English

Egy nap a városban

A város legmenőbb iszogatós helye lett az új Kertem

szucsadam 2016 május 30.

A Kertem a Liget Projekt, valamint az ehhez kapcsolódó felháborodások középpontjává, szimbólumává vált. A Városligetet gyakran látogató kutyások és kisgyermekesek esti-hétvégi állandó megállóhelye volt mindig is a szabadtéri kiülős, egy zöld sziget a zöld szigeten belül, ahol székekre telepedhetünk a fű helyett, és limonádé is van. Az évek alatt intézménnyé vált. 

Amikor aztán kitalálták, hogy a Kertem helyén nyílik majd meg a Magyar Zene Háza, és emiatt ki kell vágni a területen található hatalmas fákat, akkora felzúdulás következett, hogy még a területet biztosító rendőrökkel is kormánypárti képviselő ordítozott. Ettől függetlenül a Kertemnek mennie kellett, de végül megállapodtak a Városliget Zrt.-vel, hogy kapnak egy új helyet, ahol meghúzhatják magukat.

Végül kaptak is. Nagyjából a legmenőbbet, amit el lehet képzelni. Az Olof Palme ház előtti területet.

img_0308.jpg

p1330259.JPG

p1330275.JPG

A délután nyitó helyen már kora estefelé telt ház van, a több száz szék mindegyikén ül legalább egy ember, az asztalok egymás között cserélgetik a szabadon maradt ülőalkalmatosságokat. Azok, akiknek nem jutott hely, az út túloldalán emelkedő domb oldalában telepednek le. A kiváltságosak és a kitaszítottak között folyamatosan suhannak keresztbe a bringások és a kocogók. A dinamikusan változó kép mögött pedig állandó díszletként a Városliget legrejtelmesebb épülete, az elhanyagoltságában is fantasztikus, Zsolnay díszekkel gazdagon telepakolt Olof Palme ház. Műcsarnoknak épült az 1885-ben, aztán végül a Hősök terén épült nagytestvé miatt inkább Fővárosi Múzeummá alakították. Volt később hadikórház, szobrászműhely, kávéház, söröző, iroda és tánciskola is. 

Jelenleg vécéként funkcionál, az odakint felduzzadt hólyagokat lehet idebent üríteni.

A képek, meg a beszámolóm sem adhatja vissza azt a wow-faktort, amit itt érzel. Az ős-kertemesek talán most kevésbé szeretik a helyet, mint korábban, de az biztos, hogy ebben a formájában mainstream hellyé változott, egy tipikus törzshelyből egy turistáktól kezdve az alkalmi ligetezőkig mindenkinek szóló, imádnivaló, kötelező budapesti látványossággá.

p1330268.JPG

p1330269.JPG

A kínálatról sokat nem beszélnék, vagy 520-ért csapolt Borsodi, 650-ért Staropramen. Egyéb italok listája a marakodó kutyák mögött olvasható:

p1330260.JPG

Van balkán burger 1200-ért (nem rossz, de inkább ne éhesen gyertek), és van fagyi, sírnivalóan cuki bódéban, ami könyöklőként is funkciónál, ha elfogytak a székek:

img_0320_1.jpg

A helyet egyébként az épület háta mögött ellepi a jótékony sötétség, annyira, hogy aki innen arrafelé indul haza, kénytelen elővenni a mobilját, és világítani maga előtt az utat. A kíváncsi tekintetek elől elbújt csőröző párokat egy idő után leváltják a boldog gorillák portréi.

img_0336.jpg

Egy alternatív zseblámpás kiállítást lehetne itt szervezni.

Egyébként az Olof Palme ház nyíltan díszletté és vécévé avanzsálása egyértelműen utal arra, hogy a Kertem jelenlegi helye csak átmeneti. Az épületet 2019-ig ugyanis felújítják, hogy végül a Városliget történetét bemutató kiállítótérnek adjon otthont - eddig maradhat a Kertem is. 

Kertem
Cím: Városliget, Olof Palme ház
Tel: 06 30 225 1399
Nyitva: jó idő esetén 11:00 - 04:00

süti beállítások módosítása