English

Egy nap a városban

Pörc: a nyakkendős hentes

Magyarósi Csaba 2015 július 21.
Címkék: gasztro

English version

update: a lenti poszt a Lövőház utca 27-ben található üzletről szól, de a Pörc azóta elköltözött a Hidegkúti út 1 szám alá.

Ezt a posztot valójában már télen meg akartamírni, amikor a balatonkenesei Pörc felbukkant Budapesten. A hely arról volt híres, hogy minőségi felvágottakat árult a nem elsősorban a minőségi alapanyagokról híres térségben (pedig készülnek ott remek sajtok, szalámik, sonkák, csak olyan boltok nincsenek, ahol eladnák őket), meg arról, hogy a tulajdonos nyakkendőben fogadta a vevőket.

Naná, Kocsis Jenő ugyanis nem valami hirtelen ötlettől vezérelve lett hentes, egy jó másfél évszázados hentesdinasztia sarja ő, aki úgy gondolta, hogy megadja a tiszteletet a jó alapanyagoknak és a vendégeknek is, ami persze pr-szempontból sem utolsó: jobban emlékszel arra az eladóra, aki nyakkendőben, választékosan fejezi ki magát mint arra, akinek időnként belecsöppen az orra a felvágottba.

Vagy legalábbis másként.

Ez a kettő így együtt elég is volt ahhoz, hogy a tavalyi év egyik nagy sztárja legyen a Pörc, ami szezonon kívül Budapesten is felbukkant, hogy ne álljon le a pörgés. Méghozzá a Lövőház utcában, ahol egyre több izgalmas nyitás történik, ha Budán jársz, és valami könnyű, jó kaját akarsz enni, mindenképp érdemes errefelé nézelődni.

dsc06652_1280.jpg

dsc06665_1280.jpg

dsc06669_1280.jpg

dsc06664_1280.jpg

Jenő Budapestre is hozta magával a tuti balatoni receptet, a boltocska elegáns, az alapanyagok meg szenzációsak és akadnak köztük igazi ritkaságok is. Kolbászoktól, szalámiktól, szalonnáktól roskadozik a bolt, ami egyébként a Lövőház utcában is olyan elegáns, hogy ha ékszereket, és nem fejhúst mutogatnának a pult túloldalán, akkor sem lennél zavarban.

dsc06667_1280.jpg

dsc06672_1280.jpg

dsc06674_1280.jpg

Vannak persze könnyen értelmezhető tételek is, szuper marhavirslik, amikben véletlenül igazi hús is van, minőségi májasok, de akadnak sült göngyölt szalonnák göngyölt oldalasak, van bőven pörc is, meg töpörtyű, és az árak is egészen elfogadhatók: a legtöbb felvágottnak 3 ezer forint körül alakul a kilónkénti ára, ha valami drágább, azt máshol sem úszod meg olcsóbban. Például a füstölt szalámi tíz dekája 600-ba kerül, de a téliszalámi sem sokkal olcsóbb ennél.

A jó hír az, hogy helyben is kóstolhatsz, eleve ha csak ráböksz valamire, már kapsz is egy kis cafatot, de szendvicseket is készítenek, lényegében bármit összeraknak bármivel, amit csak megkívánsz. Én arra biztattam őket, hogy találjanak ki valamit és nem sokkal később meg is érkezett ez:

dsc06653_1280.jpg

dsc06660_1280.jpg

dsc06656_1280.jpg

Elsőre nem szenzációsan bizalomgerjesztő, úgy néz ki, mint az a szendvics, amit öt perc alatt dobtam otthon össze. Aztán elkezded enni, eljutsz a füstölt libamellfiléig és másik dimenzióba kerülsz: ez az egyik legdrágább felvágott az üzletben, 850 forint tíz deka, de olyan jó és olyan intenzív, hogy megéri az árát. Ezt ugyanis nem két pofára zabálod, mint a párizsit, apró kis falatkákat kóstolgatsz csak, szóval simán kitart addig, mint négyszer ennyi valami másból.

English version

Pörc BUDA
1028 Budapest, Hidegkúti út 1,
06702804182
H-P: 10-20
Szo: 10-16

 

süti beállítások módosítása