English

Egy nap a városban

Állítólag mégsem zabáltatják fel egy homokszörnnyel Budapest leghangulatosabb terét

Magyarósi Csaba 2015 január 29.
Címkék: városkép

Két hete írtuk, hogy valami gyanús dologra készül az ötödik kerületi önkormányzat a kedvenc budapesti terünkkel, de nem árulja el, hogy mire. Amikor se a lakóktól, se a főépítészi iroda vezetőjétől nem kaptunk választ a kérdéseinkre, kétségbeesős üzemmódra kapcsolatunk és megpróbáltuk KoPé látványterveivel kitalálni, hogy mire lehet számítani:

Azért is aggódtunk, mert a tér társadalmi életéért felelős Kamermayer Egyesületnek elég jó koncepciói vannak, és az évente megrendezett Kamermayer pikniken már bizonyították, hogy még szerethetőbbé lehet varázsolni a teret, de nagyon úgy tűnt, hogy őket és a környéken lakókat teljesen kihagyják a munkából. Pedig nézzétek csak, mire képesek:

Éppen ezért arra kértünk titeket, hogy küldjetek mindenféle látványtervet a Kamermayer tér lehetséges átalakításával kapcsolatban, és szuper grafikákat készítettetek, a cikk végén jön is a galéria, meg a szavazás, hogy a nyertes egy kétszemélyes Gellért fürdő-belépővel legyen gazdagabb.

De addig is talán érdekes lehet, hogy időközben kiderült az

IGAZSÁG

Mégpedig úgy, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter ötödik kerületi polgármester a csapatával elmondta nekünk, hogy mi a stájsz.

Mondom a részleteket:

- valóban tart már az engedélyeztetési eljárás, ez azonban csak a közműveket érinti, és ígéretet tettek arra, hogy senkinek sem fájnak majd az új csatornák, elektromos hálózatok, istenúgyse.

- 2015-ben nem várható változás, jelenleg ugyanis még nincs forrás a beruházásra

- ha bele is vágnak a fejújításba, azt egy komplexebb projekt részeként, aminek a során a Kiskörúttól a Dunáig alakítanának ki egy passzázst utcákkal, a Kamermayer tér és néhány belső udvar érintésével, hogy ezen a környéken is meginduljon az élet, és hogy az érintett szakaszokon 80-tól 380 négyzetméterre nőjön a zöldfelület aránya

- a tér közepén található parkolóhelyek eltűnnének, de úgy alakítanák át a parkolási rendet a környező utcákban, hogy a férőhelyek száma ne csökkenjen. Az ezzel kapcsolatos tervek már elkészültek.

- A Gerlóczy kávéház előtti díszburkolatot, amit a nyári anyagunkban a kedvencünknek választottunk, az önkormányzat értéknek tekinti és alapvetően azzal számol, hogy érintetlenül hagyja, de ez a kérdés még egyeztetéseket igényel

- A tér többi pontjára is rendes díszburkolatot raknának, nem olyan szörnyűséget, mint a Váci utcába. Az új főutcából ismert gránit és a Sas utcából, valamint a Hercegprímásból ismert porfír kerülne le burkolatként, tehát természetes kövek jelölnék ki az új sétány irányát, és az is elképzelhető, hogy a Gerlóczy előtt található rusztikolt gránitkövek is felbukkannának elszórtan, hogy ne legyen az új környezetben szeparáltan szigetszerű a terasz

- Ezzel együtt a környéken, ahol arra lehetőség van, szélesítenék a járdákat, a szomorú közvilágítást nagyobb teljesítményű, szebb kandeláberek váltanák

- A kerület tervez még néhány jópofa dolgot, például a Kossuth Lajos utca megújításával a BKK mellett ők is foglalkoznak és elmondták, hogy a Ferenciek tere felújításakor például már úgy alakították át az aluljárót, hogy ha egy nap visszakerül erre a szakaszra a villamos, a lépcsős összeköttetés már meg legyen oldva: csak ki kell bontani a felszíni lezárófedelet (a galériában a BKK látványtervei)

- Hosszútávon az ötödik kerület nagyon szeretné bevonni a Dunát a város vérkeringésébe, ami persze rengeteg közlekedéstechnikai kérdést vet fel, úgyhogy a part belakása egyelőre inkább csak vízió.

Ez az elmélet. A gyakorlatban legkorábban jövőre fog kiderülni, hogy milyen lesz a Kamermayer, de állítólag egyeztetni fognak a környék lakóival és megmaradt üzleteivel, és tavasszal már lesznek látványtervek is, amiket természetesen leközlünk. Figyeljük az eseményeket, amint van valami, jelentkezünk.

És most következzenek a pályaművek arról, hogy milyen nem lesz a Kamermayer tér. A galériát kattintsátok végig, jegyezzétek meg, hogy melyik sorszámú volt a kedvencetek, aztán a cikk alatti szavazógépben válasszátok ki. A nyertes: nyer! 

És akkor most menjen a szavazás:

 

süti beállítások módosítása