas volt, egy nyalásig.

Egyébként nagyjából itt is azt tudom mondani, hogy tiszta, határozott állagú fagylalt, akár sorbet-t (vizes alapú), akár tej alapú fagyit kérünk, és a cukor sincs túltolva (látszik, hogy figyelnek erre), de nincs meg az átütő erő. Picit erőtlenek az ízek, ha azt akarjuk, hogy cukortúladagolás nélkül is elvigyék a hátukon a fagyikat az alapanyagok, picit koncentráltabban kellene megjelenniük.

És itt sincsenek gombócok, eltaláltátok. Egy 70 grammos ÍZ 600, egy 140 grammos dupla ÍZ 1100 forint, három adag plusz 500-ért 1600. Szerencse, hogy volt velem egy kupon, amit az Opera előtt osztottak ki nekem, mert így mínusz 20%.

img_0960.JPG

Gombócosítva: egy 70 grammos gombóc itt 500 forint, kivéve az első gombóc, mert az 600.

A gombócmentes fagyizókban - már ha csak ezt a kettő helyszínt vizsgáljuk, és nem keverjük ide mondjuk a szintén nem olyan régi Thai fagyizót a Kálvinon, ami hűtött acéllapon keneget bele a fagyiba mindenféle Mars-szeleteket, de ezt inkább kihagytam -, szóval a két jelentkező közül egyiket sem lehetne kimondott olcsósággal vádolni, ami nyilván a helyszínen is múlik. Mégis kiütéssel győzött a Moritz, ahol a saját súlybevallás alapján 10 deka fagyi 785 forint, míg a Hisztéria csak 600 forintot kér ugyanezért, két ÍZ kikanalazása esetén. De nem vádolhatjuk őket azzal, hogy drága náluk a gombóc, mert az ugye nincs. 

süti beállítások módosítása